Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2020,
10.57

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

Natisni članek

Koronavirus vlada ukrepi Andrej Vizjak

Četrtek, 21. 5. 2020, 10.57

3 leta, 11 mesecev

V zadnjih 24 urah brez novih okužb, umrl še en bolnik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

V Sloveniji so v sredo opravili 981 testiranj na novi koronavirus in potrdili eno novo okužbo. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 1.468 okužb. Za boleznijo covid-19 je včeraj umrl še en človek, skupno število umrlih je naraslo na 105. Pristojni so pri nas skupaj potrdili 1.468 okužb.

19:19

Normalizacija upravnih zadev

16:01

Do ukrepov manj kritični

  • 19:19

    Normalizacija upravnih zadev

    Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah. S 1. junijem se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, podlago za to pa je danes s posebnim sklepom sprejela vlada.

    Z zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, ki je bil vmes enkrat noveliran, so bili vzpostavljeni začasni ukrepi, s katerimi se je preprečevalo nevarnost širjenja virusne bolezni v sodnih, upravnih in drugih javnopravnih zadevah oziroma zaradi njih. Delovanje je bilo tako omejeno na nujne zadeve. Z omenjeno novelo so nato lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe tudi v nenujnih zadevah.

    V upravnih in drugih javnopravnih zadevah so se preostali ukrepi nanašali predvsem na prekinitev teka roka za opravljanje procesnih dejanj strank in organov, vlaganje vlog pri organih, vlaganje vlog v elektronski obliki brez varnega elektronskega podpisa, opravljanja ustnih obravnav in sodelovanje javnosti na njih ter vročanje, so spomnili na ministrstvu za javno upravo.

    Upravna enota Ljubljana | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

    Veljavnost začasnih ukrepov je bila z zakonom omejena do 1. julija, če razlogi za prenehanje njihovega izvajanja ne bi nastopili prej. Ker pa je vlada prejšnji teden preklicala epidemijo, ki se bo v praksi končala z 31. majem, je danes s sklepom ugotovila tudi, da so prenehali razlogi za izvajanje začasnih ukrepov po omenjenem zakonu.

    Sklep bo začel veljati 1. junija, kar pomeni, da se bodo s tem dnem upravni in drugih javnopravni postopki vodili kot pred uveljavitvijo zakona, so poudarili na ministrstvu.

    Ob upoštevanju usmeritev zdravstvene stroke bo tako z naslednjim mesecem spet mogoče vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih, vsem zainteresiranim bo omogočeno sodelovanje pri ustnih obravnavah, vročanje se bo v skladu z zakonom lahko upravljalo tudi pri organih, prav tako se bodo odločbe, sklepi in drugi dokumenti, ki so vezani na rok, v vseh zadevah vročali osebno, so pojasnili na ministrstvu.

    S 1. junijem bo prenehala veljati tudi začasna prekinitev teka roka, zato bodo roki, ki so začeli teči pred uveljavitvijo začasnih ukrepov, s tem dnem tekli naprej, roki, ki v času trajanja začasnih ukrepov niso tekli, pa bodo s tem dnem začeli teči.

    Vsi, ki morajo izpolniti kakršno koli obveznost do organov ali bi želeli izkoristiti časovno omejeno pravico do pritožbe oziroma drugega pravnega sredstva ali sodnega varstva, naj bodo zato pozorni, da ne zamudijo roka, so še zapisali na ministrstvu za javno upravo.

    sodišče | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

    V sodnih zadevah pa je po zgoraj omenjeni zakonski novelaciji predsednik Vrhovnega sodišča RS 5. maja že spremenil svojo odredbo iz sredine marca, tako da so sodišča od takrat lahko opravljala naroke ter odločala in vročala sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Še vedno pa niso tekli roki.

    Na podlagi danes sprejetega sklepa o prenehanju razlogov za začasne ukrepe po zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa bo Florjančič moral prilagoditi oziroma preklicati svojo odredbo, odpravljeni pa bodo tudi drugi začasni ukrepi. Poleg tega, da bodo spet tekli roki se bodo z junijem tako nadaljevale tudi izvršbe in izvršilna dejanja.

