Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
10.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

4

Natisni članek

ministrstvo za finance vlada Miro Cerar Dušan Mramor

Sreda, 13. 7. 2016, 10.06

6 let, 7 mesecev

Kdo po novem vodi ministrstvo za finance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

4

Ministrica Alenka Smerkolj je dolga leta v NLB zasedala pomembna mesta, danes pa jo je predsednik vlade Miro Cerar po odstopu Dušana Mramorja pooblastil za vodenje ministrstva za finance. Ena njenih osrednjih nalog bo nadaljevanje postopka prodaje NLB.

Alenka Smerkolj, ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, ki jo je Cerar pooblastil za vodenje finančnega ministrstva do izbora novega ministra, je poudarila, da je njeno imenovanje zelo začasne narave in da iskanje naslednika Dušana Mramorja že poteka. Kot je dejala, jo je Cerarjeva poteza presenetila, razume pa jo kot izraz zaupanja v njeno delo.


Preberite še:

Minister Dušan Mramor odstopil. Odhaja tudi Metod Dragonja

Je Dušan Mramor res brez greha?


Kdo je Alenka Smerkolj?

53-letna Smerkoljeva je iz francoščine in španščine diplomirala na ljubljanski filozofski fakulteti.

Bančne izkušnje

Več kot 25 let je delovala na področju mednarodnega poslovanja in finančnih trgov. Od leta 1988 do imenovanja za državno sekretarko je bila zaposlena v NLB, in sicer kot direktorica področja finančnih trgov, prej kot namestnica direktorja oz. direktorica sektorja. Ukvarjala se je z upravljanjem likvidnosti banke, vodila je komunikacijo z Banko Slovenije ter zakladnico ministrstva za finance na področju upravljanja likvidnosti NLB Skupine, zadolžena je bila za upravljanje bilance banke, trgovanje s finančnimi instrumenti, investicijsko bančništvo ter skrbništvo nad vrednostnimi papirji.

Skrbela je za nadzor in koordinacijo izdaj dolžniških instrumentov banke in za pospeševanje prodaje instrumentov s trga kapitala slovenskim podjetjem, je zapisano na spletni strani službe za razvoj in kohezijsko politiko.

V počitniškem času bo finančno ministrstvo vodila Smerkoljeva, do septembra pa naj bi Cerar predstavil novega kandidata za ministra. | Foto: Matej Leskovšek V počitniškem času bo finančno ministrstvo vodila Smerkoljeva, do septembra pa naj bi Cerar predstavil novega kandidata za ministra. Foto: Matej Leskovšek

Nadzornica

Odgovorna je bila tudi za odnose s ključnimi mednarodnimi bančnimi partnerji banke in zadolžena za iskanje svežega kapitala v tujini. Od leta 2003 je sedela v nadzornem svetu LB InterFinanz Praga, od leta 2008 pa v nadzornem svetu NLB Factoring Ostrava.

Bila je članica odbora za Zakladništvo pri Združenju Bank Slovenije. Od oktobra 2014 je opravljala funkcijo državne sekretarke v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, novembra istega leta pa je postala ministrica. 

V NLB tudi njen mož

NLB je predan tudi njen mož Urban Smerkolj, ki je direktor Prospera plus iz NLB Skupine, nekdaj tudi direktor sektorja za tehnične posle in namestnik generalnega sekretarja banke.

Ne spreglejte