Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
11.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Miro Cerar vlada

Četrtek, 26. 1. 2017, 11.03

6 let, 6 mesecev

Cerar bo dal več denarja prostovoljnim vojakom in športnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada je danes spremenila uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki "znatno povišuje višino prejemkov vojakom prostovoljcem", so potrdili na vladnem Twitter profilu. Iz gradiv je razvidno, da za okoli 400 evrov. Kot ocenjuje vlada, bo sprememba pomemben dejavnik popolnjevanja sestave Slovenske vojske.

Ministri so potrdili tudi besedilo novega javnega poziva za člane fiskalnega sveta, kar bo že četrti poskus vzpostavitve tega organa. Pri njegovi vzpostavitvi Slovenija caplja za drugimi članicami unije.

Prvi trije poskusi so bili namreč neuspešni, pri čemer enkrat kandidati Damjan Kozamernik, Marjan Senjur in Davorin Kračun niso dobili zadostne dvotretjinske podpore v DZ, dvakrat pa javna poziva nista pripeljala do ustreznih kandidatov. Krivdo, da trojica, ki jo je vlada državnega zboru v imenovanje predlagala v začetku tega leta, ni dobila zadostne večine pri glasovanju, koalicija in opozicija valita ena na drugo.

Glavna naloga fiskalnega sveta bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Pri tem bo pripravljal tako oceno upoštevanja fiskalnega pravila za predlog državnega proračuna oz. rebalansa kot tudi oceno skladnosti že izvršenih proračunov. Prav tako bo fiskalni svet bdel nad izvajanjem 212 občinskih proračunov ter tudi pokojninske in zdravstvene blagajne.

Vzpostavitev organa, ki bo spremljal izvajanje fiskalnega pravila, zahtevajo tudi v Bruslju.

Vlada je prav tako sprejela dopolnjen letni program športa za leto 2017, ki za dva milijona evrov povečuje sredstva, namenjena za šport, je sporočila prek Twitterja. Vlada je 15. januarja sicer že potrdila program športa za letos, ko je iz proračuna namenila nekaj nad 16 milijonov evrov za programske in razvojne naloge ter infrastrukturo. 

 

Ne spreglejte