Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
4.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

17

Natisni članek

Jože Balažic Marko Bitenc Milojka Kolar Celarc Zdravniška zbornica Slovenije Andrej Možina Zdenka Čebašek-Travnik

Torek, 7. 3. 2017, 4.09

6 let, 6 mesecev

Kdo je zdravnik, ki bi lahko nadomestil Ćebašek Travnikovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

17

Zdenka Čebašek Travnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Novoizvoljena predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek-Travnik je javno pojasnila okoliščine in zaplete pri določanju njene domnevno previsoke plače, zaradi česar bi ji lahko na skupščini prihodnji teden izrekli nezaupnico.

"Sem demokratično izvoljena predsednica zbornice. Prišla sem delat v dobro zdravnikov in zobozdravnikov in ne po plačo," je javnost nagovorila Čebašek-Travnikova.

"Plača vodstva zbornice, tudi višja, v preteklosti ni bila nobena težava," je dejala in pojasnila, da njena plača znaša osem tisoč evrov bruto ali 4.200 evrov neto. To pomeni, da je enaka plači predhodnika Andreja Možine, ki je imel 80-odstotno zaposlitev, sama pa je zaposlena za poln delovni čas.

"Mnogi se bojijo sprememb, ki jih prinašava moj program in jaz kot oseba," je poudarila.

"Pobud k odstopu in glasovanju o nezaupnici v prvem tednu mandata si ne morem razlagati drugače kot pritisk elit, ki me hočejo umakniti s položaja," je povedala Čebašek-Travnikova. "Ne znam si pojasniti, od kod takšen zagon in usklajena akcija za mojo zrušitev. Če pogledamo, kdo me ruši, lahko potegnemo vzporednico s predhodnimi vodstvi," je dejala.

Video: Planet TV


Preberite še:

Čebašek-Travnikova pisala članom zbornice

Koliko služijo zbornični šefi? #infografika 

Zaradi zahteve Čebašek-Travnikove po višji plači odstopili trije najožji sodelavci


"Višina plače sploh ni težava, ampak to, da sem pripeljala druge ljudi. Morda smo premalo upoštevali prejšnje nosilne kadre v zbornici," je opozorila novopečena predsednica zdravniške zbornice.

V 25 letih obstoja zdravniške zbornice ni bilo postavljenih pravil o določitvi plačil vodstvu. "Očitno so čakali name in na mojo ekipo," je bila pikra. Zato je v pogodbi o zaposlitvi tudi varovalka. Ko bo skupščina sprejela pravilnik o nagrajevanju funkcionarjev, se bo plača Čebašek-Travnikove z aneksom prilagodila tej spremembi. "Ni zabetonirana za celoten mandat. Sledi odločitvi članstva," je dejala.

"Ne vem, kaj mi očitajo, obtožb nimam v roki. Ko bom vedela, se bom lahko branila. Znano mi je samo dejstvo, da predlagajo razpravo in glasovanje o moji nezaupnici," je končala Čebašek-Travnikova.

Plaz očitkov in pozivov k odstopu

V mesecu dni po tem, ko so člani zdravniške zbornice s tesno večino za novo predsednico izvolili Zdenko Čebašek-Travnik, se je nanjo vsul plaz očitkov in pozivov k odstopu. Njihov skupni imenovalec je domnevno previsoka plača, ki jo je želela imeti na tem položaju. O njej bo imela zadnjo beseda skupščina zbornice, ki bo 15. marca.

Najresnejši kandidat za zamenjavo Čebašek-Travnikove naj bi bil Jože Balažic. | Foto: STA , Najresnejši kandidat za zamenjavo Čebašek-Travnikove naj bi bil Jože Balažic. Foto: STA , Na njej bodo glasovali tudi o nezaupnici Čebašek-Travnikovi, je včeraj zvečer potrdil predsednik skupščine Marko Bitenc. Čebašek-Travnikova, ki je mandat prevzela 13. februarja, je že podpisala pogodbo o zaposlitvi, ki je začela veljati v začetku marca.

