Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
15. 4. 2016,
8.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

8

Natisni članek

Franc Kangler Bojan Dobovšek

Petek, 15. 4. 2016, 8.58

6 let, 6 mesecev

Franc Kangler se v politiki vidi z Bojanom Dobovškom

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

8

Županova lista nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki jo sicer vodi Željko Vogrin, načrtuje naskok na državno politiko.

Na kongresu 12. maja se nameravajo preimenovati v Novo ljudsko stranko Slovenije, s katero bodo nastopili na naslednjih državnozborskih volitvah, v Večeru pišeta Katja Šeruga in Branka Bezjak.

Natanko 12. maja bo minilo 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki ga je odneslo z županskega stolčka in ga preselilo v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Nagovarjali bodo volivce, ki so obrnili hrbet SLS

"Čas je, da se glas ljudstva v parlamentu sliši malo drugače kot zdaj. Nagovarjali bomo tiste volivce, ki so bili leta 1996 na strani SLS, pa so v nekem obdobju odšli. Ljudska stranka je že pokazala, da lahko z neko resno politiko pride na volitvah do dvajsetih odstotkov," nam je povedal Kangler.

Kot pravi, Slovenija potrebuje desnosredinsko stranko, ki bo povezovala tako leve kot desne. "Mi smo že imeli koalicije levih in desnih strank. Sam sem sodeloval v koaliciji tako z SDS, LDS kot SD. SLS je bila v koaliciji z Janezom Drnovškom. Mi smo odprti za vse. Želimo in podpiramo tako imenovani drugi Demos, v katerem ni nujno, da bi bile samo pomladne stranke, ampak tudi načelni in pošteni poslanci, na primer Bojan Dobovšek," je dejal. 

Treba bo preseči stare delitve na levo in desno ter graditi nove povezave, pravi nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. | Foto: Treba bo preseči stare delitve na levo in desno ter graditi nove povezave, pravi nepovezani poslanec Bojan Dobovšek.

Kangler je še pojasnil, da se bo na kongresu predvidoma potegoval za položaj predsednika programskega sveta stranke, za katero verjame, da lahko z dobro vizijo, programom in vsebino na naslednjih parlamentarnih volitvah, če se jih bodo udeležili, preseže parlamentarni prag.

Zidanšek ostro o Kanglerjevih načrtih

V SLS so se danes ostro odzvali na Kanglerjevo namero, da se na kongresu prihodnji mesec stranka preimenuje v Novo ljudsko stranko Slovenije in začne svoj politični boj na državni ravni. Kot je zapisal predsednik SLS Marko Zidanšek, Slovencem nikakor ne želi poslovnega modela mariborskih radarjev.

Predsednika SLS Marka Zidanška ne preseneča, da se je "ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal". | Foto: Matej Leskovšek Predsednika SLS Marka Zidanška ne preseneča, da se je "ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal". Foto: Matej Leskovšek

Zidanšek je pojasnil, da ga ne preseneča neprimerna izbira imena za politično stranko, ki naj bi bila nova, sestavljajo pa jo stari obrazi z vprašljivo zgodovino, niti ga ne preseneča, da se je "ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal".

Ob tem se je prvi mož SLS obregnil tudi ob napovedani datum kongresa. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za Kanglerjev negotov in nesamozavesten poskus zavajanja in pridobivanja volivcev z neupravičeno uporabo imena in asociacij na dolgoletno tradicijo prve in najstarejše demokratične stranke v Sloveniji.

"Ljudska stranka je le ena in tako bo tudi ostalo," je še zagotovil Zidanšek. STA

Bojan Dobovšek ne izključuje sodelovanja v novem Demosu

"Jaz sem zastavil svojo pot glede na to, kar se dogaja v družbi. Ustanovil sem zavod Dobra država, ki je platforma za združevanje in izmenjavo mnenj o tem, kako upravlati Slovenijo. Pripravljeni smo na sodeloavnje na vseh nivojih. Treba bo preseči stare delitve na levo in desno ter graditi nove povezave, da bomo lahko nekaj storili za dobro države," se je na Kanglerjeve besede odzval nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek.

"Potem ko bodo na naslednjih parlamentarnih volitvah znani rezultati in bo potrebno širše sodelovanje, nikakor ne izključujem sodelovanja v novem Demosu," je dodal.

Ob tem se je prvi mož SLS obregnil tudi ob napovedani datum kongresa, 12. maj, torej na dan, ko je bila leta 1988 ustanovljena Slovenska kmečka zveza, predhodnica SLS. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za Kanglerjev negotov in nesamozavesten poskus zavajanja in pridobivanja volivcev z neupravičeno uporabo imena in asociacij na dolgoletno tradicijo prve in najstarejše demokratične stranke v Sloveniji.

 

Ne spreglejte