Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2020,
15.04

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

16

Natisni članek

Marija Magajne Jelko Kacin

Ponedeljek, 28. 12. 2020, 15.04

3 leta, 3 mesece

Prihajajo novi odmerki. Tako bo potekalo cepljenje. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

16

Z naslednjo pošiljko cepiv proti covidu-19, ki jo po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne pričakujejo še letos, bodo cepili zdravstvene delavce in sodelavce, tudi tiste iz domov za starejše, ki v prvi pošiljki še niso prišli na vrsto. Po nedeljskem cepljenju okoli 8000 starejših sicer ne poročajo o stranskih učinkih.

"Včeraj smo uspešno zaključili prvi dan cepljenja. Cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, začutili smo veliko optimizma. S terena nam ne poročajo, da bi prišlo pri katerem od cepljenih do neželenih stranskih učinkov," je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Magajnova napoveduje, da bo Slovenija v tem tednu prejela še 6.825 doz cepiva, s katerimi bodo cepili zdravstvene delavce. Nato pa bo Slovenija vsak teden prejela po 16.500 odmerkov.

Zdravstvene domove in bolnišnice je ministrstvo že 18. decembra pozvalo, da pričnejo z zbiranjem naročil za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja.

Sredi januarja cepljenje starejših in kroničnih bolnikov

V sredini januarja bo cepivo predvidoma na voljo za starejše prebivalce, ki prebivajo izven domov za starejše in za osebe s kroničnimi boleznimi. Vse informacije bodo prejeli pri svojih osebnih zdravnikih, ki že zbirajo interes za cepljenje teh rizičnih skupin.

Magajnova je dejala, da lahko proti koncu prvega četrtletja računamo, da bo cepivo na voljo za mlajše prebivalce in zdrave odrasle osebe. "Pozivam vse, da se odločijo za cepljenje," je dejala.

Marija Magajne | Foto: STA , Foto: STA , Magajnova je zatrdila, da se o testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo nikoli ni razmišljalo. Združenje ravnateljev in šolski sindikat Sviz sta namreč danes sporočila, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu.

Magajnova je izpostavila, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli.

Cepivo je registrirano za pet odmerkov

Ob začetku cepljenja je zaokrožila tudi informacija, da je v steklenički cepiva več kot za pet odmerkov, kot jih sicer uporabijo za cepljenje. Kot je pojasnila Magajnejeva, da je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo pa proizvajalec in regulator, torej Evropska agencija za zdravila določita, za kakšen namen se uporablja in koliko.

V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Kakršnakoli uporaba cepiva v nasprotju s temi navodili, bi bila odgovornost posameznika, ki ga je uporabil, je še dejala.

Množična testiranja ostajajo

Ministrstvo za zdravje je na svoji spletni strani posodobilo seznam lokacij, kjer se bo v tem tednu izvajalo hitro testiranje. V Ljubljani bo to omogočeno na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu vsak dan do konca tega leta od 9. do 17. ure.

V torek bo testiranje organizirano v Kopru, Slovenj Gradcu, Cerkljah, v Zagorju ob Savi, v Medvodah, v Pivki, v Postojni, v Ilirski Bistrici, v Sežani, v Podčetrtku in v Črnomlju.

V sredo bo množično testiranje potekalo v Radencih, v Svetem Andražu ter v Dolu pri Ljubljani od 12. do 17. ure.

V torek in v sredo se bo s hitrimi testi med 9. in 17. uro mogoče testirati v Ravnah na Koroškem, Kranju, ter v Šentjurju, kjer se bo mogoče testirati tudi 31. decembra od 14. do 18. ure.

V Slovenski Bistrici bo množično testiranje omogočeno 29. decembra ter po novoletnih praznikih 4. in 5. 1. 2021 od 8. do 17. ure.

"Zdi se mi smiselno, da množično testiranje spodbujamo, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa. Velik uspeh so vsi, ki jih zajemamo v splošni populaciji," je pojasnila državna sekretarka Magajnova.

Epidemija doslej terjala več kot 2.600 življenj

V Sloveniji so sicer v nedeljo opravili 1976 testov in potrdili 517 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je bil 29,6 odstotka, hitrih testov pa 7,7 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1221 bolnikov s covidom-19, od tega 207 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 37 oseb.

V nedeljo je v bolnišnicah umrlo 20 oseb s covidom-19, v domovih za starejše še 10. Skupaj so umrli trije covidni bolniki manj kot dan prej. Po podatkih vlade je doslej zaradi covida-19 v Sloveniji umrla 2601 oseba.

Infekcijska klinika
Novice Toliko novih okužb smo potrdili v nedeljo

V prvi pošiljki je bilo 9.570 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, večino so že porabili za cepljenje stanovalcev ter najbolj izpostavljenih zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso preboleli bolezni covid-19.

V UKC Ljubljana v nedeljo cepili 77 zaposlenih

V nedeljo so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana cepili 77 zaposlenih, od tega 20 zdravnikov, 48 medicinskih sester, štiri strežnice in pet ostalih zaposlenih iz enot za covidne bolnike. Danes so oz. še bodo cepili predvidoma še 60 oseb na Infekcijski kliniki in 40 v bolnišnici Petra Držaja v Šiški.

Kot so prek Twitterja sporočili v UKC Ljubljana, število cepljenih presega načrtovano, saj so številni zaposleni na prost dan prišli na cepljenje. "Zaradi velikega interesa zaposlenih z upanjem pričakujemo nove pošiljke cepiva," so dodali.

Janez Janša
Novice Janša pričakuje novo rast števila okužb. Odločitev o šolah sredi prihodnjega tedna.

V nekaterih krajih po državi je tudi danes na voljo brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. V večjem delu države se je začelo že prejšnji teden. Zanimanje ljudi je bilo precejšnje.

Cepljenje covid-19
Novice Cepljenje proti covid-19 se nadaljuje tudi danes
Ne spreglejte