Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2020,
11.52

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

Natisni članek

Roman Jakič SAB Angelika Mlinar Alenka Bratušek

Petek, 31. 1. 2020, 11.52

4 leta, 3 mesece

Kako so pri Bratuškovi finančno poskrbeli za Romana Jakiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

Alenka Bratušek in Roman Jakič | Roman Jakič (na fotografiji z Alenko Bratušek) ima z vladno službo pod vodstvom Angelike Mlinar sklenjeno svetovalno pogodbo za dobrih 24 tisoč evrov. | Foto STA

Roman Jakič (na fotografiji z Alenko Bratušek) ima z vladno službo pod vodstvom Angelike Mlinar sklenjeno svetovalno pogodbo za dobrih 24 tisoč evrov.

Foto: STA

Nekdanji obrambni minister, danes pa predsednik sveta stranke SAB Roman Jakič, ima z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo vodi ministrica Angelika Mlinar iz kvote SAB, sklenjeno svetovalno pogodbo za dobrih 24 tisoč evrov. Kot pojasnjujejo pri Mlinarjevi, imajo z Jakičem, ki ga marca čaka sojenje v zadevi Stožice, sklenjeno pogodbo za svetovanje za agendo 2030. Ko smo stranko SAB zaprosili za izjavo glede tega, smo od generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča dobili pojasnilo, da je vse, kar se je zgodilo na vladni službi za kohezijo, krivda premierja v odstopu Marjana Šarca.

Po poročanju Reporterja predsednik sveta SAB Roman Jakič ni zaposlen v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi ministrica iz kvote SAB Angelika Mlinar, vendar pa ima z omenjeno vladno službo sklenjeno pogodbo za svetovanje za agendo 2030 v skupni višini 24.397,56 evra z DDV. Ko smo se na SAB obrnili za odziv glede omenjene zadeve, so nas napotili na generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča. Ta je pogodbo med Jakičem in omenjeno vladno službo komentiral z naslednjimi besedami.

Pavlič: Vse je krivda predsednika vlade v odstopu

"Nam je res žal, da je vladna ekipa LMŠ razpadla. Če bi to vedeli vnaprej, ministrice Mlinarjeve sploh ne bi predlagali na to pozicijo. Upam, da se je zgodilo zadnjič, da nekdo po enem mesecu, ko pripelješ novega ministra, odstopi. Veliko škode je bilo narejene vsem ljudem, ki so pustili svoje službe in šli v njeno ekipo. Vse, kar se je zgodilo na vladni službi za kohezijo, je krivda premierja, ker je odstopil en mesec po tem, ko smo mi predlagali novo ministrico in povabili vse te ljudi, da pridejo v ekipo ministrice Mlinarjeve. Seveda ljudje, ki so v kabinetih ministrov, pridejo tudi iz stranke. Minister dela z ljudmi, ki jim zaupa," je dejal Pavlič.

Vse, kar se je zgodilo na vladni službi za kohezijo, je krivda premierja, ker je odstopil en mesec po tem, ko smo mi predlagali novo ministrico in povabili vse te ljudi, da pridejo v ekipo ministrice Mlinarjeve, je dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. | Foto: STA , Vse, kar se je zgodilo na vladni službi za kohezijo, je krivda premierja, ker je odstopil en mesec po tem, ko smo mi predlagali novo ministrico in povabili vse te ljudi, da pridejo v ekipo ministrice Mlinarjeve, je dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Foto: STA ,

Marjan Šarec
Novice Šarec: Oprostite, s takšno stranko težko sodelujem #video

Jakič je po tehtnem premisleku kljub vsemu sprejel povabilo

Jakič se je prek Twitterja odzval z naslednjim pojasnilom: "Ministrica Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, dr. Angelika Mlinar me je povabila k sodelovanju v svoj kabinet kot svetovalca za dosje Agenda 2030, ki zahteva specifična znanja, predvsem dobro poznavanje delovanja mednarodnih institucij, ob hkratnem dobrem poznavanju vsebin in pristojnosti ključnih državnih institucij, lokalnih skupnosti in civilne iniciative. Maksimalna letna vrednost pogodbe je 24.397,56€ z DDV oz. mesečno max 2.033,13€ z DDV.

Zoper mene že sedem (nerazumno dolgih) let teče sodni postopek v zadevi “Stožice”. Zavoljo tega se od l.2014 nisem več potegoval za nobeno javno funkcijo - nisem kandidiral za poslanca DZRS, ne za poslanca Evropskega parlamenta, ne za svetnika v Mestni občini Ljubljana, prav tako nisem vstopil v Vlado M.Šarca kot minister - saj stojim za svojo izjavo iz l.2013, da ni primerno, da javni funkcionar hodi na sodišče kot obdolženec.

Po tehtnem premisleku in zavedajoč se politično motiviranih očitkov,sem kljub vsemu sprejel povabilo,ker menim, da z minimalno obliko sodelovanja - kot svetovalec - lahko(dokler sodišče ne prične s sodbo in jo tudi konča) pomagam pri oblikovanju razvojnih politik R.Slovenije."

Jakič je bil v vladi Bratuškove minister za obrambo

Spomnimo, da je bil Jakič v vladi Alenke Bratušek, ki vodi SAB, minister za obrambo. V svoji politični karieri je bil poslanec LDS, ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića in poslanec Pozitivne Slovenije. Kot poroča Reporter, naj bi Jakič kot samostojni podjetnik zdaj večinoma delal za Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in evropsko politično skupino liberalcev Prenovimo Evropo, nekoč znano pod kratico Alde.

Roman Jakič je bil v vladi Alenke Bratušek minister za obrambo. | Foto: STA , Roman Jakič je bil v vladi Alenke Bratušek minister za obrambo. Foto: STA ,

Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Predsednikov svetovalec: Precej naivno, če je kdo pričakoval kaj drugega #video

Jakiča marca čaka sojenje v zadevi Stožice

Jakič je tudi med devetimi obtoženimi v zadevi Stožice na čelu z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Sojenje v tej zadevi se bo začelo marca. Obtožnica deveterici očita več kaznivih dejanj, tudi zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Jakič, ki krivdo zavrača, je bil v času storitve domnevnega kaznivega dejanja direktor Zavoda Tivoli, kamor ga je po poročanju Reporterja postavil Janković. Na vprašanje, ali bo Jakič zaradi bližajočega se sojenja ostal na poziciji predsednika sveta SAB, je Jernej Pavlič odgovoril naslednje. 

"Gospod Jakič je že javno povedal, da se s političnimi funkcijami v državni upravi aktivno ne bo ukvarjal, dokler na sodišču ne bo opral svojega imena. Gospod Jakič ni kandidiral ne na državnozborskih ne na evropskih volitvah niti ni prevzel funkcije ministra, ki bi jo imel kot funkcionar stranke. Dokler je nedolžen, ne vem, zakaj bi odstopil s katerihkoli organov stranke. Če pa se bo kakršenkoli sum na koncu potrdil oziroma bo dokazan, pa bo s tistim dnem razrešen, če ne bo sam odstopil. Gospod Jakič bi kot predsednik sveta stranke lahko dobil položaj ministra, državnega sekretarja ali poslanca, če bi si to želel, ampak je sam rekel, da si tega ne želi, ker ve, kaj bi to pomenilo (zaradi sodnega procesa, op. a.). Gospod Jakič nima nobenih funkcij v državni upravi, ker se v stranki tega prav tako zelo močno zavedamo," je pojasnil Pavlič, ki upa, da domneva nedolžnosti za vse velja enako.

Ne spreglejte