Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
18. 8. 2016,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

7

Natisni članek

SDS Socialni demokrati NSi Združena levica nepovezani poslanci SMC

Četrtek, 18. 8. 2016, 9.56

6 let, 7 mesecev

Kako vroča bo slovenska politična jesen?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

7

Poslanci DZ | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ali bomo jeseni priča novim interpelacijam, težko napovedujem, a nekatere stranke se že pripravljajo na volitve, pravi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. 

Čez dva tedna bodo poslanci po mescu dni počitka znova sedli v poslanske klopi. Preverili smo, kakšno politično jesen pričakujejo in katere bodo njihovo prioritete. 

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC

Vodja poslancev SMC za jesen med drugim napoveduje nadaljevanje projekta drugega tira.  | Foto: Matej Leskovšek Vodja poslancev SMC za jesen med drugim napoveduje nadaljevanje projekta drugega tira. Foto: Matej Leskovšek "Pričakujem delovno zelo intenzivno in zahtevno politično jesen. Letošnjo bodo že takoj na začetku zaznamovale odločitve DZ o dveh ministrih. Na julijski programski konferenci SMC smo začrtali prednostna področja dela SMC do konca leta, ki so povezana z nadaljevanjem zdravstvene reforme in potrjevanjem konkretnih ukrepov za skrajševanje čakalnih vrst, davčnimi spremembami za večjo konkurenčnost gospodarstva, odpravo birokratskih ovir za ljudi in gospodarstvo, sprejemom ukrepov za hitrejši in učinkovitejši boj proti korupciji in kriminalu ter zapisom pravice do varne pitne vode v ustavo.

Poleg tega bomo na področju financ obravnavali še predlog proračuna in predlog sprememb strategije upravljanja naložb države, pa množičnega vrednotenja nepremičnin, nadaljevalo se bo delo na projektu drugega tira, odpreti bo treba obravnavo sprememb stanovanjske zakonodaje in pridobivanja gradbenih dovoljenj.

V luči aktualnih domačih in tudi mednarodnih dogodkov bomo obravnavali vsebine s področij demografskih politik in v tej povezavi tudi odnosa države do upokojencev, mladih, ranljivih družbenih skupin in manjšin, tudi športnikov.
Za obravnavo smo že napovedali razprave in delo na vsebinah sistema sindikalnega organiziranja, integracijskih in izobraževalnih politik, dolgotrajne oskrbe in osebne asistence, nasilja v družini, zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami, če naštejem le nekaj od njih. 

Nadaljevali bomo tudi obravnavo odprtih vsebin na področju t. i. volilne zakonodaje, pa tudi ustavne komisije, od že omenjenega vpisa vode v ustavo do financiranja javnega šolstva in morebitne spremembe načina imenovanja vlade. Posebno skrb bo treba posvečati tudi varnostnim politikam ter aktivnemu delu v okviru odborov za EU in zunanjo politiko."

 

Jan Škoberne, namestnik vodje poslanske skupine SD

"Tudi v drugi polovici leta moramo nadaljevati delo, da ohranimo rast zaposlenosti in gospodarske aktivnosti," je prepričan poslanec SD Jan Škoberne. | Foto: Bojan Puhek "Tudi v drugi polovici leta moramo nadaljevati delo, da ohranimo rast zaposlenosti in gospodarske aktivnosti," je prepričan poslanec SD Jan Škoberne. Foto: Bojan Puhek "Marsikdo bo napovedoval 'vročo' politično jesen, a za vse odgovorne bo predvsem naporna. Tudi v drugi polovici leta moramo nadaljevati delo, da ohranimo rast zaposlenosti in gospodarske aktivnosti ter da pri tem ostanemo družba, ki temelji na solidarnosti in skupnem.

Prioritete SD v DZ do konca tega leta?

  • Sprejetje Zakona o delavskih odkupih za delavsko solastništvo in zdrava podjetja s trajnimi delovnimi mesti ter več ekonomske demokracije pri upravljanju državnega premoženja.
  • Strpna in konstruktivna razprava o predlogih Družinskega zakonika ter zakona o preprečevanju nasilja v družini.
  • Izpeljava davčnega prestrukturiranja, ker razbremenjuje udeležbo zaposlenih pri dobičkih in razbremenjuje tiste, ki so v primerjavi z drugimi državami najbolj obremenjeni.
  • Začetek javne razprave o ureditvi t. i. delitvene ekonomije v Sloveniji.

Pričakujemo tudi korak naprej in dogovor o delujočem Demografskem skladu."

 

Matej Tonin, vodja poslanske skupine Nsi

"V NSi bomo jeseni največ poudarka dali izboljšanju slovenskega poslovnega okolja in zdravstveni reformi," pravi vodja njihovih poslancev Matej Tonin.  | Foto: Matej Leskovšek "V NSi bomo jeseni največ poudarka dali izboljšanju slovenskega poslovnega okolja in zdravstveni reformi," pravi vodja njihovih poslancev Matej Tonin. Foto: Matej Leskovšek "Začetek jeseni bo v politiki gotovo zaznamovalo iskanje novega finančnega ministra, ki je ob premierju običajno ključni človek vsake vlade. Prav tako je, zlasti v luči povečane varnostne ogroženosti zaradi terorizma, skrb vzbujajoče dogajanje v Sovi, kjer smo priča internim prepirom in boju različnih interesov za prevlado, kar onemogoča normalno delovanje te agencije.

