Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
16.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 10. 2013, 16.44

8 let, 3 mesece

Katera cepljenja so v Sloveniji obvezna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta teden se po Sloveniji začenjajo cepljenja proti sezonski gripi. Cepljenje proti gripi ni obvezno in je samoplačniško.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) pojasnjujejo, da so do zdaj prejeli naročila za okoli sto tisoč cepiv. Lansko sezono se je cepilo nekaj manj kot 88 tisoč oseb. Cepljenje proti sezonski gripi ni obvezno in je plačljivo. Cena cepljenja je enotna in znaša 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa je cena cepljenja sedem evrov.

V Sloveniji se sicer izvaja program cepljenja in zaščite z zdravili na podlagi predpisanih programov za posamezne skupine prebivalcev – večina obveznih cepljenj je opravljenih v obdobju otroštva. Ker je pred časom nekatere starše razburilo obvestilo velenjskega zdravstvenega doma, da je cepljenje proti okužbi HPV obvezno – izkazalo se je, da je bilo posledica človeške napake –, smo pogledali, katera cepljenja v Sloveniji so obvezna.

Obvezna cepljenja so … Cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroški paralizije obvezno za otroke od dopolnjenih treh mesecev starosti.

Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je obvezno za otroke od dopolnjenih 12 mesecev starosti in mora biti opravljeno najpozneje do dopolnjenih 18 mesecev starosti.

Cepljenje (2. odmerek cepiva) proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je obvezno za učence 1. razreda osnovne šole. Cepljenje proti hepatitisu B je prav tako obvezno za učence 1. razreda.

Cepljenje (5. odmerek) proti davici, tetanusu in oslovskemu kašljuje obvezno za učence 3. razreda osnovne šole.

Cepljenje (6. odmerek) proti tetanusuje obvezno za dijake, in sicer do dopolnjenega 18. leta.

Neobvezna cepljenja so … Neobvezno cepljenje proti okužbam s HPV se opravi pri deklicah v 6. razredu osnovne šole.

Cepljenje proti KME in steklini je obvezno za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Cepljenje in zaščita z zdravili pred določenimi nalezljivimi boleznimi sta obvezna za osebe, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim in ki pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe.

Za pripadnike Slovenske vojske je obvezno tudi cepljenje proti gripi. Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za tiste, ki potujejo v območja, kjer je ta bolezen, ali osebe, ki potujejo v državo, ki zahteva cepljenje proti tej bolezni.

Cepljenje proti davici je obvezno za potnike, ki potujejo na območja, kjer je epidemija davice, če še niso bili cepljeni ali so bili cepljeni nepopolno oz. je od zadnjega odmerka popolnega cepljenja minilo več kot deset let.

Cepljenje proti meningokoknim okužbamje obvezno za romarje v Meko v času Hajja.

Zaščita proti malarijije obvezna za osebe, ki odhajajo v države ali na območja, v katerih je tveganje za okužbo z malarijo.

Ne spreglejte