Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Igor Banič Blaž Miklavčič SGP Pomgrad gradnja GH Holding

Torek, 31. 5. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Kdo se trese, ko se na buldožer usede Stojan Petrič (infografika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Stojan Petrič | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Kolektor Koling je z nakupom CPG iz stečajne mase Primorja premešal karte med največjimi gradbinci. "Najprej mora Kolektor Koling konsolidirati poslovanje CPG (združiti poslovne procese, op. a.), potem pa bomo videli, kdo je največji," na vprašanje, ali ima Slovenija novega največjega gradbinca, odgovarja Igor Banič iz SGP Pomgrad.

Največji gradbinec je bila najverjetneje tudi lani skupina Riko Janeza Škrabca, ki je v letu 2014 ustvarila 143 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. Za lani rezultatov še ni. Danes druga največja gradbena skupina v Sloveniji SGP Pomgrad je lani ustvarila 125 milijonov evrov prihodkov.

Kolektor Koling jima s prevzemom CPG, podjetja iz stečajne mase padlega velikana Primorja, diha za ovratnik: prvi je namreč lani ustvaril 69 milijonov evrov, drugi pa 87 milijonov evrov prihodkov.

 

Konkurenca pozdravlja Petričevo potezo

Tudi v SGP Pomgrad so se zanimali za CPG in celo opravili skrbni pregled, a sta jih po besedah Igorja Baniča zanimali le dejavnost vzdrževanja cest in surovinska baza. Za to niso bili pripravljeni plačati več od izklicne cene, pravi. 

Za Kolektor Koling je po njegovem mnenju nakup smotrna odločitev. "Kot inženirinško podjetje so očitno ugotovili, da je pametno imeti tudi svojo gradbeno dejavnost oziroma operativo," meni Banič, ki priznava, da s tem dobivajo močnega konkurenta.

"Spoštujemo in pozdravljamo vsako konkurenco," pa posel komentira Blaž Miklavčič, šef še ene "gradbene gazele" zadnjih let, GH Holdinga. Spomnimo, da tudi ta prihaja iz kroga SGP Pomgrad. GH Holding so namreč leta 2007 ustanovili trije gradbinci, SGP Pomgrad, Konstruktur VGR in Kraški zidar, pozneje pa je lastnik postal Miklavčič. Podjetje je imelo lani okrog sto milijonov evrov prihodkov. Za CPG se niso potegovali, pravi Miklavčič, saj je zunaj njihovega fokusa.

"V Kolektor Kolingu kot inženiriskem podjetju so očitno ugotovili, da je pametno imeti tudi svojo gradbeno dejavnost oziroma operativo," meni predsednik uprave družbe SGP Pomgrad Igor Banič. | Foto: STA , "V Kolektor Kolingu kot inženiriskem podjetju so očitno ugotovili, da je pametno imeti tudi svojo gradbeno dejavnost oziroma operativo," meni predsednik uprave družbe SGP Pomgrad Igor Banič. Foto: STA ,

Kar je vrednega, je šlo

Nadaljnjih priložnosti za združevanje gradbincev na slovenskem trgu Banič ne vidi. Tudi v stečajnih masah nekdanjih velikih konglomeratov ni ostalo nič večjega, meni. "V stečajih so še Begrad in nekaj drugih podjetij, a ta nimajo veliko premoženja."

Računajo na državne posle

Banič meni, da bosta letošnje in prihodnje leto težki za gradbince. Kje bo delo za največje? "Realizacija v tej panogi se bo v prihodnjih letih gibala med 1,5 in dvema milijardama letno. Vlaga se predvsem v železniško infrastrukturo, kjer je nekaj večjih projektov, predvidoma prihodnje leto se bo začelo graditi drugo cev predora Karavanke, država bo morala vlagati tudi v regionalne ceste. Je pa cenovni boj vse večji," pravi. Tudi Miklavčič velike posle v prihodnje pričakuje predvsem pri infrastrukturi. 

Da bodo ohranili raven lanskih prihodkov,  bodo morali pogledati tudi proti tujini. "Lani je bilo doma dovolj projektov, v tujini smo ustvarili pet odstotkov prihodkov. Letos bo ta delež že večji, saj evropskih projektov doma ni več, jih je pa zato več na Hrvaškem. Računamo, da bomo v prihajajočih letih v tujini ustvarili okrog četrtino prihodkov," pravi. Pozdravljamo in spoštujemo vsako konkurenco, pravi šef GH Holdinga Blaž Miklavčiča. | Foto: Bojan Puhek Pozdravljamo in spoštujemo vsako konkurenco, pravi šef GH Holdinga Blaž Miklavčiča. Foto: Bojan Puhek

Ne spreglejte