Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2019,
7.04

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Svet Evrope generalni sekretar Thorbjorn jagland naslednik

Sreda, 26. 6. 2019, 7.04

4 leta, 10 mesecev

Kdo bo novi generalni sekretar Sveta Evrope?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Thorbjorn Jagland | Danes bo znano, kdo bo na čelu sveta Evrope nasledil Thorbjorna Jaglanda. | Foto Reuters

Danes bo znano, kdo bo na čelu sveta Evrope nasledil Thorbjorna Jaglanda.

Foto: Reuters

Parlamentarne delegacije 47 članic Sveta Evrope bodo v okviru poletnega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope izvolile novega generalnega sekretarja te vseevropske organizacije. Za naslednika Thorbjorna Jaglanda se potegujeta hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić in belgijski zunanji minister Didier Reynders.

Norvežan Thorbjorn Jagland Svet Evrope vodi od leta 2009. Leta 2014 je bil prvič v zgodovini te najstarejše panevropske organizacije za varovanje človekovih pravic, demokracije in vladavine prava izvoljen za drugi mandat. Drugi petletni mandat se bo Norvežanu iztekel septembra.

Za položaj generalnega sekretarja dva kandidata

Na položaju ga bo prvega oktobra nasledil eden od omenjenih dveh kandidatov, ki ju je v izvolitev predlagal Odbor ministrov Sveta Evrope po zaslišanju prvotnih štirih kandidatov. Marija Pejčinović Burić je podpredsednica hrvaške vlade, od junija 2017 pa je hrvaška zunanja ministrica. Pred tem je bila med drugim državna sekretarka na zunanjem ministrstvu, med letoma 2008 in 2011 pa poslanka v saboru. Pejčinović-Burićeva je članica hrvaške desnosredinske stranke HDZ.

Namestnik belgijskega premierja ter zunanji in obrambni minister Didier Reynders iz liberalne stranke je v vladi na različnih položajih že od leta 1999. Med drugim je bil 12 let finančni minister, sedem let je zunanji minister, namestnik premierja pa je od leta 2004. Neformalno mu za izvolitev bolje kaže in naj bi pred hrvaško kandidatko vodil s 55 odstotki proti 45 odstotkom podpore.

Glasovanje bo potekalo cel dan

Glasovanje bo potekalo cel dan, izide pa lahko pričakujemo zvečer. Zasedanja se bodo iz Slovenije udeležili poslanci Andrej Šircelj (SDS), Violeta Tomić (Levica) in Maša Kociper (SAB). Tako kot vedno, so pri glasovanju samostojni.

Zunanji minister Miro Cerar je sicer maja Reyndersa označil kot kandidata, ki ustreza vsem željam Slovenije, "da v organizacijo vnese potreben nov zagon pri spopadanju s sodobnimi izzivi, ki spodkopavajo vladavino prava in raven človekovih pravic v evropskem prostoru".

Ne spreglejte