Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
9.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrej Fištravec Franc Kangler

Petek, 17. 10. 2014, 9.06

8 let, 3 mesece

Kako drug drugega ocenjujeta Andrej Fištravec in Franc Kangler

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Franc Kangler, izzivalec sedanjega župana Maribora, z izjemo radarjev ne pozna svojih napak. Andrej Fištravec pa pravi, da dela nekdanjega župana sploh ne pozna.

V drugem krogu županskih volitev bo zagotovo najbolj zanimivo v Mariboru, kjer se bosta pomerila tako imenovani vstajniški župan Andrej Fištravec in Franc Kangler, ki so ga konec leta 2012 odnesle prav vstaje. Prvi krog pred 14 dnevi je suvereno dobil aktualni župan Fištravec, ki ima realno večje možnosti, da bi dobil svoj prvi štiriletni mandat. Kangler, sicer eno izmed večjih presenečenj volilne nedelje 5. novembra, upa na preobrat v zadnjem trenutku in na ponovitev zgodbe izpred nekaj let, ko je po prvem krogu zaostajal, na koncu pa zasedel županski stolček.

Gospod Fištravec, o gospodu Kanglerju smo lahko brali, da je imel hobotnico. Kakšna pa je vaša, če jo imate? Fištravec: Hobotnico gospoda Kanglerja so naredili mediji, ko so delali osebne in druge povezave. Seveda, večkrat sem jo omenil tudi sam. Šlo je preprosto za to, da je Maribor sistem, vreden 600 milijonov evrov, ki se ne dogaja sam po sebi, ampak prek javnih podjetij in občinskega proračuna. Stvari so bile zelo nehigienične, posamezniki so istočasno sedeli v več nadzornih svetih ali istočasno opravljali dve ali tri direktorske funkcije … Kangler: Ali nimate vi zdaj direktorja, ki ima dve funkciji? Fištravec: … predvsem pa je bil to … Kangler: … gospod Burnač na vodovodu … Fištravec: … predvsem pa je bil to krog ljudi, tesno povezan z županom, ki pač ni imel visokega ugleda, kar zadeva transparentnost in nekoruptivnost.

Koliko svojih prijateljev ste povabili, da zdaj z vami delajo na javnih funkcijah? Fištravec: Prijatelji so bili v skupini Skupaj za Maribor, ki me je predlagala za župana. Iz te skupine nihče ni šel z menoj na občino.

Pa v javnih podjetjih? Fištravec: Nobene prijateljske vezi nimam z nikomer, ki dela v javnih podjetjih. V treh od šestih ključnih javnih podjetij so bile potrebne menjave. Zaradi profesionalnosti in dobrega dela. V javnosti je zelo odmevalo, da nisem želel zamenjati direktorja mariborskega vodovoda, ki naj bi bil županov človek. Res je bil podžupan nekdanjega župana. Vendar sem ocenil, da dela zelo kakovostno. Če gledamo politično, je eden izmed direktorjev, ki je na novo v enem izmed javnih podjetij, član SDS. V osnovi to ni pomembno. Pomembne so profesionalne reference in kakovostno delo.

Včasih se zdi, da se politiki vedejo, kot bi bili nezmotljivi. Ste človek, ki zna priznati napake? Imate to sposobnost? Fištravec: Seveda jo imam. Recimo pri mojih ljudeh, ki so prišli v kabinet na zaupanje. Ko sem ugotovil, da ne izpolnjujejo mojih pričakovanj, da niso sposobni delati v našem tempu, sem se jim odpovedal.

Gospod Kangler, vi in domačijsko kadrovanje, tudi o tem smo lahko veliko slišali in brali. Kangler: Povejte mi eno ime.

Astrid Bah je dobila zaposlitev na Stanovanjskem skladu. Pa Milica Steiner ... Kangler: Nikoli nisem posredoval pri Stanovanjskem skladu. Gospa Steiner pa je prej delala na ministrstvu. Bila je dobra za ministrstvo, za občino pa ne bo, ali kako?

Gospod, Kangler, vi znate priznati napake? Koliko ste jih poleg radarjev še naredili? Kangler: Težko sodim o svojih napakah. Mogoče je bila pri radarjih napaka, predvsem v PR-službi, da javnosti o tem, zakaj bomo radarje sploh postavili, nismo obveščali pravočasno in na pravi način. Nismo jim razložili, da gre v resnici za modernizacijo starih semaforjev, starih 30 let, za vzdrževanje katerih letno porabimo pol milijona evrov. Fištravec: Težava je bila v radarski pogodbi, ki je bil škodljiva za mestno občino Maribor, pri čemer je tudi računsko sodišče ugotovilo, da je treba vzpostaviti njeno ničnost. Razmerje 92 odstotkov proti osmim odstotkom v korist zasebnega partnerja je nevzdržno razmerje. Kangler: To ne drži. Treba je prebrati celotno pogodbo. Denar iz kazni bi se nakazoval na proračun občine, ki je bil namenjen za investicije pri obnovi semaforizacije.

