Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
18.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

jajca

Četrtek, 10. 8. 2017, 18.36

6 let, 6 mesecev

So v Sloveniji izdelki iz nevarnih jajc? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Evropo pretresa škandal z okuženimi jajci iz Nizozemske in Belgije, kjer so policisti danes izvedli več hišnih preiskav. Obtožb, da so za okužena jajca vedeli že prej, se branijo tudi v Bruslju. V Sloveniji imamo srečo, da veliko večino jajc pridelamo sami. 1.560 morda okuženih jajc pa je na poti v Slovenijo iz verige izključil že dobavitelj. A nevarnosti s tem pri nas ni konec. V Sloveniji bi se namreč lahko znašli izdelki iz spornih jajc. Zgodbo je raziskal novinar Planet TV Marko Gregorc.

Afera, zaradi katere so samo na Nizozemskem zaprli 138 kokošjih farm, ima očitno mnogo večje razsežnosti, kot se je zdelo sprva. Gotovo je, da so belgijske oblasti za insekticid vedele že od 15. maja letos. Nizozemci pa naj bi po nekaterih ugibanjih okužena jajca uživali že vse od junija lani.

Majhna količina okuženih jajc je bila namenjena tudi v Slovenijo. Potencialno sporna serija jajc je bila iz dobavne verige odstranjena, še preden je prišla v Slovenijo.

In kako nevarna so lahko jajca, okužena s fipronilom? V tujini so v jajcih izmerili od tri mikrograme na kilogram fipronila do 1.200 mikrogramov na kilogram. In ta večji odmerek bi pri običajnem prehranjevanju z jajci pri dojenčkih lahko povzročil težave, je povedal Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo. V Sloveniji zastrupitve človeka s fipronilom še nismo zabeležili. Je pa insekticid že poskrbel za pomore čebel. V Sloveniji je prepovedan od leta 2004.

Kaj je fipronil?

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Afera okuženih jajc torej k sreči ni resneje ogrozila zdravja ljudi, je pa pokazala na šibkost sistema hitrega obveščanja. V danem trenutku je pomembno, da se živila, ki so morda onesnažena, umaknejo iz evropskega trga, potem pa je čas za razpravo o tem, kdo se ni ustrezno odzval.  

Na Danskem prodali 20 ton jajc, okuženih s fipronilom

Na Danskem so prodali 20 ton jajc, okuženih z insekticidom fipronil, je danes sporočila danska agencija za veterino in varnost hrane. Jajca naj ne bi bila nevarna za zdravje potrošnikov. "Dansko podjetje Danaeg Products je od belgijskega dobavitelja dobilo skupno 20 ton kuhanih in olupljenih jajc. Večinoma so jih prodali barom, kavarnam in podjetjem za catering, najverjetneje pa jih v danskih trgovinah niso prodajali v večjem obsegu," so sporočili iz agencije.

jajca | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dodali so, da jajca glede na teste, opravljene na Nizozemskem, kljub okuženosti s fipronilom niso nevarna za zdravje potrošnikov. Je pa vsebnost fipronila v njih vseeno višja od vrednosti, dovoljenih v EU, so pojasnili.

Nekaj ur pred obvestilom danskih oblasti so tudi iz Avstrije sporočili, da sta dva trgovca na debelo gostinskim podjetjem po vsej državi prodala več sto kilogramov kuhanih in olupljenih jajc iz Nizozemske

V Romuniji odkrili tono kontaminiranega jajčnega produkta

V Romuniji pa so danes so odkrili tono jajčnega produkta, kontaminiranega z insekticidom fipronil. Gre za tekočino iz jajčnih rumenjakov, to pa je prvo odkritje kontaminiranih jajc ali njihovih proizvodov v vzhodni Evropi od izbruha škandala. Kontaminirani proizvod so odkrili v skladišču na zahodu države in je bil uvožen iz Nemčije, je povedala romunska uprava za varno hrano ANSVSA. Kot so dodali, izdelek še ni bil poslan na trg. Odkrili so ga zahvaljujoč opozorilu prek evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo.

Kje vse so do zdaj našli nevarna jajca?

Za zdravje nevarna jajca sicer večinoma prihajajo iz Nizozemske, pa tudi iz Belgije in Nemčije. Zaradi škandala so oblasti zaprle več perutninskih farm na Nizozemskem in v Belgiji. Kontaminirana jajca so doslej poleg Romunije in omenjenih držav odkrili še na Švedskem, v Švici, Franciji, Veliki Britaniji in v Luksemburgu. Po vsej Evropi so s polic trgovin umaknili na milijone jajc.
Ne spreglejte