Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
17.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Franc Kangler Bojan Dobovšek Marko Zidanšek Nova ljudska stranka Slovenije Alenka Bratušek kongres politične stranke politika Slovenska ljudska stranka

Četrtek, 12. 5. 2016, 17.38

6 let, 7 mesecev

Kangler bi sklepal zavezništvo z Dobovškom in Bratuškovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Franc Kangler | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na današnjem kongresu v Mariboru se bo Županova lista Franca Kanglerja preimenovala v Novo ljudsko stranko Slovenije (NLS) in napovedala preboj v parlament.

Franc Kangler se na kongresu, ki se je začel ob 18. uri, za predsedniško mesto ne bo potegoval. Po napovedih bo predsednik NLS postal Željko Vogrin, Kangler pa bo prevzel vodenje programskega sveta stranke. "Ko se bodo končali nekateri postopki na sodišču, bom lahko tudi na čelu stranke," nam je povedal Kangler.

Kangler: Zavzemali se bomo za malega človeka

Kako bo NLS drugačna od SLS? "Zavzemali se bomo predvsem za malega človeka. Če predsednika vlade Mira Cerarja motijo mali ljudje, je treba poudariti, da smo to državo zgradili prav mali ljudje. Takrat nismo bili moteči za državo, danes pa si očitno želi le elite."

Na vprašanje, ali bodo k sodelovanju, kot je napovedal, povabili Bojana Dobovška, odgovarja, da o njem nikoli ni govoril. "Ne vidim pa zadržkov, da se ne bi pogovarjal z njim ali pa tudi z Alenko Bratušek in nekaterimi drugimi neodvisnimi listami. Smo desnosredinska stranka in imamo priložnost, da se s takimi strankami povezujemo. Dobovška cenim, je načelen politik. In mislim, da je Alenka Bratušek plačala svojo ceno, ko se je želela upreti mreženju slovenskega političnega prostora," je povedal.

"Če predsednika vlade Mira Cerarja motijo mali ljudje, je treba poudariti, da smo to državo zgradili prav mali ljudje," pravi Franc Kangler.  | Foto: "Če predsednika vlade Mira Cerarja motijo mali ljudje, je treba poudariti, da smo to državo zgradili prav mali ljudje," pravi Franc Kangler.

Se nekdanji mariborski župan z novo stranko maščuje SLS?

Ne ime stranke ne datum kongresa nista naključje. Natanko na današnji dan pred 28 leti so ustanovili Slovensko kmečko zvezo (SKZ), ki se je pozneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko (SLS). SKZ je bila prva demokratična politična stranka v Sloveniji, ustanovljena po drugi svetovni vojni, in je odigrala ključno vlogo pri osamosvajanju Slovenije.

Ustanovitev Nove ljudske stranke Slovenije je najbolj razburila SLS, iz katere so Kanglerja po aferi z radarji Mariboru in vrsti sodnih procesov v času predsednika Radovana Žerjava izključili iz stranke.

Kangler pravi, da sam ne vidi konfrontacije z SLS. "Gre za Novo ljudsko stranko Slovenije. Poglejte, koliko je demokratskih ali slovenskih strank. Lahko bi bili tudi laburistična ali desna ljudska stranka, ampak to je ljudska stranka, ker se borimo za malega človeka. Da pa smo drugačni, kot je SLS, smo Nova ljudska stranka Slovenije," pojasnjuje Kangler.

"Slovenska ljudska stranka je samo ena," opozarja predsednik SLS Marko Zidanšek. | Foto: Ana Kovač "Slovenska ljudska stranka je samo ena," opozarja predsednik SLS Marko Zidanšek. Foto: Ana Kovač

Zidanšek: S Kanglerjem se ne ukvarjamo

Predsednik SLS Marko Zidanšek je v današnjem intervjuju za Siol.net dejal, da se s Kanglerjem v letu in pol predsednikovanja stranki še ni srečal. "Z njim se ne ukvarjamo. Ko pa je izjavil, da bo ustanovil novo Slovensko ljudsko stranko in da bo to delal na naš rojstni dan 12. maja, je bila moja dolžnost, da povem, da je Slovenska ljudska stranka samo ena," pravi Zidanšek, ki ustanovitev Kanglerjeve stranke razume kot provokacijo. "To je njegova demokratična pravica, a ne s tem imenom," je oster predsednik SLS.