    Že pred dnevi pa so na pravosodnem ministrstvu pojasnili, da bodo ostali ukrepi, ki so usmerjeni predvsem na področje postopkov zaradi insolventnosti, glede na dejstvo, da nekateri ukrepi iz prvega protikoronskega zakona veljajo še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov, v veljavi toliko časa, kolikor za posamezen ukrep določa zakon, piše STA.

  • 16:01

    Do ukrepov manj kritični

    Upadanje zaskrbljenosti zaradi epidemije novega koronavirusa se je prvič po dveh mesecih ustavilo, zaskrbljenost se je celo rahlo povečala. Prve ocene odprtja šol in vrtcev z vsemi pravili, ki so obveljala ob tem, razdvajajo javnost, kritičnost do ukrepov vlade pa se je zmanjšala, je pokazala raziskava, ki jo je izvedla agencija Valicon.

    Padanje splošne zaskrbljenosti se je prvič po 18. marcu ustavilo in obrnilo rahlo navzgor. Potem ko je bilo minuli teden zaskrbljenih 52 odstotkov vprašanih, jih je ta teden 55 odstotkov, so sporočili iz Valicona, ki raziskavo izvaja kontinuirano. Ustavitev trenda in rahel zasuk nazaj v zaskrbljenost, ki pa po njihovih navedbah ni niti statistično značilen niti ne nujno trajen, pripisujejo odprtju vrtcev in šol, saj to zelo deli javnost.

    27 odstotkov vprašanih meni, da je vnovičen zagon vzgojno-izobraževalnih ustanov v omejenem obsegu nepotreben eksperiment ter da bi morali nazaj v šole in vrtce vsi. 17 odstotkov pa jih meni, da so pravila pretirana ter da bi se verjetno v šole in vrtce lahko vrnili vsi naenkrat.

    Ljubljana po sprostitvi ukrepov | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Skupaj torej 45 odstotkov vprašanih meni, da način odprtja vrtcev in šol ni pravi ter da je preveč omejujoč, pri tem pa ni razlike glede na to, ali gre za osebe iz gospodinjstev, kjer imajo otroke v starosti do 15 let, ali ne. Med tistimi, ki jih imajo, je sicer odstotek teh, ki menijo, da bi se morali v šole in vrtce vrniti vsi, nekoliko višji, a razlika ni statistično značilna.

    Na drugi strani jih 14 odstotkov meni, da je odprtje preveč tvegano ter da bi morale šole in vrtci ostati zaprti še nekaj časa. Obstoječo rešitev podpira 27 odstotkov vprašanih, 14 odstotkov pa jih meni, da je rešitev sicer prestroga, a da je tako vsekakor bolje, kot da šol in vrtcev sploh ne bi odprli, zato rešitev podpirajo.

    Podporo rešitvi odprtja vrtcev in šol torej izraža 41 odstotkov vprašanih, tudi v tem primeru nekaj več iz gospodinjstev z otroki, a tudi tu ta razlika ni statistično značilna. Odprtje šol in vrtcev po navedbah Valicona torej razdvaja javnost, a ne v odnosu staršev oz. skrbnikov do ostalih, temveč zelo verjetno glede na splošno zaskrbljenost glede širjenja virusa.

    učilnica prazna šola | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    Ukrepe vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa sicer javnost tokrat ocenjuje manj kritično. Delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zdaj pri 34 odstotkih oz. osem odstotnih točk nižje kot pretekli teden, kar je statistično značilen padec.

    "Na drugi strani pa je po dolgem času statistično značilna rast deleža tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer z 11 na 16 odstotkov. Tudi to kaže na razdvojenost javnosti pri oceni sproščanja ukrepov, ki jih je v preteklem tednu najbolj zaznamovalo delno odprtje vrtcev in šol," so zapisali v Valiconu.

    Sodelujoče so povprašali tudi, ali spoštujejo pravilo medsebojne razdalje. Kot so ugotovili, se tega najbolj držijo v javnih prostorih, predvsem notranjih (razlika med "bolj ja" in "bolj ne" je 88 odstotnih točk), sledijo zunanje javne površine (razlika 68 odstotnih točk) in lokali (63 odstotnih točk). Bolj sproščeni so v stikih z znanci in kolegi (razlika je 47 odstotnih točk), še bolj s prijatelji (33 odstotnih točk), najbolj pa v stikih s sorodniki, ki ne živijo v istem gospodinjstvu (17 odstotnih točk).

