Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2020,
12.17

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

27

Natisni članek

virus Kitajska

Nedelja, 26. 1. 2020, 12.17

4 leta, 2 meseca

Kako nevaren je virus iz Kitajske in ali smo nanj pripravljeni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

27

virus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Svetovna zdravstvena organizacija evropske države poziva, naj bodo pripravljene na širjenje novega virusa v Evropo. Slovenija ima sicer v primeru pandemije pripravljen načrt ukrepanja. Nova bolezen je bila do zdaj usodna le za starejše in ljudi, ki so že imeli predhodne težave z zdravjem. 

Skrivnostni virus, ki se je konec lanskega leta pojavil na Kitajskem in zaradi katerega je umrlo že 56 ljudi, še okoli dva tisoč pa je okuženih, je prišel tudi v Evropo. O prvih treh obolelih poročajo iz Francije, sum na okužbo pa obravnavajo tudi na Dunaju. 

Kitajska
Novice Kitajska mesta v karanteni: nihče ne sme ven in nihče v mesto #video

Svetovna zdravstvena organizacija svari: bodite pripravljeni

Evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je države pozvala, naj bodo pripravljene, da bodo lahko pravočasno prepoznale izbruh kakršnekoli bolezni in ustrezno ukrepale. Ob tem so pohvalili Francijo za ukrepanje ob prvih primerih koronavirusa v Evropi. 

Hujši potek bolezni le pri četrtini ljudi

Svetovna zdravstvena organizacija do zdaj še ni razglasila svetovne epidemije. Ob tem so navedli, da virus lahko povzroči hujšo bolezen, ki vodi v smrt, a pri večini ljudi bolezen poteka z milimi simptomi. Od vseh, ki obolijo, jih je približno ena četrtina občutila hujše simptome. 

Inkubacijska doba novega koronavirusa je okoli deset dni, kažejo zadnje ugotovitve kitajskih raziskovalcev. Najkrajša doba, ki so jo zabeležili, je le nekaj dni, najdaljša pa 14 dni. Okuženi so lahko že kužni, pa čeprav še nimajo nobenih bolezenskih znakov.

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. Zdravljenje je zato simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna, ob hudi prizadetosti pljuč se tako bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd., ob tem pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Simulacija: umrlo bi lahko 65 milijonov ljudi

Nekoliko skrb vzbujajoča pa je simulacija, ki so jo izdelali na univerzi Johns Hopkins v ZDA. Znanstvenik Eric Toner je manj kot tri mesece pred izbruhom virusa na Kitajskem izdelal simulacijo globalne pandemije koronavursov. Ta predvideva, da bi lahko le šest mesecev po odkritju o obolelih poročali iz vseh držav, v obdobju 18 mesecev pa bi lahko umrlo okoli 65 milijonov ljudi. 

Za obolele je značilno, da dobijo zvišano telesno temperaturo in suh kašelj, po enem tednu se pojavi zasoplost, nekateri bolniki pa potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Pri enem od štirih obolelih se lahko pojavijo resni zapleti.

NIJZ: Nizko tveganje za Slovenijo

Ta teden so se na dogajanje okoli virusa odzvali tudi na NIJZ. Kot so sporočili, je pomembno, da se na pojav odzovemo z ukrepi, ki zmanjšajo tveganje za prenos. Slovenija ima pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni. Ti so dosegljivi na tej povezavi. Na NIJZ so sicer še pred dnevi dejali, da je stopnja tveganja za pojav novega virusa v Sloveniji relativno nizka. 

Ministrstvo za zdravje je za ponedeljek popoldne sklicalo sestanek koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Govorili bodo o koronavirusu, pa poroča STA.

Na Brniku za zdaj še brez posebnosti

"V primeru nalezljivih bolezni upoštevamo priporočila in smernice NIJZ. Na našem letališču se posebni ukrepi ne izvajajo, ker se ocenjuje, da za to za zdaj ni potrebe," na vprašanje, ali spremljajo širjenje bolezni, odgovarjajo na letališču na Brniku. 

Wuhan gradbišče
Novice Nemogoče je mogoče: Kitajci bodo v nekaj dneh zgradili ogromno bolnišnico #foto

Kaj svetujejo potnikom na Kitajsko?

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov. 

Slovenskim potnikom na Kitajsko na NIJZ priporočajo, da:

  • se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelanemu mesu),
  • se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,
  • si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali jih razkužijo,
  • se pred potovanjem cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.

Kaj svetujejo potnikom po vrnitvi iz Kitajske?

Če ste potovali po Kitajski (predvsem v Wuhan v provinci Hubei) in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že med vračanjem zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

  • ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
  • pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste pred kratkim potovali v Wuhan ali bili na Kitajskem ter da ste zboleli,
  • preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava, ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi jih tudi razkužujte.

Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oz. dobili nasvet glede na svoje zdravstveno stanje. Zdravnik bo presodil, ali potrebujete ambulantni pregled, predpis zdravil ali napotitev v bolnišnico.

Ne spreglejte