Na napovedano tožbo SLS zaradi imena nove stranke Kangler odgovarja: "Gotovo se ne bi odločili za takšno ime, če ne bi prej preverili, da bo registracija tega imena uspešna."

Skoraj sočasno s kongresom nove Kanglerjeve stranke bo SLS v Taboru pripravila slovesnost ob obletnici ustanovitve. Kangler je pred časom kot morebitne člane nove stranke omenjal nekdanjega murskosoboškega župana Antona Štihca, celjskega župana Bojana Šrota, nekdanjega kmetijskega ministra Cirila Smrkolja in nekdanjega direktorja Darsa Matjaža Kneza. "Vsi so rekli, da ne nameravajo nikamor iti, da ne bodo zamenjali stranke," nam je izdal Zidanšek.

Koga bo nagovarjal Kangler?

"Kangler bo nagovarjal bolj konservativno usmerjeno volilno telo, tisto, ki zagovarja tradiconalne vrednote," ocenjuje politični analitik Matevž Tomšič.  | Foto: Ana Kovač "Kangler bo nagovarjal bolj konservativno usmerjeno volilno telo, tisto, ki zagovarja tradiconalne vrednote," ocenjuje politični analitik Matevž Tomšič. Foto: Ana Kovač

Nekdanji mariborski župan bo svoje morebitne volivce iskal predvsem med malimi podjetniki in kmeti, kot to na Bavarskem počne Krščansko-socialna unija (CSU), ki je v koaliciji z Merklovo, pravi politični analitik Božidar Novak.

Po drugi strani analitik Matevž Tomšič ocenjuje, da bo Kangler verjetno nagovarjal bolj konservativno usmerjeno volilno delo, tisto, ki zagovarja tradicionalne vrednote. "Morda pa bo stranka – glede na Kanglerjev izvor – tudi vsaj nekoliko regionalno obarvana, da bo bolj usmerjena k ljudem iz severovzhodne Slovenije," pravi.

NLS se bo težko prebila v parlament, SLS pa nova stranka ne koristi

Ne glede na to, da se bo na slovenski politični sceni pojavila nova ljudska stranka, pa Novak opozarja, da vsebinskega naslednika stranke dr. Antona Korošča pri nas ni. "Ne SLS ne NSi to nista," pravi. Ustanovitev NLS pa za SLS pomeni njen zaton, je prepričan Novak, ki ocenjuje, da se bo Kangler z novo stranko težko prebil v parlament, a kot pravi, "nikoli ne reci nikoli".

Tomšič ob tem opozarja, da Kanglerja, če se bo želel prebiti v parlament, čaka težko delo. Dodaja, da ustanovitev NSL vsekakor ne bo koristila. "Je pa veliko vprašanje, ali bi se ji tudi brez tega uspelo vrniti v parlament."

Postaja politični prostor desno od sredine preveč nasičen?

Božidar Novak ocenjuje, da se bo Kangler z novo stranko težko prebil v parlament, a kot pravi, "nikoli ne reci nikoli". | Foto: Božidar Novak ocenjuje, da se bo Kangler z novo stranko težko prebil v parlament, a kot pravi, "nikoli ne reci nikoli".

Poleg Kanglerja se na desnem političnem polu obeta še ena nova stranka, ki jo ustanavlja Aleš Primc, s čimer se postavlja vprašanje, ali morebiti desni politični pol ne postaja preveč nasičen. Po mnenju Novaka, ne, saj kot izpostavlja, v Sloveniji še vedno ne vidi stranke, kot jo vodi Angela Merkel v Nemčiji.

Tudi Tomšič pravi, da na desnici obstaja precej "praznega prostora", kar pomeni, da obstoječe stranke tega pola mnogo ljudi, ki so bolj desno usmerjeni, ne zmorejo uspešno nagovoriti, zato je tudi volilna abstinenca na desnici precej visoka.

"Tako lahko nove stranke zapolnijo ta prostor in s tem prispevajo k boljšemu skupnemu volilnemu izkupičku desne sredine. Vendar pa bo težava, če bo več strank usmerjenih na isto volilno telo. V tem primeru se lahko pojavi njihova vzajemna oslabitev. To, kar trenutno manjka, je stranka, ki bi ji uspelo pritegniti sredinske, bolj liberalno usmerjene volivce," opozarja Tomšič.

Ne spreglejte