    "Podatek kaže predvsem na to, kako ljudje po eni strani subjektivno ocenjujejo tveganje okužbe glede na poznavanje osebe, s katero so v stiku, po drugi strani pa, kako objektivno gledano spoštujejo pravilo razdalje v odnosu do neznancev na javnih krajih," so zapisali v Valiconu.

    Raziskavo so izvedli s spletno anketo med 19. in 21. majem, v njej pa sta sodelovali 502 osebi, piše STA.

V bolnišnicah se je zaradi okužbe z novim koronavirusom v sredo zdravilo 21 bolnikov, od tega trije v enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnice sta bila odpuščena dva bolnika, kar pomeni, da so pri nas iz bolnišnic v domačo oskrbo skupaj odpustili že 278 ljudi, je prek Twitterja sporočila vlada.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v sredo zdravili osem bolnikov s covidom-19, eden je potreboval intenzivno terapijo, v UKC Ljubljana so zdravili enajst bolnikov s covidom-19; dva sta potrebovala intenzivno terapijo, oba sta bila tudi intubirana.

Matičičeva: Samoplačniška testiranja pomembna zaradi dokazovanja negativnosti. Video: Planet.


V ljutomerskem domu starejših prvi obiski

Varovanci Doma starejših občanov Ljutomer so imeli v sredo prve obiske, saj so po besedah direktorja Tomislava Nemca s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor vzpostavili stanje, ki je varno za stanovalce in obiskovalce. V sredo so imeli devet obiskov, danes jih je napovedanih 11. Po zadnjih podatkih je bilo v ljutomerskem domu na novi koronavirus pozitivnih še 11 stanovalcev. (STA)

Hidroksiklorokin
Novice Lahko te tablete vrnejo človeštvo v običajen vsakdan? #video

Samoplačniški testi pomembni zaradi dokazovanja negativnosti

Infektologinja in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru za covid-19 Mojca Matičič je na vladni novinarski konferenci povedala, da bo klicni center za covid-19 na brezplačni telefonski številki 080 1404 od ponedeljka deloval med delovnikom od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. "Do danes smo prejeli 42.261 klicev ali povprečno 611 klicev vsak dan. Najdaljši klic je trajal eno uro in 29 minut," je povedala Matičičeva.

Potreba po dokazovanju negativnosti je eden od glavnih razlogov za samoplačniška testiranja na covid-19, je pojasnila infektologinja Mojca Matičič. | Foto: STA , Potreba po dokazovanju negativnosti je eden od glavnih razlogov za samoplačniška testiranja na covid-19, je pojasnila infektologinja Mojca Matičič. Foto: STA ,

Glede možnosti samoplačniških testiranj je Matičičeva dejala, da so v času delovanja klicnega centa prejeli veliko vprašanj, kje bi bilo mogoče odvzem brisa opraviti samoplačniško. "Razlogi za ta vprašanja so bili čisto praktične narave in so se nanašali na pogoje vstopa v druge države, ki so takšne teste zahtevale. Potreba po dokazovanju negativnosti je tako eden od glavnih razlogov za takšna testiranja," je pojasnila Matičičeva.

Zdravstveni delavci bodo od petka znova lahko šli v tujino

Zdravstveni delavci bodo od petka spet lahko šli v tujino. Prav tako bodo lahko ponovno šli na letni dopust, stavkali ter se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini, kar jim je bilo onemogočeno z odredbo, ki jo je ob začetku epidemije sprejelo ministrstvo za zdravje. Od petka namreč več ne bo veljala ta odredba, ki jo je ministrstvo sprejelo 12. marca. Ta jim je med drugim omejevala gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom. (STA)

Revoz
Novice Avtomobilska industrija pričakuje dodatno pomoč. Kaj bo storila vlada?

Zaradi epidemije ZZZS letos grozi 129 milijonov evrov minusa

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ocenjujejo, da bodo imeli zaradi epidemije in s tem povezanega upada gospodarske aktivnosti ob koncu leta okoli 129 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Predlagajo, da ga pokrije državni proračun, v nasprotnem primeru bo decembra ogroženo oziroma zaustavljeno financiranje zdravstva, so pojasnili za STA.

Ne spreglejte