Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2020,
10.41

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

14

Natisni članek

Karl Erjavec Miha Škerbinc vojska Slovenska vojska

Torek, 27. 10. 2020, 10.41

3 leta, 6 mesecev

Kako se je Karl Erjavec opravičil poveljniku vojaških sil Škerbincu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

14

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

"Karlu Viktorju Erjavcu kot bivšemu ministru je žal za krivico, ki se je zgodila Mihi Škerbincu," tako se glasi opravičilo nekdanjega obrambnega ministra Erjavca, ki je aprila 2019 na predlog takratne načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc s položaja poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske razrešil brigadirja Škerbinca.

Slovenska vojska
Novice Sindikat vojakov bo zaradi odpovedi pogodbe sprožil kolektivni spor #video

Spomnimo, da je 5. aprila 2019 takratni obrambni minister Karl Erjavec na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc na podlagi zakona o obrambi podpisal odredbo o razrešitvi, z njo pa je brigadirja Miho Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil na Poveljstvu sil Slovenske vojske. Škerbinc je bil s položaja razrešen brez posebne obrazložitve, predvsem pa zato, ker je Ermenčeva izgubila zaupanje vanj.

Janševa vlada Škerbinca ponovno imenovala na položaj poveljnika

Kljub pojasnilom, da je bil razlog njegove razrešitve med drugim tudi incident, ko je marca 2019 prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču Poček, s čimer naj bi se po Erjavčevih navedbah ignorirale usmeritve ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo, pa naj bi bil pravi razlog za razrešitev ravno Škerbinčevo domnevno širjenje informacij o zdravstvenem stanju Ermenčeve.

Miha Škerbinc | Foto: STA , Foto: STA ,

Poveljnik Škerbinc je nato podal ugovor na svojo razrešitev in vložil tožbo zoper Erjavca na Okrajno sodišče v Ljubljani. Škerbinc in Erjavec sta septembra letos dosegla sodno poravnavo, iz katere je med drugim razvidno tudi opravičilo nekdanjega ministra za obrambo za "vso krivico, ki se je zgodila Mihi Škerbincu".

V oktobrski številki revije Slovenska vojska so objavili del besedila sodne poravnave pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani med Miho Škerbincem in Karlom Erjavcem. "Oba razumeva, da sva bila žrtvi spleta različnih okoliščin in interesov," je med drugim zapisano v poravnavi. Del besedila je Škerbinc objavil tudi na svojem profilu na Facebooku. | Foto: zajem zaslona/Facebook V oktobrski številki revije Slovenska vojska so objavili del besedila sodne poravnave pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani med Miho Škerbincem in Karlom Erjavcem. "Oba razumeva, da sva bila žrtvi spleta različnih okoliščin in interesov," je med drugim zapisano v poravnavi. Del besedila je Škerbinc objavil tudi na svojem profilu na Facebooku. Foto: zajem zaslona/Facebook

Bojan Požar, Melania Trump
Novice Nekdanja načelnica generalštaba Ermenčeva pričala proti Požarju o "psihiatriji"

Zadovoljen, da je prevladovala modrost

Kot je zapisal poveljnik v svoji objavi na Facebook profilu, je po "grdi" zamenjavi imel možnost izbrati lažjo pot. "Upogniti hrbet in skloniti glavo. Izbral sem težjo, čeprav sem vedel, da teorija in praksa politično-vojaških odnosov govorita, da ko trenje preraste v konflikt, vojaki izgubimo. Pa ne vedno. Zame ta spor nikoli ni bil na osebni ravni. Zadovoljen sem, da je prevladala modrost in da sva se z bivšim ministrom sodno poravnala. Ali je bila kakšna korist od vsega tega? Smo se kaj naučili? Bo sistem boljši? Jaz bom živel in umrl v prepričanju, da je bilo dobro za Slovensko vojsko. Nič drugega mi ni pomembno," je zapisal Škerbinc.

Po odstopu Šarčeve vlade je Škerbinca na staro delovno mesto marca letos imenovala aktualna vlada Janeza Janše.

Miha Škerbinc
Novice Škerbinc prevzel vodenje sil Slovenske vojske
Ne spreglejte