Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
7. 1. 2015,
8.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Združena levica Venezuela

Sreda, 7. 1. 2015, 8.34

6 let, 6 mesecev

Kako sta poslanca ZL na račun revnih Venezuelcev potovala s Chavezovim letalom

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tik pred božičem sta poslanca Združene levice Violeta Tomič in Miha Kordiš obiskala Venezuelo. Stroške potovanja so krili venezuelski davkoplačevalci.

"Obisk je bil neuradne narave. Zgodil se je na povabilo bolivarske vlade k sodelovanju na konferenci ob 10. obletnici ustanovitve Mreže intelektualcev, umetnikov in družbenih gibanj za obrambo človeštva. Kot je ob takih priložnostih v navadi, je stroške prevoza in bivanja kril gostitelj, osebno porabo pa lasten žep. Konference se je sicer udeležilo 280 gostov z vsega sveta," po poročanju novinarja Financ Jurija Šimca pravi poslanec ZL Miha Kordiš.

Iz Madrida sta poslanca, tako kot še okoli 50 udeležencev, letela z letalom pokojnega predsednika Huga Chaveza. "Letalo v resnici ni nič kaj strašno posebnega," pravi Kordiš. Tomičeva venezuelske izkušnje ni bila pripravljena opisati, prek piarovca je sporočila le, da se v vsem strinja z izjavami Kordiša.

Kordiš navdušen nad favelami "Prvi vtis je zelo spodbuden, zlasti, ko obiščeš barriose, to so kot denimo favele v Braziliji. Vidi se, da se ljudje organizirajo, da so vpeti v vsakodnevno odločanje, da gre za neko participativno demokracijo. To je najbolj demokratična skupnost, ki sem jih imel priložnost videti. In ta sistem deluje," o Venezueli, ki se redno uvršča na rep mednarodnih lestvic, ki merijo svobodo in spoštovanje človekovih pravic, razlaga Kordiš.

Venezuelsko gospodarstvo, ki je od leta 1998 popolnoma pod nadzorom chavistov (imenovani tako po pokojnem predsedniku Hugu Chavezu), je, sodeč po pisanju tujih medijev in statistikah, v razsulu. Recesija, hiperinflacija, brezposelnost na približno 20 odstotkih.

Nimajo toaletnega papirja, Kordiš pa trdi, da ni tako dramatično Zahodni mediji so polni fotografij praznih trgovskih polic, nepreglednih vrst pred trgovinami in zgodb o pomanjkanju denimo toaletnega papirja. "Pričakoval sem, da bo takih slik več, a ob sprehajanju po Caracasu tega nisem opazil veliko. Pa ne gre za to, da bi organizator za nas pripravil Potemkinovo vas, to sem si ogledal na lastno pest," razlaga Kordiš.

Venezuelsko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza nafte. In rekordno nizke cene nafte pomenijo manj denarja za Venezuelo. Tuji analitiki državi že lep čas napovedujejo bankrot. "Ne, mislim, da to ne pride v poštev. Imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu. Ni pa tako dramatično, kot slikajo zahodni mediji," pravi Kordiš.

Ne spreglejte