Da se to očitno pripravlja, kaže tudi dogajanje v zakulisju. Več zdravnikov, ki so na zadnjih volitvah podprli poraženega kandidata, njenega dozdajšnjega predsednika Andreja Možino, tako že išče novo ime, ki bi nasledilo Čebašek-Travnikovo.

"Bil bi primeren kandidat"

Najresnejši kandidat za ta položaj naj bi bil Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino pri ljubljanski medicinski fakulteti. "Seznanjen sem s tem, da se je o mojem imenu in mogoči  kandidaturi razpravljalo v ožjih krogih, o čemer sem bil obveščen po elektronski pošti," je za Siol.net pojasnil Balažic. 

Pri tem je poudaril, da h kandidaturi "za zdaj ni dal nobenega soglasja, ker ga za soglasje niti ni nihče prosil v takem smislu". "Menim, da zdajšnja predsednica nima namena odstopiti in njeno odločitev in vztrajanje je treba spoštovati. Kaj bo naredilo članstvo oziroma člani skupščine, pa je za zdaj še neznanka. Sam sem bil vpet v delo zbornice zadnjih 24 let kot njen tožilec in tako bi bil verjetno za predsednika primeren kandidat, vendar morajo o tem presoditi drugi," je dodal Balažic.

Možina prejemal 6.400 evrov, a delal kot zdravnik 

Čebašek-Travnikova je v boju za položaj predsednika zdravniške zbornice premagala dozdajšnjega predsednika Andreja Možino. | Foto: Matej Leskovšek Čebašek-Travnikova je v boju za položaj predsednika zdravniške zbornice premagala dozdajšnjega predsednika Andreja Možino. Foto: Matej Leskovšek Nova predsednica je že vse od svoje izvolitve na prepihu. Zapletlo se je pri višini njene plače, ki je akti zbornice do zdaj niso urejali. Sama naj bi pričakovala mesečno plačilo med osem in deset tisoč evrov bruto. 

Nekdanja predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan je imela 12 tisoč evrov bruto plače. Andrej Možina, predhodnik Čebašek-Travnikove, je mesečno prejemal 6.400 evrov bruto, 20 odstotkom plače pa se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev. Toda Možina je bil na zbornici zaposlen le 80 odstotkov delovnega časa. Preostalih 20 odstotkov časa je delal na ginekološki kliniki UKC Ljubljana. Koliko je tam prejemal, ni znano, saj za naša pojasnila ni bil dosegljiv. Čebašek-Travnikova se je na zbornici zaposlila za polni delovni čas, saj je dala odpoved na psihiatrični kliniki.

Skupščina zdravniške zbornice ima 90 članov. Da bi nezaupnica Čebašek-Travnikovi prišla na glasovanje, bi moralo predlog za to podpreti najmanj 20 članov ali trije regijski odbori. Nekateri od teh, ki so podprli Možino, naj bi po naših informacijah intenzivno preverjali, ali obstajajo možnosti za odpoklic nove predsednice in kakšne so.

"O tem ne vem ničesar," je te informacije pred včerajšnjo sejo skupščinskega sveta zbornice, ki pripravlja gradivo za skupščino, komentiral njegov predsednik Marko Bitenc. Po seji, ki se je končala pozno zvečer, pa je potrdil, da "so dobili dovolj pobud tudi za glasovanje o razrešitvi predsednice". Dodal je, da "na seji niso bili izpostavljeni konkretni predlogi in kritike v zvezi z razrešitvijo predsednice zdravniške zbornice". 

Prav Bitenc naj bi se po poročanju nekaterih medijev v imenu zbornice s Čebašek-Travnikovo v zadnjih dneh dokončno dogovoril o višini njene plače. A to je Bitenc pred včerajšnjo sejo skupščinskega sveta zdravniške zbornice zanikal. Višino svoje plače naj bi Čebašek-Travnikova razkrila danes. Na burno dogajanje v zakulisju nakazuje tudi pismo, ki ga je članom zbornice poslala Čebašek-Travnikova.

