Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
15. 12. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

2

Natisni članek

UKC Maribor Janez Lavre bolnišnica operacija operacijska miza zdravstvo Gregor Pivec Peter Weissensteiner

Četrtek, 15. 12. 2016, 9.30

6 let, 6 mesecev

Kako močen – in upravičen – je kadrovski upor proti šefu UKC Maribor Janezu Lavretu?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

2

Janez Lavre, NSi, UKC Maribor | Foto STA

Foto: STA

Peterica zaposlenih v oddelku za javna naročila UKC Maribor za prihodnji teden napoveduje stavko zaradi domnevnega šikaniranja, tega obtožujejo direktorja bolnišnice Janeza Lavreta. Zadnji očitke zavrača in meni, da bi bila stavka nezakonita.

Slabega pol leta po prevzemu položaja vršilca dolžnosti direktorja UKC Maribor se nad Janeza Lavreta zgrinja plaz anonimnih obtožb o domnevno neučinkovitem reševanju vprašanja pomanjkanja anesteziologov. Prihodnji četrtek ga čaka še stavka zaposlenih na oddelku za javna naročila.

Oddelek s petimi zaposlenimi je sicer del področja nabave, ki ga vodi Peter Weissensteiner – ta je bil v začetku leta poleg Lavreta kandidat za vodenje bolnišnice. 

Predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek meni, da Lavre dela najbolje kot v danih razmerah lahko. | Foto: STA , Predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek meni, da Lavre dela najbolje kot v danih razmerah lahko. Foto: STA ,

Domnevno sporno javno naročilo

Zakaj stavka? V stavkovni najavi delavci Lavretu očitajo nevzdržne delovne razmere, šikaniranje, odrejanje protipravnih in nezakonitih dejanj pod siceršnjo grožnjo ukrepov zoper zaposlene. Lavre naj bi konec novembra brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja podpisal pogodbo za dobavo zdravil iz krvi in ta posel dodelil Zavodu za transfuzijsko medicino. V pogodbi naj ne bi bila določena niti predmet niti cena, pogodba pa naj bi bila sklenjena za nedoločen čas.

Nato naj bi vodstvo UKC Maribor - v dokumentaciji, ki jo hranimo v uredništvu, sta omenjena Lavre in vodja pravne službe Adrijana Dietrich - na zaposlene v oddelku za javna naročila izvajalo pritiske in zahtevalo, da izvajajo pogodbo z Zavodom za transfuzijsko medicino. Stavkovni odbor se včeraj ni odzval na našo prošnjo za komentar. 

Lavre o nezakoniti stavki, zaposleni vztrajajo

Vodstvo UKC Maribor na očitke odgovarja, da zdravila iz slovenske plazme niso predmet javnih naročil, kar je sistemsko urejeno za vse bolnišnice. Pred podpisom pogodbe so pridobili mnenje ministrstva za zdravje o morebitnem neskladju z zakonom o javnem naročanju, ki potrjuje ustreznost sklenjene pogodbe. Ta ima vse bistvene elemente, ceno zdravil, ki so predmet pogodbe, regulirana država, navajajo.

Vodstvo UKC Maribor je tako napovedano stavko označilo za nezakonito, saj pogoji za organizirano prekinitev dela naj ne bi bili izpolnjeni. "Upoštevanje navodil delodajalca ne more biti razlog za stavko," menijo v UKC Maribor, a stavkovni odbor vztraja.

S stavkovnimi zahtevami zaposlenih je seznanjen tudi svet zavoda, "nadzorni svet" bolnišnice. Predsednica sveta Vlasta Kovačič Mežek pravi, da podrobnih pojasnil vodstva UKC Maribor v zvezi s stavko niso zahtevali, tudi ona pa kot relevanten dejavnik navaja, da je očitke nabavne službe v mnenju zavrnilo tudi ministrstvo za zdravje.

Lavretovi še zanikajo, da bi zoper zaposlene v oddelku za javna naročila uvedli kakšne ukrepe, ki jih v najavi stavke omenja odbor, pravijo le, da so ob odsotnosti vodje nabave, že omenjenega Weissensteinerja, njegovim podrejenim na položajih vodij oddelkov dali "določena pooblastila".

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kadrovska stiska na anesteziologiji

Lavre zanika tudi očitke o neustreznem reševanju problematike pomanjkanja anesteziologov. 

S problematiko se spopadajo že dlje časa, saj v UKC Maribor že eno leto odpadajo operacije. Trenutno imajo zaposlenih 22 anesteziologov, pri čemer ena anesteziologinja dela le petinski delovni čas, ena je na porodniškem dopustu, ena pa se čez pol leta upokoji. Neugodna je tudi starostna struktura: od 22 specialistov jih ima 15 več kot 50 let. V prvi fazi (koliko časa bi ta trajala, ne navajajo) bi v UKC Maribor za popolno delovanje potrebovali 45 specialistov, pravijo.

A iskanje novega kadra je počasno: letos so pripeljali štiri anesteziologe iz tujine, ki pa so še v uvajalnem obdobju. Lavre je napovedoval tudi sodelovanje s kliniko Bitenc, ki naj bi zagotovila še enega anesteziologa, a ministrstvo za zdravje ni dalo soglasja. Pri povezovanju z UKC Ljubljana pa se je zaustavilo na ljubljanski strani, tako da pogodba še ni podpisana. V začetku tedna so v UKC Maribor na pomoč pri iskanju anesteziologov pozvali še ministrstvo in zdravniško zbornico. 

