Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
29. 9. 2016,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Natisni članek

kanabinoid CBD THC epilepsija konoplja medicina rak

Četrtek, 29. 9. 2016, 10.16

6 let, 6 mesecev

Infografika: Vse, kar morate vedeti o medicinski uporabi konoplje

Konoplja odslej na recept tudi v Sloveniji. Za katere bolezni se uporablja?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Foto: Reuters

Vlada je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s čimer se omogoča uporaba konoplje v medicinske namene. Pogled v ZDA kaže, da se v zveznih državah, kjer konopljo predpisujejo na recept, zmanjšuje število pacientov in predpisanih zdravil na pacienta. Prodaja konoplje državam prinaša tudi dodatne prihodke.

Glavni namen spremembe je omogočiti uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, v medicinske namene. Bolniki bodo lahko dobili takšno konopljo na zdravniški recept, poroča STA.

Vlada sicer poudarja, da se pridelava in predelava konoplje v medicinske namene z novo uredbo ne ureja in ostaja prepovedana, spremembe se niti ne nanašajo na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC.

Da bi omogočili gojenje medicinske konoplje, bi morali spremeniti zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Priprave sprememb se je ministrstvo za zdravje že lotilo, a zahtevajo sodelovanje različnih resorjev in so lahko opravljene le na podlagi jasnih usmeritev in ciljev, ki jih z vzpostavitvijo tovrstnega sistema želi doseči država, so nedavno zapisali za STA.

Kdo je upravičen do uporabe medicinske konoplje v ZDA?

V ZDA je uporaba konoplje v medicinske ali rekreativne namene trenutno dovoljena v 40 državah. Od 40 držav je v 13 državah dovoljena le uporaba skupine CBD kanabinoidov. To so kanabinoidi, ki nimajo psihoaktivnih učinkov in jih pridobivajo iz industrijske konoplje. To vrsto kanabinoidov večinoma predpisujejo za zdravljenje in lajšanje vseh oblik epilepsije.

V 26 od 27 ameriških zveznih držav, kjer je dovoljena uporaba skupine THC kanabinoidov, lahko medicinsko konopljo uporabljajo oboleli za rakom. V več kot 20 državah lahko zdravnik medicinsko konopljo predpiše okuženim z virusom HIV ali obolelim za aidsom, bolnikom z glavkomom, ob različnih oblikah bolezenskih napadov (ne samo epilepsije), za lajšanje posledic multiple skleroze in za kaheksijo (sindrom hiranja).

Z medicinsko konopljo si močne ali kronične bolečine lahko lajšajo v 18 državah. V 17 državah lahko medicinsko konopljo predpišejo zaradi močnih in ponavljajočih se mišičnih krčev, v 16 državah pa zaradi močne slabosti (največkrat povezane z motnjo prehranjevanja ali anoreksijo).

V treh državah lahko recept za uporabo predpiše psiholog, če presodi, da mentalno zdravje pacienta omejuje pri opravljanju pomembnih življenjskih aktivnosti.

Medicinsko konopljo predpisujejo tudi usodno obolelim pacientom

V dveh državah lahko recept za uporabo medicinske konoplje dobi oseba, ki ima po zdravniških napovedih pred sabo še največ 12 mesecev življenja. Ena država predpisuje konopljo tudi varovancem hospica, ustanove, ki zagotavlja celostno oskrbo v sklepni fazi bolezni.

Dve tretjini receptov izdajo zaradi lajšanja bolečin

V državah, kjer je konoplja dovoljena za lajšanje močnih ali kroničnih bolečin, zdravniki to kot razlog navedejo na več kot 60 odstotkih receptov. Rak je naveden kot razlog pri šestih odstotkih receptov.

 

V državah z medicinsko konopljo se število pacientov in predpisanih zdravil zmanjšuje

Od začetka legalizacije medicinske konoplje se je število pacientov v državi Oregon zmanjšalo za 14 odstotkov, v državi Kolorado pa za osem odstotkov. V državah, kjer je konoplja legalizirana, v povprečju zdravnik na pacienta predpiše manj zdravil kot v državah, kjer je konoplje prepovedana:

  • 1.826 manj odmerkov protibolečinskih tablet na pacienta,
  • 526 manj odmerkov zdravil proti utesnjenosti na pacienta,
  • 541 manj odmerkov zdravil proti slabosti na pacienta,
  • 519 manj odmerkov zdravil proti psihozi na pacienta,
  • 486 manj odmerkov zdravil proti bolezenskim napadom na pacienta,
  • 362 manj odmerkov zdravil proti nespečnosti na pacienta.

Medicinska konoplja je tudi velik posel

V ZDA so leta 2015 prodali za več kot pet milijard evrov konoplje v medicinske ali rekreativne namene. Glede na leto 2014 je to 17-odstotna rast prodaje.

Članek smo prvič objavili septembra lani, danes ga, posodobljenega, ponovno ponujamo v branje.
Ne spreglejte