Konrad Kuštrin, sindikat | Foto: STA , Foto: STA , "Ne vem, kaj bo z mojo plačo, in s tem se ne bom obremenjevala. (…) Ob presenetljivih zmagah podpore ni. Prežijo na naše napake in nas v prvem tednu sprašujejo, kaj še delamo tukaj. O tem, ali bom odstopila, so me v medijih spraševali v prvih dneh mandata," je zapisala nova predsednica zbornice.

Politično-kapitalski motivi?

"Ko se je konec tedna izkazalo, da z očitki o predsedničini plači, ki v ničemer ne odstopa od plač predhodnikov, ne bo šlo v nedogled, aktivni nasprotniki že obračajo ploščo in pritiskajo na članstvo, naj se tako ali drugače znebijo te predsednice. Vedno bolj jasno postaja, da so zahteve po odstopu demokratično izvoljenega vodstva politično in kapitalsko motivirane," je poudarila Čebašek-Travnikova. 

Kakšne politične in kapitalske motive je imela v mislih predsednica zdravniške zbornice, ni jasno. Za pojasnila nam je včeraj ni uspelo priklicati. A opaziti je mogoče, da ost kritike prihaja iz vrst podpornikov Možine, ki je na volitvah za predsednika organizacije z deset tisoč člani izgubil za 86 glasov. Povezave dela ljudi iz tega kroga segajo na desni politični pol. 

Balažic: Nikoli nisem bil in nisem član nobene politične opcije

Jože Balažic je leta 2012 skupaj z moralnim teologom Ivanom Štuhcem, dekanom teološke fakultete Christianom Gostenčnikom, psihologom Jankom Muskom in drugimi nasprotoval predlaganemu družinskemu zakoniku. Udeležuje se tudi dogodkov, ki jih organizira združenje katoliških zdravnikov. 

Na vprašanje, ali je bil v zvezi s kandidaturo za predsednika zbornice v stiku s predstavniki političnih opcij na desnem polu in Cerkve, je Balažic odgovoril, da nikoli ni bil in tudi zdaj ni član nobene politične stranke ali opcije "in ne vem, od kod vam ideja, da bi se o svojih odločitvah moral s komerkoli od teh opcij posvetovati". 

"Nobena opcija in tudi ne Cerkev me o morebitni moji taki ali drugačni odločitvi ni nikakor spraševala ali kakorkoli kontaktirala," je poudaril.

Balažica je kolegom zdravnikom za ta položaj predlagal Igor Muževič, specialist družinske medicine in predsednik sindikata Praktikum. Muževič v zadnjih tednih v javnosti nastopa kot največji kritik Čebašek-Travnikove. "Raje vidim, da mi pridejo domov rubit televizor, kakor da jaz s svojim denarjem podpiram takšno rušenje ugleda," je izjavil februarja. "Njen odstop je edini higienični ukrep, ki lahko pripomore k povrnitvi ugleda zbornice. Če je skupščina ne bo odstavila, pa si jo očitno zaslužimo," nam je včeraj dejal Muževič.

Kdo je proti Čebašek-Travnikovi

Muževič je pred volitvami javno podprl Možino – enako kot predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in Marko Bitenc. To je storil, čeprav vodi sindikat družinskih zdravnikov, ki so v zdravniški hierarhiji na dnu, prav zbornica pa že vrsto let velja za zaščitnico kaste tako imenovane zdravniške aristokracije. 

"Po mojem mnenju sta Fides in zbornica v pogajanjih z ministrstvom izpogajala objektivno bolj primerne normative in plačilo za delo družinskega zdravnika," je dejal.