Gospod Fištravec, kako gledate na dejstvo, da je gospod Kangler v več kazenskih postopkih oziroma nanj leti več ovadb? Se vam zdi prav, da kandidira za župana? Fištravec: Tu moramo biti pošteni. Ne gre za kazenske postopke, gre za ovadbe, ki so v različnih fazah. To je presoja vsakega posameznika. Dejstvo pa je, ker imam tudi sam izkušnje z ovadbo zaradi podjemne pogodbe, da je politična kultura v Sloveniji tako nizka, da se inštitucije zlorablja v politične namene. In moja izkušnja je, da se v Sloveniji policijo, sodišče in tožilstvo zlorablja za politične boje in je potem zaradi tovrstne nizke politične kulture nujna pravnomočna obsodba, da imamo v rokah vsaj nekaj objektivnega. Kangler: Vesel sem tega, kar je povedal gospod Fištravec. To pomeni, da mi verjame, da mi je bila storjena velika krivica. Fištravec: Tega nisem rekel. Pač pa, da pravnomočna obsodba dokazuje. To je nekaj, kar je objektivno.

Gospod Fištravec, v intervjuju pred prvim krogom ste nam povedali, da je vaš standard, na podlagi katerega bi odstopili z županske funkcije, pravnomočna obsodba. Vendar to ni v skladu z vstajniškimi standardi, na vstajah ste bili ostrejši … Fištravec: Živimo v okolju, kjer je, kot sem povedal, politična kultura nizka. Naš ideal je sicer visoka politična kultura, a za to potrebujemo čas. Švedi so recimo potrebovali 200 let, da so dosegli raven, kot jo imajo danes, kjer velja ničelna toleranca do korupcije. Slovenija je še vedno na začetku poti, po kateri bomo lahko rekli, da smo res demokratična država. Pravim, da imamo dve tožilstvi, dve sodišči, dve policiji. To je tudi percepcija javnosti, ki tem institucijam ne zaupa.

Čeprav sta ostra nasprotnika v tekmi za župana, se opazi, da se v nekih točkah vendarle strinjata. Koliko je možnosti, da, ne glede na to, kdo bo zmagal, po volitvah morda pri kakšnih projektih le sodelujeta? Fištravec: Glede na izkušnje lahko povem, da lista nekdanjega župana ni vedno glasovala proti določenim projektom, kot je recimo lista SDS. Zato upam, da bo nova sestava mestnega sveta takšna, da bo omogočala zdrav premislek pri vsakem posamezniku. Kangler: To sodelovanje bo težko glede na vse, kar se dogaja v predvolilnem času. Ampak v preteklosti smo podpirali dobre projekte za mesto, tudi tokrat bo tako. Če bo treba, pa bomo močna opozicija in dober nadzor.

Kampanja za župana v Mariboru je bila med ostrejšimi. Kangler: Ne, Primorci so bili bolj ostri. Slišal sem, da so tam govorili tudi o orožju in takšnih stvareh. Gospod Kangler, katero dobro lastnost ima gospod Fištravec? Kangler: Ne poznam niti ene njegove dobre lastnosti. Bom povedal iskreno … Presenetilo me je, da se ni rokoval z mano. To o človeku pove vse. No, na začetku volilne kampanje se ni, zdaj, po prvem krogu, se rokujeva. To je ena največjih napak, njegova velika napaka, saj mora človek spoštovati vsakogar. Dobro poznam njegove javne nastop na vstajah. Govoril je eno, delal pa drugo. Treba je vzpostaviti dialog, potem moraš biti župan vseh, tudi tistih, ki te niso volili.

Gospod Fištravec, kako bi vi ocenili gospoda Kanglerja? Katere so njegove dobre lastnosti? Fištravec: Dela nekdanjega župana ne poznam, posebnih stikov z njim nisem imel. Ko je nastopil svoj mandat, je bilo olajšanje, rekel sem si, gre za človeka z akcijo. Takrat sem bil tudi pri njem in videl, da je energičen, imel sem občutek, da se bo dalo kaj spremeniti. Premalo ga poznam, da bi dajal neke sodbe o njem.

Kakšna obraza bomo gledali v nedeljo po 19. uri? Kangler: Kar zadeva mene, me boste v vsakem primeru videli veselega. Fištravec: Zdaj nekdanji župan govori, da bo v vsakem primeru vesel. Jaz bom vesel samo v primeru zmage.

Gospod Fištravec, se morda lahko zgodi, da bi kljub vaši zmagi z veliko razliko v prvem krogu v drugem zmagal vaš nasprotnik? Takšno zgodbo izpred nekaj let, ko je bil gospod Kangler po prvem krogu v zaostanku, smo že spremljali. Fištravec: Vesel sem letošnje volilne tekme. Naj se z volitvami konča neki del lokalne zgodovine. Dosti starih dolgov smo morali reševati vzporedno s tekočimi zadevami. Maribor bo volil za prihodnost in ne preteklost. Kangler: Veste, kaj bom odgovoril gospodu Fištravcu, glede na moje izkušnje? Če bo dobil mandat občanov, ga čaka težko delo, predvsem pa črni oblaki nad tem mestom. On točno ve, kaj mislim. Več ne povem, saj je sporočilo jasno.

Kaj pa mislite s tem? Fištravec: Ne vem, kaj misli nekdanji župan, vidim pa, da v zadnjem tednu meni, da lahko s strahom, ki ga ponuja Mariborčanom, dobi novi mandat. Strah glede prihodnosti lahko pomeni samo prihodnjo strahovlado. Tega pa mesto nikakor ne potrebuje, zdrav razum je dovolj zdrav, da bo glasoval pravilno. Kangler: Zelo sem vesel, da imam vse zapise najinih soočenj. Če ne prej, boste čez nekaj mesecev lahko slišali njegove besede. In nekatera dejstva in okoliščine, ki so povezane z njegovim županovanjem v tem mestu.

Ne spreglejte