Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
29. 4. 2016,
16.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

3

Natisni članek

Petek, 29. 4. 2016, 16.23

6 let, 7 mesecev

Nov kadrovski obračun v koaliciji: kdo bo obvladoval državne gozdove?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

3

Julijan Rupnik Janko Veber | Foto STA

Foto: STA

Julijan Rupnik, ki ga je vlada v začetku marca imenovala za vršilca dolžnosti direktorja novoustanovljene družbe Slovenski državni gozdovi, je včeraj že odstopil. Je odstopil zaradi "zelo osebnih razlogov", kot trdi prvi mož SD Dejan Židan, ali morda zaradi nesoglasij v koaliciji?

Julijan Rupnik že pred marčevskim imenovanjem na mesto vršilca dolžnosti direktorja državnega gozdarja Slovenski državni gozdovi (SDG) po neuradnih informacijah ni imel popolne podpore koalicije. 

Rupnika, sicer tudi direktorja kočevske družbe Snežnik, je predlagala SD Dejana Židana, zanj naj bi po takratnem poročanju medijev lobiral šef poslanske skupine SD in nekdanji kočevski župan Janko Veber. V SMC naj bi imeli na drugi strani kar nekaj pomislekov glede njegovega imenovanja, a je SD s podporo DeSUS na koncu uspel.

Židan zanika trenja v koaliciji, ...

Danes pa so z vlade sporočili, da je Rupnik včeraj podal odstopno izjavo. Razlogov v sporočilu ne navajajo, tudi Rupnika nam do zdaj ni uspelo priklicati. Poslali smo mu elektronsko sporočilo, njegov komentar bomo objavili takoj, ko ga dobimo.

Židan, ki je trenutno v Pragi, nam je povedal, da je Rupnik odstopil iz "zelo osebnih razlogov, ki pa jih kot minister nimam pravice razkriti". Zanikal je, da bi Rupnikov odhod spodbudila trenja v koaliciji. "Nikakršnih trenj ni bilo."

Drugačen vtis daje izjava šefa poslanske skupine Vebra, ki nam je v telefonskem pogovoru dejal: "Nezadovoljen sem s tem, da je bilo potrebno zamenjati uspešnega direktorja z dobrimi rezultati." "Rupnik mi je dejal, da odstopa iz zelo osebnih razlogov, ki pa jih kot minister nimam pravice razkriti," je skrivnosten kmetijski minister Dejan Židan. | Foto: Bor Slana "Rupnik mi je dejal, da odstopa iz zelo osebnih razlogov, ki pa jih kot minister nimam pravice razkriti," je skrivnosten kmetijski minister Dejan Židan. Foto: Bor Slana

... pa je res tako?

Kot kaže, pa je Rupnikov odhod posledica boja med SD in DeSUS za prevlado v državnem gozdarju, pri čemer je SMC stopila na stran druge. Vlada je namreč prejšnji teden za pooblaščenca za področje gozdarstva in lesarstva imenovala Zlatka Ficka, sicer predsednika kočevske občinske organizacije DeSUS, in hkrati odločila, da Ficko in Rupnik družbo zastopata skupaj.

"Imenovanje pooblaščenca je zame presenečenje, saj ta položaj v statutu družbe ni predviden," odločitev komentira Veber, ki pa na vprašanje, kdo je predlagal in podprl imenovanje pooblaščencev, ni želel odgovoriti. "To se je dogajalo na vladi. Če bi mene vprašali, tega položaja ne bi bilo." 

Veber je že pred časom za Radio Krka dejal, da nekateri ovirajo postopke za vzpostavitev podjetja, in pri tem izpostavil pav Ficka, ki je, omenimo, skupaj z Rupnikom svetnik kočevske občine na listi Zavezništvo za Kočevsko.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se na naš klic ni oglasil.

Šef DeSUS Karl Erjavec je dosegel imenovanje pooblaščenca v družbi Slovenski državni gozdovi. Vlada kot skupščina je izglasovala, da pooblaščenec odloča skupaj z direktorjem družbe, kar jezi koalicijsko partnerico SD. | Foto: Bor Slana Šef DeSUS Karl Erjavec je dosegel imenovanje pooblaščenca v družbi Slovenski državni gozdovi. Vlada kot skupščina je izglasovala, da pooblaščenec odloča skupaj z direktorjem družbe, kar jezi koalicijsko partnerico SD. Foto: Bor Slana

Z Židanovega ministrstva v Kočevje

Vlada je za novega vršilca dolžnosti direktorja imenovala Miho Marenčeja, ki je bil do zdaj sekretar na kmetijskem ministrstvu. Marenče bo na položaju do imenovanja poslovodstva, a največ leto dni, so po dopisni seji sporočili z vlade. Po Židanovih besedah so se za Marenčeja odločili, ker je kot sekretar sodeloval pri vseh fazah priprave zakona o gospodarjenju z državnimi gozdov in tako tematiko dobro pozna. Marenče ima po navedbah v vladnem sporočilu 15 let delovnih izkušenj na področju gozdarstva. 

Na vprašanje, ali Rupnik ostaja v državnem gozdarskem podjetju, Židan ni znal odgovoriti, dejal pa je, da je Rupnik še vedno tudi direktor Snežnika in da nima informacij, da bi se pri tem karkoli spremenilo.

Omenimo še, da bo Marenčeja na Židanovem ministrstvu zamenjal Marjan Podgoršek, ki je v preteklosti med drugim vodil državno DSU, bil je tudi član uprave Cimosa.

Židan: Vse po planu

Predpraznične menjave prihajajo v času, ko potekajo ključne aktivnosti za vzpostavitev delovanja državnega gozdarja. Ta namreč z julijem prevzema poslovanje kmetijskega sklada in koncesionarjev. 

Sedež družbe Slovenski državni gozdovi je v Kočevju, vlada pa je za njen zagon zagotovila 20 milijonov evrov. Državni gozdar bo les prodajal sam, izvajalce sečnje in spravila lesa pa že išče z javnim razpisom. 

Židan trdi, da ni razloga za skrb. "Razpis za oddajo del je v teku, Rupnik je po mojih infomacijah skorajda končal tudi sistematizacijo delovnih mest za prenos zaposlenih s sklada kmetijskih zemljišč na novo podjetje," nam je dejal in zagotovil, da vse poteka v skladu z načrti.

Ne spreglejte