Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
14.52

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

KPK zdravje Boris Štefanec

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 14.52

7 let, 5 mesecev

Kako bi Boris Štefanec preprečil preplačila medicinskih pripomočkov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Boris Štefanec | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

KPK je pri nabavi medicinskih pripomočkov v slovenskih bolnišnicah ugotovila korupcijska tveganja, zato predlaga spremembe.

Komisija za preprečevanje korupcije je proučevala prijave sumov korupcije pri nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov (MTP) v slovenskih bolnišnicah, ker je bilo iz prejetih prijav mogoče razbrati, da slovenske bolnišnice MTP kupujejo po mnogo višjih cenah, kot so cene MTP v drugih evropskih državah. Po mnenju prijaviteljev naj bi razlika med cenami v Sloveniji in v drugih državah dokazovala prisotnost korupcije.

Komisija je ugotovila, da imajo bolnišnice zaradi zdajšnjega načina nabave nekaterih MTP prek posrednikov od multinacionalk do bolnišnic previsoke nabavne stroške, nekateri posredniki pa imajo neupravičeno visoke zaslužke. Komisija sumi, da so si multinacionalke razdelile trg, kar jim omogoča razdelitev svojih odjemalcev v skupine, ki se razlikujejo po določenih značilnostih, pojasnjujejo v KPK.

Kako multinacionalke delijo trg?

Z delitvijo trga se multinacionalke lažje približajo zahtevam svojih kupcev in odkrivajo njihove potrebe, s tem pa tudi lažje zadovoljujejo svoje kupce, to so bolnišnice oz. zdravniki kot odločevalci. Razlike v cenah MTP na različnih trgih v EU bi lahko pojasnili z izvajanjem delitev kupcev multinacionalk na trgu EU z razdelitvijo kupcev npr. v dve skupini:

- Kupci, ki hočejo plačati samo izdelke multinacionalke. Zanje multinacionalka oblikuje nižje cene.

- Kupci, ki hočejo, da jim multinacionalka izpolni dodatne zahteve, na primer izobraževanje njihovih uslužbencev. Za te kupce multinacionalka oblikuje druge, višje cene.

KPK je v zdajšnjem sistemu ugotovila korupcijska tveganja, zato predlaga:

1. Vzpostavitev registra medicinskih tehničnih pripomočkov.

2. Bolnišnice kot naročniki v razpisni dokumentaciji za nabavo MTP od ponudnikov ne smejo zahtevati dodatnih neupravičenih zahtev, ki od ponudnikov zahtevajo (pri izdelavi kalkulacije ponujene cene), da te stroške dodatnih zahtev vključijo v ponudbene cene.

3. Bolnišnice kot naročniki morajo od ponudnikov v razpisni dokumentaciji zahtevati, da pojasnijo nabavno pot ponujenih MTP, to je od proizvajalca do bolnišnice (z namenom zagotavljanja varovanja človeškega življenja in z namenom ugotovitve vseh posrednikov, ki so vključeni v izvajanje dobav od proizvajalca do bolnišnice).

4. Ministrstvo za finance in Agencija za varstvo konkurence naj proučita morebitna ukrepanja iz svojih pristojnosti iz vidika pravnega varstva javnega interesa.

5. Ministrstva za zdravje, finance in javno upravo naj proučijo možnost, da izvajanje nakupov tistih MTP, ki jih prodajo slovenskim bolnišnicam po neobičajno visokih cenah, njihovo trženje pa se izvaja na način izvajanja ekskluzivnega pokrivanja slovenskega trga, prevzame gospodarska družba s sedežem npr. v Nemčiji ali Avstriji.

Če bi bila lastnik te družbe zavarovalnica ZZZS, bi lahko sama presodila, katera kakovost in cena glede finančne zmožnosti zdravstvene blagajne bi bila primerna za slovenske paciente, in te MTP bi lahko zdravniki po vseh slovenskih bolnišnicah uporabili v postopkih zdravljenja pacientov. ZZZS bi tako na neki način s svojim nakupom vzpostavil standard za primerne MTP za slovenske paciente.

Komisija DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, je danes določila prve priče, ki jih bodo zaslišali 6. decembra. Kot je povedala predsednica komisije Jelka Godec, bodo med drugim zaslišali nekdanjo v. d. direktorice UKC Ljubljana Brigito Čokl in predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca.
Ne spreglejte