"Varnost bolnikov ni ogrožena"

Na očitke, da naj bi Lavre iz naložbenega načrta bolnišnice za letošnje leto črtal nakup šestih postelj za intenzivno terapijo, to pa naj bi ob problematiki z anesteziologi dodatno ogrožalo izvajanje programa nujnih operacij, Lavre odgovarja, da je bil predlog strokovno neustrezen. Nakup novih postelj naj bi bil dogovorjen samo med njegovim predhodnikom Pivcem in nekdanjim predstojnikom anesteziološkega oddelka, a za mize naj ne bi bilo dovolj prostora.

"To se je potrdilo ob težavah zaradi večkratno odpornih bakterij v oddelku perioperativne intenzivne terapije letos poleti," pravijo in dodajajo, da so predstojniki oddelkov že avgusta Lavretu podali alternativne predloge za rešitev prostorske problematike. Kakšni so in kaj o njih meni Lavre, ne pojasnjujejo.

Kljub težavam pa v bolnišnici zanikajo očitke o domnevnem tveganju za izvedbo najnujnejših operacij. "Varnost bolnikov ni ogrožena, operacije se izvajajo," pravijo v UKC Maribor. Kovačič Mežkova pa dodaja: "Menim, da se problematika rešuje ustrezno in po močeh vodstva glede na sredstva, ki jih ima na razpolago."

 

Novi šef UKC Maribor Janez Lavre bo prihodnje leto pretrgal pogodbo z zavodom Mihe Pogačnika za najem hrvaških anesteziologov, ki jo je podpisal njegov predhodnik Gregor Pivec (na sliki). Po pogodbi naj bi Pogačnik zaslužil več kot vsi anesteziologi skupaj. | Foto: Matej Leskovšek Novi šef UKC Maribor Janez Lavre bo prihodnje leto pretrgal pogodbo z zavodom Mihe Pogačnika za najem hrvaških anesteziologov, ki jo je podpisal njegov predhodnik Gregor Pivec (na sliki). Po pogodbi naj bi Pogačnik zaslužil več kot vsi anesteziologi skupaj. Foto: Matej Leskovšek Pivčevo sodelovanje z reškimi anesteziologi postopoma končujejo 

Lavretov predhodnik Gregor Pivec se je težavo pomanjkanja anesteziologov odločil reševati tako, da je sklenil pogodbo z Inštitutom za raziskave v medicini Mihe Pogačnika za "izposojo" 22 reških anesteziologov, ki dežurajo ob koncih tedna. A novinarji oddaje 24 ur so razkrili, da bo od 1,4 milijona evrov, kolikor naj bi po Pivčevi pogodbi na leto izplačal UKC Maribor, več kot polovico zneska ostalo Pogačnikovemu inštitutu. UKC Maribor je od aprila letos po podatkih Erarja (nekdanjega Supervizorja) inštitutu nakazal 690 tisoč evrov.

Lavre potrjuje, da se je z reorganizacijo dela zaposlenih zdravnikov obseg poslovanja s Pogačnikovim zavodom zmanjšal, konec pa bo smiseln, ko bodo lahko njihovo delo nadomestili s svojim kadrom in je torej odvisna od hitrosti uvajanja novih anesteziologov. V začetku tedna je Lavre sicer dejal, da bodo pogodbo pretrgali prihodnje leto.

UKC Maribor | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek

Nepravilnosti ali kadrovske zamere?

Lavre torej vse očitke zaposlenih zavrača kot neutemeljene. Kot smo že pisali, naj bi si v bolnišnici nekaj zamer nakopal s kadrovskimi potezami, predvsem z odpuščanjem kadra iz kroga Gregorja Pivca (ta je pred Lavretom vodil bolnišnico), ki je povezan z SDS. Tu naj bi pomembno vlogo imeli tudi zaostreni odnosi med SDS in NSi; Lavre je, kot je znano, član izvršnega odbora NSi.

Še vedno pa sta v vodstvu UKC Maribor zaposlena David Felser (kot pomočnik za zdravstveno nego) in že omenjeni šef nabave Weissensteiner. Zanju smo sprva pomotoma zapisali, da sta bila med Lavretovimi protikandidati za vodenje bolnišnice, a so nas v bolnišnici opozorili, da sta res bila kandidata, a takrat ni bil izbran nihče. Ker v postopku izbire generalnega direktorja UKC ni bil izbran nihče, je sledil postopek izbire vršilca dolžnosti direktorja UKC Maribor - v tem postopku pa Felser in Weissensteiner nista več kandidirala. Za napako se opravičujemo.

Lavre je sicer v preteklosti javno spregovoril o odporu do sprememb. Pred tedni je v oddaji Tarča na RTV Slovenija na temo korupcije v zdravstvu navajal, da so mu grozili, češ da ga bodo "zgazili kot polža", če se bo lotil sprememb.

Spomnimo še, da je Lavre pod drobnogledom protikorupcijske komisije zaradi zaposlitve partnerice.

Opomba: Članek smo ob 14.50 dopolnili z odgovori UKC Maribor. 
Ne spreglejte