Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
14.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

4

Natisni članek

Miro Cerar Fides Milojka Kolar Celarc Boris Koprivnikar stavka zdravnik

Torek, 15. 11. 2016, 14.52

6 let, 6 mesecev

Kaj sindikatom in stavkajočim zdravnikom sporoča Cerarjeva vlada?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

4

Vlada zadnjega predloga sindikatov javnega sektorja glede plač ni sprejela. Po neuspelem dogovoru morajo poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi zakonskimi ukrepi, pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Premier Miro Cerar je pozval sogovornike, da naredijo vse, da se stavka zdravnikov čim prej konča. Fides pa je pozval, da prisluhne približevalnim predlogom. O zahtevi zdravnikov, da izstopijo iz sistema plač v javnem sektorju, bo vlada odločala v četrtek. Minister Boris Koprivnikar pa je poudaril, da izstop iz sistema javnih plač še ne pomeni več denarja.

Zdravniška stavka ne koristi nikomur in je boleča za vse udeležence, najbolj za bolnike, je dejal premier v današnji izjavi po pogovoru z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Po Cerarjevih besedah se ministrica pogaja v duhu zbliževanja stališč.

Zato v duhu skupne skrbi za dobro Cerar poziva k temu, da sogovorniki čim prej najdejo rešitev. To bo ves čas zahteval od ministrice in vlade, v teh dneh pa bodo po njegovih besedah vse predloge tudi natančno preučili. Obžaloval je še, da so se nekateri predlogi zdravniškega sindikata pojavili zadnji hip.

"Vsem bi želeli še višje plače in nagrade, a moramo upoštevati javnofinančne zmožnosti. Država mora skrbeti, da ne pride znova v javnofinančno krizo," je še povedal.

Kolar Celarčeva pa je ocenila, da je z vladno pogajalsko skupino naredila vse, da so pripravili približevalne predloge. Po njenih besedah so se z zdravniškim sindikatom skoraj v celoti uskladili v petih od osmih zahtev, v ostalih treh pa so se temu "zelo približali".

Zato je ministrico v ponedeljek zvečer presenetil predlog sindikata, da vlada sprejme njihovo zahtevo po izločitvi zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

 

Vrh zdravništva zadovoljen s pogajanji in v pričakovanju čimprejšnjega konca stavke

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je zadovoljen s potekom pogajanj med vladno stranjo in Fidesom, približevanjem stališč in vse večjim razumevanjem vladne strani. Ob tem pa skupaj s predsednikom Slovenskega zdravniškega društva Radkom Komadino upa na čimprejšnji dogovor, saj so v mnogih bolnišnicah na robu zloma.

Možina je v izjavi medijem dejal, da že dolgo časa ni spremljal tako konstruktivnih pogovorov o zdravstvu. "Žal pa bi lahko ti pogovori intenzivno potekali že vsaj eno leto. Vse karte ima vlada na mizi vsaj eno leto," je dodal.

Opozoril je, da je stavka v obliki omejitve na 40-urni tedenski delovnik razgalila vse slabosti slovenskega zdravstva. "Če zdravniki delajo tako kot vsi javni uslužbenci, je zdravstvo pred sesutjem," je povedal.

Tako je izpostavil nujno potrebo, da se slovensko zdravstvo reformira. "Zdravniške organizacije smo že pred dvema oz. tremi leti nakazale vsa izhodišča za potrebno reformo slovenskega zdravstva, da ga naredimo sodobnega, evropsko primerljivega," je dejal.

Opozoril je, da zahteva po izstopu zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju ni nova, je pa predpogoj za začetek zdravstvene reforme. Zato takšno zahtevo podpirajo in pričakujejo od vlade, da "bo prisluhnila temu predlogu in pokazala perspektivno držo v smeri spreminjanja zdravstva".

Koprivnikar: Po neuspelem dogovoru morajo poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi ukrepi

Vlada ni sprejela tudi zadnjega sindikalnega predloga, tako zaradi finančnih posledic, kot predvsem zaradi ostalih zavez, na katerih so vztrajali sindikati, je potrdil minister Koprivnikar. Poslanci pa morajo zagotoviti vzdržnost proračuna, očitno bodo tehtali tudi predlog za 1,33-odstotno zmanjšanje plačne lestvice.

Vlada se je zavezala, da bo poslance obvestila, da dogovor ni bil sklenjen, kot so to storili na prejšnji seji. "Torej je zdaj na poslancih, da bodo zagotovili stabilnost proračuna. Ni pa nobena skrivnost, da bo treba z drugimi zakonskimi ukrepi znotraj parlamenta zagotoviti, da bo proračun dejansko tudi vzdržen in da strošek dela ne bo presegel tega, kar so javnofinančne zmožnosti," je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister.

Drugi teden stavke zdravnikov se v bolnišnicah nadaljujejo odpovedi nekaterih nenujnih operacij, vsi nujni primeri so obravnavani. Da zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, morajo nekateri zdravniki, četudi so se pridružili stavki, delati več kot 40 ur tedensko. Med drugim poleg ptujske tudi v slovenjgraški in novomeški bolnišnici. 

Ne spreglejte