Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šola učenci starši

Nedelja, 1. 9. 2013, 16.05

8 let

Kdo ima bolj naporen urnik, otrok ali starši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dobrih dveh mesecih brezskrbnega uživanja se učenci in dijaki spet vračajo v šolske klopi. Spremembe ne občutijo le oni, temveč se nov ritem začenja tudi za njihove starše, še bolj pa za učitelje.

Današnjega dne se zagotovo najbolj veseli 20.368 otrok, ki bodo prvič prestopili prag osnovne šole. Med njimi je tudi Neža, ki komaj čaka, da spozna nove sošolke in sošolce, obenem pa upa, da bo med njimi tudi njena najboljša prijateljica iz vrtca. In kaj bo v šoli drugače kot v vrtcu? "Nič," odgovarja, "le da bo v šoli treba več delati in se učiti." A tudi to zanjo ne bo popolnoma novo, saj je že med počitnicami, ko ni več hodila v vrtec, izpolnjevala naloge v delovnem zvezku, ki ji ga je kupila mama.

Kljub veselju je Nežo po besedah njene mame Petre Kveder prehoda v šolo tudi nekoliko strah: "Včasih se o tem sploh noče pogovarjati in noče nič slišati o tem. Gre za veliko spremembo." Prav zaradi tega prvošolce prvi dan v šolo spremljajo starši, ti so v začetnem delu programa z njimi, potem pa otroke za nekaj časa pustijo same z učiteljico in vzgojiteljico. "Zgodilo se je že, da je otrok jokal in brez staršev ni želel z mano v učilnico. Takrat dovolim, da gre z njim mama in se tudi ona igra. Pomembno je, da otroka ne silimo in mu pustimo, da nas opazuje in se nam pri igri pridruži, ko je sam pripravljen," pripoveduje učiteljica Stanka Kolenko.

Praznik za otroke in starše Nekaj skrbi ob prehodu iz vrtca v šolo ima tudi mama prvošolke. "Gre za spremembo jutranjega ritma, okolja, povečale se bodo obveznosti, predvsem pa me zanima, kako bo naprej." A to Kvedrova danes postavlja v ozadje, saj je vesela, da gre njena prvorojenka prvič v šolo, da imata z možem prost dan in se ji tako lahko posvetita ter ji olajšata prvi šolski dan. "To je lep družinski praznik," poudarja.

"Med počitnicami mi je dolgčas, v šoli pa je vedno kaj za delati" Novega šolskega leta se veseli tudi devetošolka Monika, ki pravi, da so bile poletne počitnice kar dolge in ji je bilo že dolgčas, zato se veseli, da bo spet videla vse sošolke in sošolce, tudi učitelje. "Je pa v prvem tednu sploh super, ker ni najbolj strogega učitelja, ta gre v prvem tednu vedno z mlajšimi v šolo v naravi." Večjih sprememb Monika ne pričakuje, saj je, kot pravi, vedno vse isto, še najmanj pa ji je všeč, da je med najstarejšimi na šoli in tako ni več tistih starejših, s katerimi se je rada družila pretekla leta. Sicer pravi, da rada hodi v šolo, saj je tam zabavno in lahko vedno kaj počne.

"Otroku ne naložite preveč dodatnih obveznosti" Nekoliko manj zabaven pa je prvi teden v septembru za mamo treh šoloobveznih otrok, ki mora že pred začetkom pouka razmisliti, kako bodo oblikovali družinski urnik. "Treba je dobro premisliti, katere obšolske obveznosti bo otrok obiskoval, slediti moraš vsem obvestilom, da potem med šolskim letom nimaš težav," pripoveduje Metka Lah in dodaja, da je predvsem pomembno, kako otroku svetovati, katere in predvsem koliko obveznosti si lahko naloži poleg šole. "Paziti moraš, da otrokov delovnik skupaj s šolo, domačimi nalogami, učenjem in obšolskimi dejavnostmi ni daljši kot delovnik odraslega." Sicer so otroci preobremenjeni in preutrujeni, poleg tega jim tako omogočiš, da so tako ustvarjalni, da si znajo tudi sami zapolniti prosti čas, ki ga imajo.

Tudi za učitelje vedno nov začetek Čeprav se zdi, da je začetek šolskega leta za učitelje rutina, je tudi za njih to nov začetek, predvsem za tiste prvega razreda, pravi učiteljica Stanka Kolenko. "Vsako leto je nov začetek, vedno je nekoliko stresno in v pričakovanju, sploh ko imaš prvi razred, je več priprav, dobiš nove učence in starše."

Za učitelje se šolsko leto sicer začne nekoliko prej, saj morajo urediti vse administrativne zadeve in se pripraviti na pouk, poleg tega imajo razna predavanja in strokovna izobraževanja. Tako delo običajno začnejo teden dni, ponekod tudi 14 dni prej, odvisno od ravnatelja, je povedala Kolenkova.

Evforija ob novem šolskem letu se po besedah učiteljice umiri po prvem tednu, ko uredijo vso birokracijo in še zadnje zadeve s starši, otroci pa se navadijo nov red in urnik.

Ne spreglejte