Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
13.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

6

Natisni članek

Aleš Bržan Gašpar Gašpar Mišič lokalne volitve 2018

Sreda, 7. 11. 2018, 13.11

5 let, 5 mesecev

Soočenje županskih kandidatov v Kopru: Na kavi Mišič in Bržan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

6

Danes se je v okviru projekta Župani na kavi začel prvi krog soočenja kandidatov za župane treh največjih slovenskih mest. V Kopru sta svoja mnenja in poglede soočila nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in koprski občinski svetnik Aleš Bržana, ki v največjem mestu na Obali kandidirata za županski stolček. Soočenje kandidatov ste lahko v živo spremljali na Siol.net in Facebook strani Siol.net Novice.

Nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je na soočenju, ki ga je vodil novinar Planet TV Marko Gregorc, poudaril, da je njegova kandidatura odraz volje različnih interesnih skupin: "Več kot očitno je, da so nekateri ljudje v mojem dosedanjem delu v Kopru prepoznali moje reference. Iz tega razloga se je zgodil klic oziroma poziv Koprčanom, če želim kandidirati."

Župani denar
Novice Koliko bodo kandidati za župane zapravili za volitve?

Turizem: Oba kandidata bi Koper povezala z zaledjem in slovensko Istro

Koprski občinski svetnik Aleš Bržan v svoji kampanji med drugim poudarja, da morajo biti potrebe občanov postavljene pred potrebe turistov. Kot poudarja, to ne pomeni, da bi v Kopru rad zaustavil turizem. "Dejstvo je, da občani tukaj živimo, da uporabljamo ceste, parkirišča in kopališča. Če želimo razvijati turizem, moramo bodisi razširiti kapacitete bodisi omejiti število turistov." Dodal je, da se v mestnem središču zavzema tudi za počasno omejevanje števila turistov.

Oba kandidata za naslednika aktualnega koprskega župana Borisa Popoviča poudarjata, da je treba v turistično ponudbo zajeti tudi koprsko zaledje in slovensko Istro. "Ankaran je po nastanku samostojne občine zdaj dobesedno odrezan. Turiste ne zanima, kje je kakšna meja med obalnimi občinami," je poudaril Mišič.

županja
Novice V njeni občini je povprečna plača okoli štiri tisoč evrov bruto, brezposelnost je minimalna

Mišič: Strahovlada v Kopru ne koristi nikomur

Kandidata sta se na soočenju dotaknila tudi strahovlade, ki jo nekateri kritiki v Kopru pripisujejo sedanjemu županu Popoviču. "Tisto, kar občutite novinarji in mediji, občutijo tudi občanke in občani. Tega ni treba dodatno potencirati. Se pa sprašujem, ali je potrebno, da se ljudje bojijo človeka, ki je izvoljen s strani ljudstva? Strah je treba pregnati iz Kopra," je zatrdil Mišič.

Da bi bilo vzdušje v Kopru lahko bolj sproščeno, poudarja tudi Bržan: "Deljenje ljudi znotraj občine povzroča delitve v smislu, da se nekateri ljudje ne marajo med seboj. Vendar pa bi v prvi vrsti morali živeti skupaj, sobivati in graditi prihodnost skupaj."

Gašpar Gašpar Mišič je na soočenju poudaril, da strahovlada v Kopru ne koristi nikomur. Aleš Bržan se je strinjal, da bi bilo vzdušje v Kopru lahko bolj sproščeno. | Foto: Planet TV Gašpar Gašpar Mišič je na soočenju poudaril, da strahovlada v Kopru ne koristi nikomur. Aleš Bržan se je strinjal, da bi bilo vzdušje v Kopru lahko bolj sproščeno. Foto: Planet TV

Mišič v Kopru pogreša tudi več pripravljenosti na sodelovanje. "Pomanjkljivost Kopra je zadržanost, zaprtost vase in postavljanje preprek, tudi v smislu, da se obalne občine ne združujejo prek skupnih služb. Če ste transparentni in niste zaničevalni, potem ste kot človek magnet za skupno dobro. Potem lahko gradimo eno samo zdravo skupnost," je prepričan Mišič.