Nova Slovenija si bo še naprej prizadevala, da bi Slovenijo normalizirala in jo tako postavila ob bok drugim zahodnoevropskim državam, kjer npr. demokracija in pravna država nekaj veljata. Z vidika programske usmeritve, pa bomo v NSi jeseni največ poudarka dali izboljšanju slovenskega poslovnega okolja in zdravstveni reformi."

 

Bojan Dobovšek, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev

"Poskušali bomo biti kritična javnost in opravljati funkcijo opozicije ter opozarjati na napake," pravi poslanec Dobovšek. | Foto: Bor Slana "Poskušali bomo biti kritična javnost in opravljati funkcijo opozicije ter opozarjati na napake," pravi poslanec Dobovšek. Foto: Bor Slana "Naša prioriteta bo upravljanje države v dobro ljudi, ne pa elit in multinacionalk, odpravi finančne kriminalitete in transparentnost upravljanja premoženja. Na vseh komisijah in odborih bomo še posebej pozorni na kadrovske poteze vlade. Poskušali bomo biti kritična javnost in opravljati funkcijo opozicije ter opozarjati na napake.

Žal opažamo, da so naši predlogi v veliki meri zavrnjeni in jih koalicija ne upošteva. Argumenti koalicije so, da so naši predlogi predstavljajo nesistemske rešitve, imajo negativno mnenje zakonodajno-pravne službe ali zunanjih pravnih strokovnjakov. 

Že na začetku sem opozoril na kadrovski potencial vlade in kakovost izbranih ljudi. Danes se to kaže še bolj potencirano, saj nobena reforma ni bila izpeljana, vse stoji, kadrovalo se je namreč ljudi, ki se ne morejo izkazati s svojo kariero. To se odraža v stanju v Sovi, Slovenskem državnem holdingu in bankah. Ali bomo priča novim interpelacijam, je težko napovedati, a nekatere stranke se že aktivno pripravljajo na volitve."

 

Nina Stankovič, predstavnica za stike z javnostjo poslanske skupine DeSUS

"Visoko na našem seznamu je še zakon o dolgotrajni oskrbi in osebni asistenci," pravi tiskovna predstavnica stranke DeSUS. 
 | Foto: Osebni arhiv "Visoko na našem seznamu je še zakon o dolgotrajni oskrbi in osebni asistenci," pravi tiskovna predstavnica stranke DeSUS. Foto: Osebni arhiv "Ta jesen bo napeta, ampak jo bomo preživeli. Čaka nas namreč interpelacija ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, vlada je še vedno brez finančnega ministra, SDH je 'obglavljen' in tukaj je še proračunska seja. To je zadnji čas, da se lotimo strukturnih reform, leto pred volitvami to namreč ne bo mogoče. Prav tako ne izključujemo še kakšne interpelacije.

Naše prioritete za to jesen so že nekaj časa znane. Trenutno čakamo, da nam iz ministrstva za finance posredujejo osnutek zakona o demografskem skladu. Pričakujemo tudi, da bo zdravstveno ministrstvo začelo vlagati reforme zakone, v nasprotnem primeru bomo to storili sami. Prioriteta na tem področju je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Tu ni tako ključno, ali ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje ali ne, ampak da se končno vzpostavi nov sistem financiranja zdravstva.

Visoko na našem seznamu je še zakon o dolgotrajni oskrbi in osebni asistenci. Osebno se zavzemamo za dva ločena zakona. Invalidi namreč že predolgo čakajo na zakon o osebni asistenci in prepričani smo, da ga lahko, če bo le dovolj politične volje, tudi hitro sprejmemo."

 

Matej T. Vatovec, namestnik vodje poslanske skupine ZL

"Za našo poslansko skupino bo jeseni najpomembnejša interpelacija ministra Gašperšiča glede Luke Koper," pravi Tašner Vatovec.  | Foto: "Za našo poslansko skupino bo jeseni najpomembnejša interpelacija ministra Gašperšiča glede Luke Koper," pravi Tašner Vatovec. Septembra nas bo v prvi vrsti čakal še vedno pereč boj proti revščini. Kot prvi ukrep smo že napovedali znižanje cenzusa za otroška kosila. Prihajajoče davčne spremembe, ki jih napoveduje Cerarjeva vlada, bodo namreč še bolj otežile življenje najranljivejšim skupinam. Kot drugo ostaja še eno od ključnih vprašanj upravljanje državnega premoženja, z njim povezana privatizacija in vloga, ki jo pri tem igra SDH. Tu je treba predvsem temeljito spremeniti vlogo in omejiti pristojnosti tega organa.

Tretje veliko in še odprto vprašanje pa je pristop k sporazumu CETA. Vložili smo namreč vrsto priporočil vladi, ki govorijo o večji stopnji transparentnosti in demokratičnosti pri sprejemanju tako pomembne odločitve, ki predstavlja dolgoročno grožnjo na področju socialnih in delavskih pravic, prehranske varnosti in okoljskih standardov.

Po kongresu Iniciative za demokratični socializem pa bomo začeli tudi pogovore o združitvi v enotno stranko.

Glede politične jeseni lahko v prvih mesecih pričakujemo predvsem iskanje novega finančnega ministra, za našo poslansko skupino pa je najpomembnejša interpelacija ministra Gašperšiča glede Luke Koper.

Iz stranke SDS so nam sporočili, da prioritet stranke za jesen ne želijo razkriti.

Ne spreglejte