Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 10. 2021,
11.30

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

21

Natisni članek

COVID-19 Mateja Logar UKC Ljubljana

Petek, 22. 10. 2021, 11.30

2 leti, 6 mesecev

Na infekcijski kliniki se bojijo posledic prihajajočih počitnic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

21

"Število obolelih in hospitaliziranih narašča. Na žalost ne narašča z enako hitrostjo število cepljenih. Radi bi ponovno opozorili na možnost cepljenja," je v izjavi za javnost Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dejala Tatjana Lejko Zupanc. Govorci so podali tudi priporočila o vedenju v prihajajočih počitniških in prazničnih dneh, saj se bojijo posledic prihajajočih počitnic.

"Število obolelih in hospitaliziranih narašča. Na žalost ne narašča z enako hitrostjo število cepljenih. Radi bi ponovno opozorili na možnost cepljenja," je uvodoma dejala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Dodala je, da je trenutno v akutni obravnavi več kot 90 bolnikov s covidom-19, na oddelku za intenzivno nego pa je teh 47. Bojijo se posledic prihajajočih počitnic, ko se bodo ljudje med seboj več družili in potovali.

Vodja intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb je znova spomnil, da intenzivni oddelki predstavljajo kritično mesto, kjer se zdravstvo lahko zlomi, če bo število covidnih bolnikov raslo nepredvidljivo. Trenutno imajo na oddelkih intenzivne terapije štiri bolnike, ki imajo zelo hud potek bolezni. Kar 75 odstotkov njihovih bolnikov ni cepljenih. Med tistimi, ki so bili cepljeni, pa je pet od 12 takih s hudo imunsko motnjo, ostali so starejši in imajo sočasno tudi druge kronične bolezni. Do danes je sicer na intenzivnem oddelku umrla samo ena bolnica, ki je bila polno cepljena in pri kateri je šlo za presaditev organa.

Povprečna starost na intenzivni terapiji znaša 62 let

Trenutno je povprečna starost bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, 62 let, najmlajša bolnica pa je stara 35 let. Štirje bolniki ob mehanskem predihavanju potrebujejo tudi podporo aparata za izven telesno oksigenacijo, kar pomeni, da gre za tako hudo prizadetost dihal, ki je z običajnimi aparati ne uspejo ustrezno stabilizirati.

Infektologinja Tadeja Kotar je poudarila, da smo se na številke okuženih in obolelih že nekoliki navadili. "Vendar se moramo zavedati, da je vsaka številka bolnik in oseba - od nekoga sorodnik, mama ali oče, morda otrok. Ali pa znanec in prijatelj. Moramo se družiti, vendar moramo biti pri tem tudi previdni," je ponazorila.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev bolezni covid-19 Mateja Logar je glede nove različice delta virusa z oznako AY.4.2 dejala, da izkušnje iz Velike Britanije kažejo, da je pojav večjega števila okužb povezan bolj z demografskimi značilnostmi in da sama različica ne vpliva na večje število okuženih.

Najmlajši covidni bolnik star pet tednov

Vodja dejavnosti za otroke na infekcijski kliniki Mojca Rožič je dejala, da je bilo v septembru in oktobru hospitaliziranih 22 otrok s covid okužbo. Ena deklica je bila premeščena v enoto intenzivne terapije. Najmlajši bolnik je bil star pet tednov, najstarejša deklica pa 15 let. Srečujejo se tudi s porastom drugim respiratornih okužb.

Zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) so imeli 14 otrok na respiratorju, trenutno sta dva v enoti intenzivne terapije. "Če imate doma novorojenčka ali majhnega dojenčka, naj bodo 2-3 leti stari sorojenci doma, da ne prinesejo okužbe iz vrtca," je opozoril direktor Pediatrične klinike Marko Okorn.

Lejko Zupančeva se je odzvala tudi na informacija iz zdravniških vrst o nejasnostih glede protokola za predpisovanje zdravila regeneron. Kot je dejala, ji je žal, da to sliši, saj se trudijo z aktivnim obveščanjem. Vsaj dvakrat so o tem obveščali v biltenu zdravniške zbornice, ministrstvo, ki je zdravilo nabavilo, pa je posebej obveščalo strokovne direktorje bolnišnic, zato ne ve, kje bi lahko nastala težava.

Protokol je po njenem mnenju zelo enostaven - zdravilo je namenjeno tistim, ki imajo dejavnike tveganja za težek potek bolezni.

Milan Krek
Novice Krek: Prihaja nova, še bolj kužna različica koronavirusa #video

Logarjeva predlagala manjše prostovoljno zaprtje družbe

Logarjeva je že v ponedeljek predlagala, da bi v obdobju jesenskih šolskih počitnic uvedli manjše prostovoljno zaprtje družbe. "S tem bi vplivali na vedenje epidemije v novembru," je dejala. V obdobju počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

Poudarila je, da je ob 1. novembru smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu. "Tako bi dosegli učinek manjšega t. i. lockdowna  oziroma zapiranja družbe. Zaprte bodo šole, veliko ljudi bo imelo dopust," je povedala Logarjeva. Po njenem mnenju bi s tem vplivali na obseg epidemije v novembru.

Mateja Logar
Novice Logarjeva: Med počitnicami predlagam manjše prostovoljno zaprtje družbe

 

Ne spreglejte