Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
25. 1. 2024,
13.56

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

nakup nepremičnine Dominika Švarc Pipan Ministrstvo za pravosodje

Četrtek, 25. 1. 2024, 13.56

3 mesece

Kaj skrivajo na ministrstvu za pravosodje?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
sodišče kladivo | Ministrstvo za pravosodje smo prosili, da nam pošlje revizijo nakupa prvosodne stavbe v času ministra Dikaučiča, a tega niso storili. | Foto STA

Ministrstvo za pravosodje smo prosili, da nam pošlje revizijo nakupa prvosodne stavbe v času ministra Dikaučiča, a tega niso storili.

Foto: STA

Ministrstvo za pravosodje zavlačuje z razkritjem notranje revizije nakupa pravosodnih prostorov v Celju, ki jih je hotel kupiti nekdanji pravosodni minister Marjan Dikaučič. Kaj je v ozadju?

Dominika Švarc Pipan
Novice Razrešenega generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu bo nasledil Bogunovič

Ne le aktualna ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, v afero z nakupom stavbe za pravosodne organe se je zapletel tudi prejšnji minister Marjan Dikaučič.

Kot je znano, je ministrstvo za pravosodje v času Dikaučiča od sklada Alfi želelo kupiti nepremičnino, ki jo je sklad ponujal za 1,7 milijona evrov, a je ministrstvo po pisanju portala Necenzurirano.si prehitelo podjetje Ansitra, ki ga obvladujeta podjetnika Janez Škoberne in Roman Moškotevc. Nova lastnika sta nepremičnino hotela ministrstvu prodati za krepko višjo ceno, in sicer 3,5 milijona evrov. Zanimivo je, da je po koncu mandata Dikaučič postal direktor podjetja VOC Celje, ki ga prav tako obvladujeta Škoberne in Moškotevc. 

"Ministrstvo za pravosodje je v letu 2021 izkazalo interes za nakup poslovnih prostorov v Celju, na naslovu Prešernova ul. 18, vendar je tedanji lastnik ministrstvo oktobra 2021 obvestil, da je nepremično prodal v paketu vseh nepremičnin v Celju, ki so bile takrat v njegovi lasti. Nov lastnik je ministrstvu v letu 2022 ponudil nepremičnino v odkup po bistveno višji ceni. Ponudnika smo večkrat pozvali, da zniža ponudbeno ceno, pri čemer pa nismo bili uspešni. Postopek nakupa je bil ustavljen, ministrica dr. Dominika Švarc Pipan pa je tudi odredila notranji nadzor glede aktivnosti, povezanih z nakupom te nepremičnine. Revizija je v zaključnem poročilu ugotovila določene neustreznosti, nepravilnosti in/ali pomanjkljivosti oziroma tveganja, ki vplivajo na uspešnost in učinkovitost izvajanja postopkov pri pridobivanju nepremičnega premoženja," so nam pojasnili na ministrstvu.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice KPK bo preiskovala nakup sodne stavbe

Revizijo imajo na mizi, a je nočejo takoj poslati

Prosili smo jih tudi, da nam pošljejo revizijo posla, a tega niso storili. Sporočili so nam, da našo zahtevo za dostop do dokumenta obravnavajo v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, kar pomeni, da si po zakonu lahko za posredovanje dokumenta, ki ga imajo na mizi, vzamejo 20 delovnih dni časa. 

Po naših informacijah bi lahko bil razlog v ozadju zavlačevanja obremenilna vsebina revizije na račun vplivne uslužbenke ministrstva in nekdanje vodje službe za investicije Lucije Remec, žene direktorja stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomirja Remca, ki naj bi bila ena ključnih ljudi v postopku nakupa stavbe v Celju.

Potem ko je vlada na predlog Dominike Švarc Pipan po izbruhu afere s stavbo na Litijski s položaja generalnega sekretarja ministrstva razrešila Uroša Gojkoviča, si je Remčeva po naših informacijah prizadevala za prevzem omenjenega položaja, a je ministrica na ta položaj namesto nje vladi kot vršilca dolžnosti predlagala Žarka Bogunoviča.

Na vprašanje, ali je pri komerkoli lobirala za položaj generalne sekretarke, nam Remčeva ni odgovorila.

Lucija Remec, na fotografiji z možem Črtomirjem Remcem, direktorjem stanovanjskega sklada, je bila v času nekdanjega ministra Marjana Dikavčiča vodja službe za investicije. Po naših informacijah je bila ena ključnih ljudi, ki so bili vključeni v nakup pravosodne stavbe v Celju.  | Foto: Siol.net Lucija Remec, na fotografiji z možem Črtomirjem Remcem, direktorjem stanovanjskega sklada, je bila v času nekdanjega ministra Marjana Dikavčiča vodja službe za investicije. Po naših informacijah je bila ena ključnih ljudi, ki so bili vključeni v nakup pravosodne stavbe v Celju.  Foto: Siol.net

Robert Golob
Novice Golob od Švarc Pipanove pričakuje dopolnitev poročila in razjasnitev vseh okoliščin

Policija: Zadeva je v predkazenskem postopku

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sicer julija lani zaključila postopek v zvezi s sumom nepravilnosti pri nakupu poslovnih prostorov ministrstva za pravosodje v Celju. Stikov, ki bi kazali na uresničevanje ali zasledovanje zasebnega interesa uradne osebe oz. na konkretne okoliščine nasprotja interesov, ni ugotovila. Zadevo pa je odstopila policiji, ki nam je sporočila, da glede omenjene zadeve celjski kriminalisti izvajajo intenzivni predkazenski postopek, ki je v fazi zbiranja obvestil in analiziranja pridobljene poslovne dokumentacije.

Komisija je postopek uvedla na podlagi prijave, ki jo je prijela oktobra 2022. Iz prijave je izhajalo, da je ministrstvo za pravosodje v mandatu tedanjega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča z družbo Ansitra začelo postopek nakupa poslovnih prostorov. Z nastopom nove vlade junija 2022 so postopek začasno ustavili z namenom izvedbe izredne notranje revizije.

Slednja pa je, kot navajajo v KPK, v zaključnem poročilu konec septembra 2022 ugotovila določene neustreznosti, nepravilnosti in/ali pomanjkljivosti oz. tveganja, ki vplivajo na uspešnost in učinkovitost izvajanja postopkov pri pridobivanju nepremičnega premoženja. Hkrati iz prijave izhaja tudi medijsko poročanje, da je Marjan Dikaučič po prenehanju mandata 3. oktobra 2022 prevzel funkcijo direktorja, s pooblastilom za zastopanje, v podjetju VOC Celje, ki je povezano s podjetjem Ansitra.

KPK se je po poročanju STA na podlagi preizkusa prijave, v okviru katerega je preučila vse relevantne informacije in pojasnila, odločila, da zadevo odstopi policiji, postopek pa ustavi. Komisija je ugotovila, da je že notranja revizija zaznala določene nepravilnosti in pomanjkljivosti ter z namenom izboljšanja sistema notranjih kontrol na ministrstvu za pravosodje in v revidiranem procesu oz. postopkih podala priporočila.

"Komisija povezave oz. kakršnih koli osebnih, poslovnih ali političnih stikov, ki bi lahko nakazovali na uresničevanje ali zasledovanje zasebnega interesa uradne osebe oz. na konkretne okoliščine nasprotja interesov med zaposlitvijo in razpisom za nakup poslovnih prostorov, v konkretnem primeru ni potrdila," so sporočili iz KPK. Kot so dodali, pa so "z namenom proučitve primera z vidika pristojnosti drugega organa" zadevo odstopili policiji.

Ne spreglejte