Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
3.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

počitnice otroci zima dejavnost starši prosti čas zimska rekreacija

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 3.39

5 let, 5 mesecev

ZIMSKE POČITNICE

Kako aktivno preživeti počitnice s svojimi otroki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

šola otroci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Danes so šolske torbe za en teden v kot postavili otroci iz vzhodne Slovenije, prihodnji teden pa bodo svojim vrstnikom sledili šolarji iz zahodnega dela države. Nekateri bodo klopi zamenjali za bele strmine, drugi bodo počitnice preživljali doma ali pri starih starših. Pripravili smo nekaj idej za aktivno preživljanje prostega tedna.

Urejenih sankaških prog je pri nas veliko, a boste za organizirano sankanje morali odšteti kar nekaj evrov. | Foto: Thinkstock Urejenih sankaških prog je pri nas veliko, a boste za organizirano sankanje morali odšteti kar nekaj evrov. Foto: Thinkstock Sankanje ni nujno tudi finančni zalogaj

Vsi, ki med zimskimi počitnicami ne boste obuli smučarskih čevljev, a bi se vseeno radi naužili zimske idile, lahko iz kleti ponovno privlečete sani. Na nekaterih višje ležečih območjih snežna odeja še vztraja. Ponudba sankaških aktivnosti je pri nas precej široka, a je za vožnjo po urejenem sankališču treba odšteti kar nekaj evrov. Strošku se lahko izognete tako, da svoje najmlajše odpeljete na bližnje strmine, kjer je snega še dovolj. Odpravite se lahko na Pokljuko, Ljubelj ali Kriško planino.

Le tri sestavine za sladkosnede

Divjanju v naravi lahko sledi ustvarjanje na toplem. Če k ustvarjanju dodamo še nekaj sladkega, bo večina otrok v posteljo odšla z nasmeškom. Preprosta ideja vam bo v kuhinji vzela manj kot eno uro, potrebujete pa zgolj tri sestavine – listnato testo, lešnikov namaz in jajce. Listnato testo, ki ga premažete z lešnikovim namazom, zvijete, kot je prikazano v spodnjem posnetku, in končni izdelek bo podoben zvezdi.

Z zaščitnim faktorjem po sonce v gore

Ob lepem vremenu se lahko odpravite v gore. Dolžino izleta prilagodite starosti otrok, vsak pa se bo zagotovo razveselil domačega čaja v koči na cilju. Bodite pozorni, kam se odpravite, saj pozimi svoja vrata zapre marsikatera planinska koča, a vseeno je stalno odprtih koč v zimskem obdobju 58, od tega 25 vse dni v tednu.

Bled, Kranjska Gora, jezero Jasna in Zelenci Do takšnega razgleda z Ojstrice nad Bledom je mogoče priti v le pol ure. | Foto: Thinkstock Do takšnega razgleda z Ojstrice nad Bledom je mogoče priti v le pol ure. Foto: Thinkstock

Če želijo otroci v Kranjsko Goro, a ne smučajo, jim lahko vseeno omogočite zanimiv izlet. Že na poti se ustavite na Bledu, kjer si lahko privoščite kremno rezino in se sprehodite ob Blejskem jezeru. Če želite Blejski otok videti še iz drugačne perspektive, se odpravite na Ojstrico nad Bledom. Pot vam bo vzela približno pol ure, na cilju pa vas bo pričakal krasen razgled.

Dan nadaljujte v Kranjski Gori s sprehodom po središču mesta. Manj kot petminutna vožnje iz Kranjske Gore vas pripelje do jezera Jasna. Jezero je sicer majhno, obhodite ga lahko v nekaj minutah, a ima tako poleti kot pozimi svoj čar. Nekaj kilometrov naprej, takoj za vasjo Podkoren, pa vas čakajo Zelenci, smaragdno zeleno jezerce.

Snežaki iz moke in soli

Če umazane rok in popacana kuhinja za vas niso težava, priporočamo ustvarjanje snežakov iz moke in soli. Potrebujete le moko, fino mleto sol, vodo in flomastre. Iz dveh skodelic moke, dveh skodelic soli in ene skodelice vode naredite gladko testo, iz katerega oblikujte snežake, njihove noske, kape in roke. S flomastri jih poljubno porišite, lahko pa uporabite tudi jedilno ali tempera barvo, ki jo vmešate v testo.

Ne spreglejte