Bržan: Naša občina je imela vedno težave s komunikacijo

Nekdanji prvi mož Luke Koper je na soočenju pojasnil, da je njegova tožba proti luki v zaključni fazi, in dodal, da se mora koprsko pristanišče še naprej razvijati: "Bolje kot bo poslovala Luka Koper in višje prihodke kot bo imela, višja bo koncesnina. Če bomo podaljšali pomole in delali na elektrifikaciji, bomo dosegli največ za okolje in za skupnost. Če se bomo povezali, to lahko dosežemo v letu dni, če tega ne bomo storili, potem tega morda ne bomo dosegli nikoli."

Bržan je glede nadaljnjega razvoja Luke Koper poudaril, da je bil dialog s strani luke po njegovih informacijah vedno na voljo. "Težavo je vedno predstavljala komunikacija. Naša občina je imela vedno težavo komunicirati z luko, sosednjimi občinami in državo. Tukaj je očitno nekdo, ki ne zna dobro sodelovati z ostalimi deležniki," je menil Bržan.

Rogaška Slatina
Novice Enajst županov, ki že četrt stoletja nimajo prave konkurence

Mišič stavi tudi na izkušnje v državni politiki, Bržan si želi sistemskih sprememb

Na vprašanje, zakaj bo boljši župan od Mišiča, je Bržan odgovoril, da manj govori in več posluša. Hkrati je dodal, da je manj zaletav kot sedanji župan Boris Popovič in da rad komunicira. Na drugi strani Mišič poudarja, da ima za razliko od preostalih kandidatov za župana izkušnje tako v lokalni kot tudi v državni politiki.

"Če nimate znanja, gredo stvari mimo vas. Moja prednost je bila, da sem bil podžupan v občini Piran, poslanec državnega zbora, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade (v času vlade Alenke Bratušek, op. a.)," je poudaril Mišič. Na drugi strani je Bržan poudaril, da mora v Kopru priti do sistemskih sprememb: "Sistem, ki ga je vzpostavil sedanji župan, deluje v njegovo korist, ni pa pravi. Če želimo spremeniti sistem, je potrebna zamenjava župana."

Tako Mišič kot Bržan sta ob koncu soočenja napovedala, da se bosta uvrstila v drugi krog. Bržan je poudaril, da je realist in da za nasprotnika v drugem krogu pričakuje aktualnega župana Popoviča. Mišič je ocenil, da se bosta v drugem krogu pomerila prav on in Bržan.

Naslednje soočenje kandidatov za župane v okviru projekta Župani na kavi bo v četrtek, 8. novembra, ob 12. uri v Mariboru. Pomerila se bosta Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik. | Foto: Naslednje soočenje kandidatov za župane v okviru projekta Župani na kavi bo v četrtek, 8. novembra, ob 12. uri v Mariboru. Pomerila se bosta Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik.

Naslednja soočenja v okviru projekta Župani na kavi:
- v Mariboru se bosta v četrtek, 8. novembra, ob 12. uri soočila Franc Kangler in Lidija Divjak Mirnik,
- v Ljubljani se je Anže Logar soočenju odpovedal, Zoran Janković soočenja še ni potrdil, Smiljan Mekicar tako še čaka na odgovor, s kom bo spil kavo (dan in uro soočenja bomo sporočili naknadno).

Glasujte za svojega favorita

Tako kot smo napovedali, lahko po soočenju v anketi v drugem krogu glasujete za favorita, ki se je v pogovoru najbolje odrezal. Ker je smiselno, da svoja stališča zagovarjajo tudi aktualni župani vseh treh mest, se bodo zmagovalci soočenja oziroma drugega kroga glasovanja pozneje soočili še z aktualnim županom mesta, v katerem kandidirajo.

Kateri od kandidatov naj se na kavi dobi z aktualnim županom Borisom Popovičem?

  • Gašpar Gašpar Mišič
    54,75 %
    10719 glasov
  • Aleš Bržan
    45,25 %
    8858 glasov
Oddanih 19577 glasov
Ne spreglejte