Marko Bitenc | Foto: STA , Foto: STA , "Ne skrivam, da imava jaz in gospod Možina številne različne poglede. Toda dokazal je, da zna drugače misleče sogovornike posaditi za isto mizo. Vem pa, da bom zaradi tega prej ali slej dobil stigmo. Če bi recimo kandidiral Erik Brecelj, bi ga z veseljem podprl zaradi dobrih izkušenj z njim," odgovarja Muževič. 

Za položaj šefa zbornice je kolegom zdravnikom predlagal dve imeni. Ob Balažicu še Bojano Beović, specialistko infektologije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani, ki se temu vabilu, tako pravi Muževič, ni odzvala. Tudi Beovićeva je zadnje dogodke, povezane z zbornico, javno komentirala. Novo predsednico je pozvala, naj si zniža plačo na raven predhodnikov.

Beovićeva je bila sicer kandidatka SDS na državnozborskih volitvah v letih 2004 in 2008. Bila je tudi mestna svetnica te stranke v Ljubljani. V obdobju prve vlade Janeza Janše je vodila zdravstveni svet, najvišje posvetovalno telo ministrstva za zdravje, ki ga je takrat vodil Andrej Bručan

Njegov član je bil tudi Bitenc, ki mu je Bručan leta 2006 podelil koncesijo za kirurške operacije, zaradi česar je opozicija proti njemu vložila interpelacijo. Aktualna ministrica Milojka Kolar Celarc je pred časom policiji naznanila sume nepravilnosti pri podelitvi zdravniških koncesij v preteklosti.

Združila jih je ministrica

Večini omenjenih je skupno še dvoje. 

Prvič, da so del struktur, ki imajo že vrsto let pomembno vlogo v zbornici. Balažic je bil skoraj četrt let stoletja njen tožilec, Beovićeva pa predsednica sveta za izobraževanje. Zamenjala sta ju Tomaž Zupanc, ki prav tako prihaja z inštituta za sodno medicino, in Gregor Prosen. Bitenc je še vedno predsednik skupščine. 

Milojka Kolar Celarc | Foto: STA , Foto: STA , Vprašanje, kdo je predsednik zdravniške zbornice, ni pomembno le, ker gre za organizacijo, ki je leta 2015 zbrala več kot štiri milijone evrov prihodkov in pri tem ustvarila 787 tisoč evrov čistega dobička. Precej pomembnejša je njena regulativna vloga. V imenu države namreč podeljuje, podaljšuje in odvzema zdravniške licence, načrtuje, spremlja in nadzoruje pa pripravništvo in specializacije. Zbornica ima ključno vlogo pri reguliranju števila zdravnikov specialistov, ki jih v zdravstvenem sistemu kronično primanjkuje, zlasti na področjih anesteziologije, družinske in urgentne medicine. 

In drugič, bolj ali manj vsi imajo odklonilni odnos do aktualne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Možina in Kuštrin sta velika kritika predlagane zdravstvene reforme, v zadnjih letih pa sta domala serijsko zahtevala njen odstop. Do njene politike je kritičen tudi Bitenc.

Zdravniška zbornica je v obdobju Možine z roko v roko usklajeno delovala z Društvom za zdravje naroda. Članica njegovega upravnega odbora je tudi Metka Zorc, največja lastnica Medicorja, ki je v obdobju ministra za zdravje Tomaža Gantarja (DeSUS) vodila zdravstveni svet. Kot smo razkrili na Siol.net, je Zorčeva skupaj z ljubljanskim pomožnim škofom Antonom Jamnikom obiskala predsednika vlade Mira Cerarja. Jamnik je sicer pred meseci predaval tudi na zdravniški zbornici.


Preberite še:

Nenavadni cerkveno-zdravstveni obiski pri premierju Cerarju 

Kaj o obisku pri Cerarju pravi škof Jamnik?

Metka Zorc, Medicor, pojasnjuje svoj obisk pri predsedniku vlade


 

Ne spreglejte