Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
19.43

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

dobitnik Eurojackpot Rogaška Slatina loterija Jackpot

Sreda, 23. 2. 2022, 19.43

2 leti, 2 meseca

Kako bodo v Rogaški Slatini porabili denar Eurojackpota? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Radi preizkušate srečo? Kupujete srečke? Če ne igraš, ne moreš zadeti, in obratno: če igraš, se ti morda nasmehne sreča. Konec januarja je glavni dobitek na loteriji Jackpot, vreden dobrih 11 milijonov evrov, na pošti v Rogaški Slatini vplačal slatinski občan, ki je tako bogatejši za 9,4 milijona evrov. Denar že ima na svojem računu. Smeji pa se tudi občini, ki je na račun prejela več kot 1,6 milijona evrov nenačrtovanih sredstev. Kako bodo porabili denar?

Si predstavljate, da poleg dviga pošiljke mimogrede izpolnite še dobitni listek Eurojackpot, ki vam prinese 11 milijonov evrov. Prav to je morda zgodilo nekomu iz Rogaške Slatine, ki je z dobitkom poskrbel tudi za dodatno finančno injekcijo občini.

"Vzeli si bomo čas in naredili analizo nekaterih projektov, fazo pripravljenosti, predvsem pa njihovo izvedljivost. Osebno menim, da ne bi bilo najbolje, če bi ta sredstva razdelili na prafaktorje," meni župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. Njihova želja je, da bi lahko pri oblikovanju predloga sodeloval čim širši krog občank in občanov.

Petnajstodstotni davek na igre na srečo v tem primeru znaša 1,67 milijona evrov. Se pa v občini najde tudi kar nekaj projektov, ki jim bodo lahko posvetili pozornost. Župan zatrjuje, da prihajajoče volitve in pritiski javnosti ne bodo imeli vpliva na odločanje in razporejanje pridobljenih sredstev. Prav tako sredstva ne bodo šla za gradnjo Kristalnega stolpa, za katerega je finančni načrt že zaprt.

"V občini je poraba javnega denarja vsa leta pregledna, je pod nadzorom in podkrepljena s sklepi občinskega sveta. Vsekakor bo tako tudi s temi sredstvi in verjamem, da ne bodo vplivala na državnozborske, lokalne ali predsedniške volitve," zatrjuje Kidrič.

V Žalcu zgradili pivsko fontano

V takšnem položaju, ko na občinski proračun priteče velik znesek, se je treba včasih obrniti tudi po nasvet k nekomu, ki se je s takšnimi dilemami že spopadal. Kako se je naložba obrestovala v Žalcu, nam je povedal župan občine Žalec Janko Kos.

"Kaj narediti s tem denarjem? Mi smo najprej ohladili glave, denar smo vezali na banki, takrat so bile obresti še dobre," se je spominjal župan Kos.

"Dobrih 200 tisoč evrov so namenili za pivsko fontano, ki je bila takrat drzen, inovativen in nevsakdanji projekt. Imel je veliko nasprotnikov, danes pa je to zgodba o uspehu, številni nas posnemajo," je dodal Kos. Občini Rogaška Slatina tako svetuje, naj del denarja vloži v gospodarstvo, da bodo vsi ljudje nekaj imeli od tega, del pa v nekaj drznega. Verjame, da bodo tako tudi naredili.

Kakršnakoli bo odločitev občine, je pomembno zgolj to, da so sredstva razporejena pregledno in v interesu občank in občanov.

Ne spreglejte