Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 8.54

8 let

Kdo bo poskušal obuditi Rudolfovo mesto in kako mu bo to uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar osem se jih bo bojevalo za županski naziv župana dolenjske prestolnice. Po prednostnih nalogah se ne razlikujejo veliko, kot glavni pa omenjajo oskrbo s pitno vodo in oživitev mestnega jedra.

V Mestni občini Novo mesto se za županski stolček poteguje osem kandidatov. Bojan Kekec (SDS), Jože Kobe (Liberalno gospodarska stranka), Rafko Križman (ZaAB), Uroš Lubej (Solidarnost), Gregor Macedoni (skupina volivcev), Mojca Špec Potočar, (SMC), Matic Vidic (Slovenija za vedno) in Milena Kramar Zupan (SD, Zveza za Dolenjsko, SLS).

S kandidati smo opravili posamezne intervjuje, zanimalo pa nas je predvsem, kako bodo med drugim reševali tri glavne problematike Novega mesta, na katere so opozorili tudi številni meščani. Opozorili smo na romsko problematiko, o kateri se je tudi zadnje čase veliko pisalo v medijih, zanimalo nas je, kako bodo poskrbeli za to, da Novo mesto čim prej dobi svojo univerzo, tretja problematika pa je umiranje starega mestnega jedra, zato smo kandidate povprašali, s kakšnimi ukrepi se bodo lotili njegovega oživljanja.

Prvi kandidat prihaja iz gospodarstva in, kot pravi, zelo dobro pozna delovanje občine, ki po njegovem mnenju nujno potrebuje dobrega gospodarja. Kot svojo prednost poleg izkušenj na področju vodenja, načrtovanja in realizacije zastavljenih projektov 41-letni diplomirani inženir elektrotehnike Gregor Macedoni navaja tudi svojo politično neodvisnost.

Kandidatki stranke SMC Mojci Špec Potočar številni očitajo, da je kot podžupanja sodelovala v enem izmed spornih poslov v občini Novo mesto. Zdajšnji župan Alojz Muhić je namreč podpisal pogodbo o najemu prostorov za novomeški razvojno-izobraževalni center RIC, pri čemer so številke izredno visoke. A 49-letna magistrica ekonomije očitke zavrača z besedami, da kot neprofesionalna županja pri tem poslu nikakor ni sodelovala. Ob tem priznava, da je zdajšnje vodstvo izgubljalo čas s stalnim ponavljanjem zadev, negativizem pa je razširilo po vsej občini. To želi spremeniti.

Uroš Lubej je profesor filozofije in kandidat stranke Solidarnost. Slovenski javnosti je verjetno bolj znan kot eden od koordinatorjev civilno-družbenega gibanja, ki je, kot pravi, v Sloveniji sprožilo nepovraten proces temeljitih sprememb. Kot je dejal, v Solidarnosti Novo mesto menijo, da občina potrebuje temeljite spremembe. Vendar ne samo sprememb obrazov, ampak temeljite spremembe načina delovanja.

Bojan Kekec je 49-letni magister inženir energetike, ki je v preteklosti vodil novomeško Komunalo, zdaj pa se kot kandidat stranke SDS želi preizkusiti še v vlogi župana. Po njegovem bo najprej potrebna temeljita sanacija občinskih financ, kar je temelj, da znova zaženejo vse nasedle projekte.

Kratek in jedrnat pri odgovarjanju je najmlajši kandidat za novomeškega župana, 27-letni Matic Vidic. Prednostne naloge mladega podjetnika bodo med drugim zeleni taksiji namesto zdajšnjih dragih avtobusov in tri brvi čez reko Krko. Meni, da je stanje v Novem mestu trenutno zaspano.

Kandidat Liberalno-gospodarske stranke, 52-letni Jože Kobe, se je pohvalil predvsem s projekti, pri katerih je že sodeloval in še vedno sodeluje. Ob tem je obljubil, da bo še naprej deloval tako, kot je do zdaj. V zvezi z oživitvijo starega mestnega jedra je poudaril, da bo najprej potrebna menjava dotrajane komunale. Trenutno vodi izdelavo projektne dokumentacije za zamenjavo komunalne in druge infrastrukture, pogoje za začetek del pa bodo vzpostavili najpozneje do marca 2015, je zagotovil.

Ne spreglejte