Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
14. 11. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

19

Natisni članek

Ahmad Šami Amnesty International begunci

Torek, 14. 11. 2017, 15.49

6 let, 5 mesecev

Kdo je begunec, čigar deportacijo je premier (za zdaj) odložil #video

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

19

begunec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Za Ahmada Šamija je obdobje, odkar je prejel odločbo sodišča o deportaciji na Hrvaško, še posebej travmatično. Po vojni, preživeti balkanski poti, prek katere je pred slabima dvema letom prišel v Slovenijo in se tu aktivno vključil v skupnost, je bilo njegovo življenje v veliki negotovosti.

"Dober dan, Slovenija, moj drugi dom. Zdaj sem zelo močen, ne padam več na tla, grem v nebo in sem zelo vesel," je ob novici, da za zdaj ostaja v Sloveniji, na novinarski konferenci povedal Ahmad Šami. Njegova deportacija je začasno ustavljena, a nadaljnja odločitev je še nejasna.

Sirski begunec Ahmad Šami je lani februarja v Slovenijo prišel prek koridorja, ki so ga države vzpostavile na balkanski poti. Tu je prosil za azil, ob svojem prihodu pa se je aktivno vključil v lokalno skupnost.

Video: Planet TV


Takoj se je začel učiti slovenščine na brezplačnih tečajih, organiziranih v Rogu. "Sem Ahmad in sem iz Sirije," je že v januarskem pogovoru za Siol.net povedal v dobri slovenščini. Takoj je začel organizirati tudi različne dogodke, srečanja in izlete za begunce ter se vključil v različne projekte.

begunec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Socialni center, ki ga vodijo begunci

Na njegovo pobudo je v Rogu nastala tudi begunska brivnica, kamor prihajajo begunci, lokalci in turisti, in postala eden od krajev srečevanj socialnih resničnosti Ljubljane. Ahmad Šami je zaslužen tudi za vsakodnevna brezplačna kosila, ki jih ponujajo v socialnem centru Ambasada Rog, prostoru in programu, ki ga vodijo in oblikujejo begunci.

Prav redni program je namreč pripeljal do vzpostavitve omenjenega socialnega centra beguncev, kamor Ahmad Šami pride vsako jutro in ga pripravi za aktivnosti, med katerimi so različni dogodki, srečanja in sestanki.

Del njegovega dnevnega ritma je tudi organizacija brezplačnih kosil, ki so namenjena prav vsem. Na kosila prihajajo begunci, lokalci in turisti. Raznovrstna zasedba je tudi med prostovoljnimi kuharji, saj obroke pripravljajo posamezniki iz Sirije, Eritreje, Slovenije in drugih držav.

V slabih dveh letih se je sirski begunec prek svojih idej, dejavnosti in prijateljstev že globoko in aktivno vpletel v lokalno skupnost, integracije pa se lotil zelo samoiniciativno in k tukajšnji lokalni skupnosti že veliko prispeval. Na njegovo pobudo je nastala begunska brivnica v Rogu, sam pa je tam med drugim zaslužen za izpeljavo vsakodnevnih brezplačnih kosil v socialnem centru Ambasada Rog. | Foto: Bojan Puhek V slabih dveh letih se je sirski begunec prek svojih idej, dejavnosti in prijateljstev že globoko in aktivno vpletel v lokalno skupnost, integracije pa se lotil zelo samoiniciativno in k tukajšnji lokalni skupnosti že veliko prispeval. Na njegovo pobudo je nastala begunska brivnica v Rogu, sam pa je tam med drugim zaslužen za izpeljavo vsakodnevnih brezplačnih kosil v socialnem centru Ambasada Rog. Foto: Bojan Puhek

Nova agonija begunca

V slabih dveh letih se je sirski begunec prek svojih idej, dejavnosti in prijateljstev že globoko in aktivno vpletel v lokalno skupnost, integracije pa se lotil zelo samoiniciativno. K tukajšnji lokalni skupnosti je že veliko prispeval, sporočajo nevladniki, ki sodelujejo z njim.

Vendar pa se je z odločitvijo evropskega sodišča o deportaciji na Hrvaško, kar je nato potrdilo še slovensko vrhovno sodišče, s čimer je 23. avgusta začel veljati šestmesečni rok za predajo (to, ki naj bi se zgodila danes, so preprečili), za Ahmada Šamija začela nova agonija.

Neprestano premišljujem, kaj je z mojo družino

Ahmad v takšni negotovosti živi že precej časa. V začetku tega leta nam je povedal, da ponoči skoraj nič ne spi, le po nekaj ur, saj neprestano premišljuje, kaj je z njegovo družino, kaj bo z njegovim primerom.

Od žene in treh hčerk, ki živijo v Damasku, tretje, ki je v Nemčiji, in sina, ki je v Turčiji, je že dolgo ločen. Pogreša jih in skrbi ga zanje. "Zelo sem žalosten. Del družine je v Siriji, sin je v Turčiji (hčerka v Nemčiji, op. a.), jaz sem v Sloveniji. Težko je. Zakaj je tako? Tudi jaz imam dušo, srce. Želim si le živeti kot drugi ljudje," nam je povedal.

Ob tem je odprl tudi vprašanje stigmatizacije in nestrpnosti, saj je kot musliman v določenih političnih dojemanjih nekaterih ljudi takoj označen za problem in nevarnost.

Po vojni, preživeti balkanski poti, prek katere je pred slabima dvema letom prišel v Slovenijo in se tu aktivno vključil v skupnost, je ponovno v veliki življenjski negotovosti. Prav tako je zelo dolgo že ločen od svoje žene in otrok. | Foto: Bojan Puhek Po vojni, preživeti balkanski poti, prek katere je pred slabima dvema letom prišel v Slovenijo in se tu aktivno vključil v skupnost, je ponovno v veliki življenjski negotovosti. Prav tako je zelo dolgo že ločen od svoje žene in otrok. Foto: Bojan Puhek

O vojni ne govori veliko

Ahmad Šami o vojni, sploh o podrobnostih, ne govori veliko. Pravi, da je zadnjih šest let zanj, kot da bi umrl. Dom v Daraji, kraju blizu Damaska, kjer je živel z družino in imel trgovino, so jim uničili med bombardiranjem.

Kot poudarja, se sam ni postavil na nobeno politično stran, zato tudi ni želel iti v vojsko, ves čas pa ga je bilo strah, da ne bi vpoklicali njegovega sina.

Življenje pred vojno ima v lepih spominih. Pravi, da mu je šlo dobro, da je bil precej premožen. Ustvaril si je družino in se takrat veselil prihodnosti. Zdaj pa si želi, da bi lahko ostal v Sloveniji in tu v miru živel z družino, ki bi se mu pridružila.

Fotogalerija
1 / 21

Peticija za preprečitev deportacije

Ob drugih aktivnostih, ki potekajo v podporo Ahmadu Šamiju, pa je na strani Danes je nov dan objavljena tudi peticija proti njegovi predaji. Pod njo se je s pozivom notranjemu ministrstvu, naj prevzame odločanje o Ahmadovi prošnji za mednarodno zaščito, do zdaj podpisalo več kot 3.200 intelektualcev, raziskovalcev, športnikov, kulturnih ustvarjalcev, organizacij in prebivalcev Slovenije.

Video: Gregor/YouTube


 

Ne spreglejte