Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

20

Natisni članek

spor vlada SMC Socialni demokrati Miro Cerar Dejan Židan

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 8.47

6 let, 6 mesecev

Dejan Židan: Ministri stranke SD so že imeli pripravljene odstopne izjave

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

20

Od koalicijskih partnerjev pričakujemo, da nam povedo, če z nami niso zadovoljni, ne pa da nam to sporočajo prek državnega zbora, je na novinarski konferenci dejal predsednik SD Dejan Židan.

S tem je Židan meril na nedavno interpelacijo proti ministrici Anji Kopač Mrak. Takrat so imeli v SD pripravljene odstopne izjave treh ministrov, je dejal. 

Prvak najmanjše koalicijske stranke je uvodoma izpostavil, da je prepirov v slovenski politiki dovolj in preveč. "Tukaj nisem zato, da bi se prepiral s preostalimi strankami." Po njegovih besedah so Socialni demokrati zavezani predvolilnim obljubam in koalicijski pogodbi. Izrazil je željo po ponovni vzpostavitvi zaupanja v koaliciji, ki je, kot priznava, nekoliko omajano. 

SD po njegovih besedah ponuja roko in si odprta vprašanja želi reševati prek pogovora, ne prek medijev. Če se izkaže, da v takšni sestavi ne morejo delati naprej, pa s stranko SD ne bo težave, je zatrdil Židan. Miro Cerar je od robu seje DZ dejal, da od stranke SD dobiva pozitivne signale, da se spet usmerjajo k skupnemu delu. Upa, da se bodo jutri na koalicijskem vrhu pogovarjali konstruktivno.

SD še ne ve, ali bo podprla Gašperšiča 

Na prvi jesenski seji bodo poslanci imeli na mizi tudi interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. V SD pričakujejo, da bo minister dal jasne odgovore in predstavil vizijo nadaljnjega delovanja, od česar bo odvisna podpora oz. nepodpora ministra. 

Židan je komentiral tudi nedavni spor med Mladim forumom SD in največjo vladno stranko. Poudaril je, da ima Mladi forum avtonomijo v svojem delovanju, v katero ne posega. 

 

Bratuškova zavrnila namigovanja o prestopi k SD

Bratuškova ostaja zvesta Zavezništvu. | Foto: Matej Leskovšek Bratuškova ostaja zvesta Zavezništvu. Foto: Matej Leskovšek Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je komentiral tudi namige, da naj bi se o prestopu v njihovo poslansko skupino pogovarjali z nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek. Han je dejal, da za zdaj ni bilo še nobenih pogovorov na to temo, so pa po njegovih besedah vrata poslanske skupine odprta za vse tiste, ki to želijo ter zagovarjajo vrednote, načela in program stranke.

"Pogovarjam se z vsemi, ki zagovarjajo podobne vrednote kot v Zavezništvu, tudi z SD, a nikoli se nisem pogovarjala o prestopu," je zatrdila Bratuškova. Kot pravi, bi bilo neodgovorno, da bi predsednica parlamentarne stranke prestopila v drugo poslansko skupino. "Ženski v tej poslanski skupini imava hrbtenico, za razliko od najinih nekdanjih poslanskih kolegov," je dejala ter se s tem obregnila ob svoja nekdanja strankarska kolega Petra Vilfana in Janija Möderndorferja. Prvi je prestopil v stranko DeSUS, drugi pa v SMC.

Cerar za zdaj o koaliciji brez SD še ne razmišlja. | Foto: STA , Cerar za zdaj o koaliciji brez SD še ne razmišlja. Foto: STA ,

Kaj Cerar očita SD?

Na včerajšnji programski konferenci SMC se je premier Miro Cerar obregnil ob koalicijsko SD ter ji očital neodgovorno in dvolično vedenje, pri tem pa ni imel v mislih le dogajanja okoli Luke Koper. Spomnil je tudi na proces pri privatizaciji Telekoma Slovenije, za katero se je SD v prejšnji vladi zavzemala, nato pa si premislila. "Ne gre za dvoličen odnos do SMC, ampak do državljanov," je bil oster predsednik vlade. O koaliciji brez SD sicer po njegovih besedah za zdaj ne razmišljajo.

Med strankama SD in SMC je počilo pretekli četrtek. Glavno vlogo pri tem je imel podmladek najmanjše koalicijske stranke, ki je podprl in se tudi udeležil protestov pred vlado zaradi Luke Koper. Cerar je zato prejšnji četrtek predčasno zapustil vrh koalicije. 

Predsednik SD Dejan Židan je takrat poudaril, da nad delovanjem podmladka nima vpliva, Cerar pa poudarja, da je podmladek notranja stvar SD. "Ne moremo se resno pogovarjati in sodelovati s stranko, ki sedi v vladi, ki jo hkrati spodkopava," je bil odločen Cerar. 

Ne spreglejte