Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

Karl Erjavec Borut Pahor predsedniške volitve 2017

Torek, 12. 9. 2017, 13.11

6 let, 7 mesecev

Karl Erjavec stranki predlaga, naj podpre Boruta Pahorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vodstvo DeSUS bo izvršnemu odboru predlagalo, da na predsedniških volitvah podpre aktualnega predsednika Boruta Pahorja. "Mislim, da ima Borut Pahor največ izkušenj in nas korektno zastopa v svetu," meni prvak DeSUS Karl Erjavec. Napovedal je, da bodo dokončno stališče o podpori ministrici Milojki Kolar Celarc sprejeli danes v poslanski skupini.

Od doslej znanih kandidatov na predsedniških volitvah ima Borut Pahor po Erjavčevih besedah največ izkušenj. "Res, da ima tudi nekatere svoje posebnosti, kot je supanje z obleko po Blejskem jezeru, ampak mi to razumemo kot del odnosov z javnostmi," je Erjavec pojasnil v izjavi za medije po seji vodstva stranke.

Pahor funkcijo predsednika države zlasti na zunanjepolitičnem področju po Erjavčevih besedah opravlja "dokaj profesionalno".

"Kar se tiče zunanje politike, imava na določene stvari različne poglede. Vi veste, da je on po karakterju človek dialoga. Ves čas vztraja z dialogom, ko gre za implementacijo arbitražne odločbe, jaz sem pač po karakterju drugačen, sem za bolj odločno ravnanje," je pojasnil Erjavec. Toda po njegovem mnenju nas Pahor korektno zastopa v svetu, tudi njegovo sodelovanje z zunanjim ministrstvom, ki ga Erjavec vodi, "dobro teče".

Odločitev v ponedeljek

Predlog vodstva stranke o podpori Pahorjeve kandidature mora potrditi še izvršni odbor stranke, ki bo po Erjavčevih napovedih v ponedeljek. Podporo Pahorju, ki bo na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat, so sicer že napovedali tudi v stranki SD.

Glede predloga interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki jo bo DZ obravnaval v sredo, je Erjavec pojasnil, da so v stranki z njenim delom zelo nezadovoljni. Ob tem je spomnil na njihove zahteve po odstopu ministrice, napovedal pa je, da bodo dokončno stališče o podpori ministrice na sredini seji sprejeli na današnjem sestanku poslanske skupine, ki se ga udeležuje tudi sam.

Trdi, da sprememb RTV prispevka ne bo

V zvezi z informacijami v javnosti o predvidenih spremembah rtv-prispevka glede na višino osebnega dohodka posameznika je Erjavec zatrdil, da sprememb ne bo, da minister za kulturo Tone Peršak ne bo predlagal nobene spremembe in da bo rtv-prispevek ostal, kot je.

Po Erjavčevih besedah v DeSUS obžalujejo, da zakon o demografskem skladu še vedno ni sprejet, četudi je zapisan v koalicijski pogodbi. Očitno so tu interesi znotraj koalicije zelo raznoliki, je dejal. Ker imamo trenutno dobro makroekonomsko situacijo, v DeSUS po Erjavčevih besedah ne vidijo nobenega razloga za prodajo državnega premoženja.

"Nam se zdi to škodljivo," je dejal in pojasnil, da se razprava odvija ravno v zvezi s tem, katera strateška državna podjetja bi lahko prešla v demografski sklad. Erjavec pričakuje, da bo zakon določil, da glavne strateške naložbe preidejo v demografski sklad, želijo pa tudi, da bi demografski sklad deloval neodvisno in ne bi bil podrejen Slovenskemu državnemu holdingu.

Ne spreglejte