Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
12.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Petro Porošenko Ukrajina Borut Pahor

Torek, 8. 11. 2016, 12.03

6 let, 6 mesecev

Kako je Borut Pahor sprejel Putinovega sovražnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Peter Porošenko | Foto Bobo

Foto: Bobo

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja je na uradnem obisku v Sloveniji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je zaradi priključitve Krima Rusiji velik nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Slovenski in ukrajinski predsednik sta izrazila zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi. Pahor je tudi ostro obsodil rusko priključitev Krima, ki je Slovenija ne priznava, ter izrazil upanje na mirno rešitev ukrajinskega konflikta.

 Predsednika sta govorila tudi o odnosih med EU in Ukrajino ter o reformnem procesu v Ukrajini. | Foto: Bobo Predsednika sta govorila tudi o odnosih med EU in Ukrajino ter o reformnem procesu v Ukrajini. Foto: Bobo

Ukrajinski predsednik se je slovenskemu zahvalil za podporo glede Krima. Ob tem je Porošenko povedal, da se oboroževanje na tem polotoku nadaljuje, prav tako kršenje človekovih pravic.

Predsednika za suverenost in teritorialno celovitost Ukrajine

Ob obisku sta predsednika tudi sprejela skupno izjavo, v kateri sta med drugim ponovila zavezo suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine, ki sta ključni za varnost vseh evropskih držav.

Obsodila sta tudi rusko priključitev Krima in nasilje v regijah Doneck in Lugansk ter pozvala mednarodno skupnost k celovitemu uresničevanju sporazuma iz Minska.

Pahor in Porošenko sta se nazadnje sešla pred letom dni v Ukrajini.  | Foto: Bobo Pahor in Porošenko sta se nazadnje sešla pred letom dni v Ukrajini. Foto: Bobo

Predsednika sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju in izrazila zadovoljstvo, da se gospodarsko sodelovanje med državama krepi. Kot je pojasnil Pahor, je v prvi polovici letošnjega leta blagovna menjava znova zrasla, kar dokazuje, da se povečuje zaupanje v stabilnost Ukrajine.

Slovenija in Ukrajina sta danes ob drugem uradnem obisku kakega ukrajinskega predsednika v Sloveniji in prvem po 17 letih tudi podpisali več dvostranskih aktov.

Porošenko obiskal tudi DZ

Porošenka je sprejel še predsednik državnega zbora Milan Brglez in poudaril, da so odnosi med državama dobri, prijateljski in neobremenjeni z morebitnimi odprtimi vprašanji. Ponovil je trdno stališče Slovenije glede ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine ter podporo Slovenije temu stališču v mednarodnih organizacijah. 

Ne spreglejte