Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
14. 11. 2017,
17.41

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

9

Natisni članek

Borut Pahor predsedniške volitve 2017 Slovenija Danilo Türk Milan Kučan

Torek, 14. 11. 2017, 17.41

6 let, 5 mesecev

Kako so zategovali pas Borutu Pahorju #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

9

Sprejem pri predsedniku Pahorju | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko se proračunski apetiti ob obetavnih statističnih kazalnikih krepijo, urad predsednika republike, ključ tega po nedeljskih volitvah še pet let ohranja Borut Pahor, vsako leto dobiva manj denarja. Letos ima na voljo 2,3 milijona evrov, na plačilnem seznamu urada pa je 39 zaposlenih v kabinetu ter nekdanji predsednik Milan Kučan, ki prejema dodatek k pokojnini.

Borut Pahor je stari novi "najemnik" kabineta predsednika države na Erjavčevi v Ljubljani. Med kampanjo je bil aktualni predsednik večkrat tarča očitkov o vsebinskem razvrednotenju položaja predsednika, nekakšno simbolično usihanje pomena tega položaja pa kažejo tudi finančni kazalniki.

Pahorjev urad letos razpolaga z 2,3 milijona evri, podobno bo tudi prihodnje leto. To pa je precej nižji znesek, kot ga je pred desetletjem imel njegov predhodnik Danilo Türk. Leta 2007 je proračun urada znašal 3,9 milijona evrov. Še več denarja je Türk imel leto za tem (4,4 milijona evrov), a so takrat v kabinetu pojasnjevali, da je bil razlog predvsem slovensko predsedovanje Evropski uniji (EU).

Video: Planet TV


Kot kaže spodnja grafika, je največji upad proračun urad utrpel leta 2012, ko je vlada Janeza Janše uvedla zakon za uravnoteženje javnih financ, ter leta 2014. Proračun za to leto je sestavila vlada Alenke Bratušek, ki se je v tem času (od druge polovice leta 2013) ukvarjala z bančno sanacijo.

Proračun urada predsednika države | Foto:

Dve tretjini za plače

Pahorjeva partnerica Tanja Pečar (druga z leve) se je v prvem mandatu odpovedala proračunskemu nadomestilu. Ali bo to storila tudi v drugem mandatu, za zdaj ni znano. | Foto: STA , Pahorjeva partnerica Tanja Pečar (druga z leve) se je v prvem mandatu odpovedala proračunskemu nadomestilu. Ali bo to storila tudi v drugem mandatu, za zdaj ni znano. Foto: STA , Slovenski predsednik nima rezidence, središče njegovega službovanja je stavba na Erjavčevi 17, Pahor se je v prvem mandatu odpovedal tudi protokolarni brunarici na Brdu. Njegova partnerica, odvetnica Tanja Pečar, se je ob začetku prvega mandata odpovedala nadomestilu v vrednosti 15 odstotkov Pahorjeve plače (ta trenutno znaša okrog šest tisočakov bruto, kar neto pomeni okrog tri tisoč evrov). Ali bo to storila tudi v drugem mandatu, še ni jasno.

Kako predsedniški urad porabi proračunske milijone? Pahor je lani od 2,3 milijona evrov iz proračuna za plače in prispevke skupno 39 zaposlenih v uradu porabil 1,5 milijona evrov, okrog 700 tisočakov za materialne stroške (všteti so tudi na primer stroški poti v tujino) ter okrog 66 tisoč evrov za investicije. Urad v poročilu navaja, da so med drugim obnovili sanitarije, zamenjali zavese, kupili nove prenosne telefone ter sofinancirali naložbo generalnega sekretariata vlade v nakup tolmaških kabin, ki jih tudi sami uporabljajo za protokolarne dogodke. 

Edina postavka, pri kateri je Pahor lani občutneje presegel načrt porabe, so odlikovanja, za katera je porabil 57 tisoč evrov oziroma 27 tisoč evrov več od načrtov. Denar so zagotovili s prerazporejanjem z drugih postavk, kaže letno poročilo. Po tem, ko je Danilo Türk leta 2012 takole predal žezlo Borutu Pahorju (na sliki levo Pahorjeva spremljevalka Tanja Pečar, desno Türkova žena Barbara Miklič Türk), so v predsedniški palači sledila leta varčevanja. | Foto: Matej Leskovšek Po tem, ko je Danilo Türk leta 2012 takole predal žezlo Borutu Pahorju (na sliki levo Pahorjeva spremljevalka Tanja Pečar, desno Türkova žena Barbara Miklič Türk), so v predsedniški palači sledila leta varčevanja. Foto: Matej Leskovšek

Največ nakazil protokolu na Brdu

Pogled v aplikacijo Erar pokaže, da je lani urad poleg plač največ porabil za nakazila upravljavcu protokolarnega objekta na Brdu JGZ Brdo (67 tisoč evrov), podjetju AB Line, ki se po podatkih na spletu ukvarja s prodajo promocijskih daril (44 tisoč evrov), in državni Slovenski tiskovni agenciji, ki je po podjetjih Erarja prejela 40 tisočakov. Tudi letos sta največja prejemnika JGZ Brdo (63 tisoč evrov) in STA (40 tisoč evrov).

Nekdanji predsedniki: proračunski denar le še Kučanu

Milan Kučan | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Ločena postavka v proračunskih dokumentih urada predsednika je urad bivšega predsednika. Predsednik republike ima po izteku mandata še leto dni pravico do nekaterih ugodnosti, kot so:

  • nadomestilo plače (eno leto lahko prejema nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejel na predsedniškem položaju, če je tik pred tem, da izpolni pogoje za upokojitev, se lahko prejemanje nadomestila podaljša še za eno leto),
  • pisarniški prostor,
  • zaposlitev svetovalca, administrativnega delavca ter službenega vozila z voznikom,
  • policijsko varovanje.

Pahorjev predhodnik Danilo Türk je svojo pisarno zaprl leta 2014. Tako je edini prejemnik denarja s te postavke prvi predsednik Milan Kučan, ki je v skladu z nekoč veljavno zakonodajo upravičen do dodatka k pokojnini. Lani je dobil 25 tisoč evrov, za letos je predvidenih 22 tisočakov. 

Ob koncu Kučanovega mandata veljaven zakon je namreč predvideval, da lahko predsednik po upokojitvi prejema razliko med plačo oziroma pokojnino in 80 odstotki plače predsednika republike (tega zdaj veljavna zakonodaja ne predvideva več). 

Ne spreglejte