Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
23. 1. 2015,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2015, 9.38

8 let

Kdo grozi med pogajanji o cenah zdravil?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cene zdravil na slovenskem trgu naj bi v prihodnje padle, po drugi strani pa bo slovenskim pacientom na voljo tudi vedno več dražjih zdravil.

Cene zdravil, ki jih sofinancira država oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), določa agencija za zdravila. V Sloveniji so v skladu z EU priporočili regulirane cene le tistih zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. Tako kot večina drugih držav imamo za določanje cen zdravil uveden primerjalni model, ki v našem primeru upošteva cene zdravil v Nemčiji, Avstriji in Franciji.

Agencija za zdravila določa le najvišje cene, dovoljene na trgu z zdravili na debelo, zakon pa dobaviteljem zdravil, plačnikom ter kupcem zdravil omogoča, da se dodatno dogovarjajo o znižanju cen. ZZZS lahko tako vstopi v pogajanja s proizvajalcem in zniža najvišje dovoljene cene zdravil, ki jih določa agencija za zdravila.

Zahtevna pogajanja o cenah zdravil Kako potekajo pogajanja o cenah zdravil, nam je razložil direktor ZZZS Samo Fakin. V preteklosti je najvišjo ceno zdravil v Sloveniji določala izključno agencija za zdravila, leta 2008 pa je ZZZS zaradi gospodarske krize s spremembo zakonodaje dobil pooblastilo, da se s proizvajalci dodatno pogaja o ceni zdravil.

Postopek poteka po naslednjem vrstnem redu: - skupina strokovnjakov na zavodu se najprej odloči, ali bodo določeno zdravilo dodali na svoj seznam za sofinanciranje ali ne, - nato pa pretehta, v kolikšni meri bo zavod financiral zdravilo, in sicer v 100, 70 ali 10 odstotkih.

Strokovna skupina pri tem upošteva predvsem: - potrebe ljudi - in učinkovitost posameznega zdravila z vidika finančnih sredstev.

"Za vsako zdravilo posebej se pogajamo o cenah. Preden se dogovorimo za primerno ceno in da pride neko zdravilo na našo listo, mine kar nekaj tednov, lahko tudi mesecev," pravi Fakin. Dejal je, da so pogajanja zelo zahtevna in da je od pogajalske skupine odvisno, kakšne bodo cene zdravil na slovenskem trgu.

Kakšne bodo v prihodnosti cene zdravil? Cena zdravil je sestavljena iz: - proizvajalčeve cene, - veletrgovske marže in lekarniške marže, ki sta fiksno določeni s pravilnikom o določanju cen zdravil, - ter 9,5-odstotnega DDV.

Fakin meni, da se bo cena zdravil v prihodnje prej zniževala kot zviševala, razen če ne bo kakšnega dviga DDV, bo pa po njegovih besedah na našem trgu na voljo vedno več dražjih zdravil.

Tudi v Lekarni Ljubljana pričakujejo, da se bodo cene zdravil na recept v prihodnje znižale zaradi širitve terapevtskih skupin, ki jih je leta 2013 začel uvajati ZZZS. Terapevtska skupina zdravil vključuje vsa zdravila, ki so namenjena za zdravljenje iste bolezni. Za vsako terapevtsko skupino zdravil ZZZS določi najvišjo priznano vrednost zdravila, ki se v celoti krije iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kako uvedba terapevtskih zdravil vpliva na cene Če bolniki ne želijo doplačevati zdravil, lahko pri zdravnikih vztrajajo, da jim predpiše zdravilo, ki ga bo v celoti krila zdravstvena blagajna in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po uvedbi prvih petih terapevtskih skupinah zdravil so se cene, kot trdijo na ZZZS, v povprečju znižale za 33 odstotkov, konec lanskega leta pa je bila uvedena že sedma terapevtska skupina zdravil.

"Za neko bolezen izberemo tri zdravila, ki so glede na ceno najbolj učinkovita, določimo povprečno ceno in rečemo, koliko bomo plačali. Potem običajno dobavitelji, farmacevtske firme, če nočejo izginiti s trga, na hitro prilagodijo ceno. V ozadju so tudi tožbe, grožnje z umikom zdravil. To je nenehna bitka. Vseskozi moraš jadrati med grožnjo, da bodo neko zdravilo umaknili, med potrebami državljanov po zdravilu in sprejemljivo ceno," je o oblikovanju terapevtskih skupin zdravil povedal Fakin.

Majhnost slovenskega trga dviguje cene zdravil Zdravnik Alojz Ihan pravi, da majhnost slovenskega trgu dviguje cene zdravil, zato morajo naši pogajalci biti dobro seznanjeni s cenami v drugih evropskih državah, da lahko potem iztržijo boljšo ceno.

Podobno kot Fakin je dejal, da je na voljo vedno več dražjih zdravil, ki so praviloma ekskluzivna, zato jih lahko podjetja tudi bolje prodajo. Glede regulacije teh cen je dejal, da bi moralo biti nekaj storjeno na ravni Evrope, saj se lahko Slovenija le prilagaja cenam na evropskem trgu.

Ne spreglejte