Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
19. 7. 2017,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

NSi Matej Tonin Hoče - Slivnica Avstrija Nemčija Angela Merkel Dieter Althaus Magna Steyr

Sreda, 19. 7. 2017, 4.12

6 let, 6 mesecev

Kaj je pri poslancu NSi počel eden vodilnih v Magni in nekdanji zaupnik Merklove?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Dieter Althaus (danes Magna Europe) in Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podpredsednik evropske divizije Magne International za vladne zadeve Dieter Althaus se je v začetku julija sestal z vodjo poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) Matejem Toninom. Razlog? Nekdanji visoki nemški politik in zaupnik Angele Merkel je pri poslancu poizvedoval, kakšen je razlog nasprotovanja hoški naložbi.

Magna je po navedbah Nove Slovenije (NSi) na glavno tajništvo stranke naslovila prošnjo za sestanek. V stranki so pritrdili in Dieter Althaus, ki je od leta 2010 podpredsednik evropske divizije Magne za vladne zadeve (več o njem v spodnjem okvirju), se je 4. julija letos sestal z vodjo poslanske skupine Matejem Toninom.

Govorila sta seveda o načrtovani naložbi v Hočah pri Mariboru, ki vse od lanskega leta dviguje veliko prahu. Predstavniki Magne so v začetku meseca obiskovali tudi občine iz okolice načrtovane tovarne v proizvodni coni Hoče, tudi mariborsko.

Iskanje zaveznikov v turbulentnem obdobju

Predstavnika Magne je med drugim zanimalo, zakaj nasprotovanje naložbi Magne, če jim je to lokacijo - in le to lokacijo - ponudila slovenska vlada.  | Foto: Ana Kovač Predstavnika Magne je med drugim zanimalo, zakaj nasprotovanje naložbi Magne, če jim je to lokacijo - in le to lokacijo - ponudila slovenska vlada. Foto: Ana Kovač V mesecih pred sestankom je bilo dogajanje v povezavi z naložbo graške Magne Steyr precej napeto. Opozicijska SDS je ostro nastopila proti načinu, s katerim je vlada Mira Cerarja privabljala tujega vlagatelja. 

V SDS so prepričani, da se vladi, ki je oktobra lani za naložbo sprejela poseben zakon, nerazumljivo mudi s projektom in da je gradnja "na najboljših kmetijskih zemljiščih" nesprejemljiva . Vladi so očitali, da ni preučila drugih razpoložljivih lokacij za izvedbo projekta Magna. Na vladi medtem pravijo, da so pred izbiro preverili devet potencialnih lokacij, od katerih pa je "le ena ustrezala željam investitorja".

Župan Kidričevega Anton Leskovar je vladi na primer lani novembra ponudil lokacijo v Kidričevem, a na soočenju z občani in javnostjo mu je gospodarski minister Zdravko Počivalšek po poročanju Večera dejal, da "so bili s projektom v Hočah že tako daleč, da ni bilo poti nazaj".

Junija je bila vložena tudi pobuda za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, tako imenovanega lex Magna, ki ga je lani sprejela vlada. Pobudo so ustavni sodniki kasneje zavrgli.

Tonin pojasnjeval, zakaj nasprotovanja Magni

Po navedbah NSi je imel Althaus nekaj vprašanj in informacij v zvezi s tem.

"Gospoda Althausa je zanimalo, zakaj je toliko nasprotovanj naložbi na predlagani lokaciji, saj je bila to edina lokacija, ki jim jo je ponudila prav slovenska stran," so nam o vsebini sestanka povedali v stranki. "Povedal je, da jim slovenska stran ni ponudila niti Kidričevega niti Tezna. Povedal je še, da vzporedno lokacijo pripravljajo tudi na Madžarskem, če v Hočah ne bo vse pripravljeno za gradnjo v začetku jeseni."

Omenimo, da je Magna trenutno v fazi pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, septembra pa namerava zaprosi za gradbeno dovoljenje, kar bi omogočilo tudi podpis pogodbe z izvajalcem gradnje, prekmurskim podjetjem SGP Pomgrad.

Nemška CDU, katere viden član je bil pred leti Dieter Althaus, je tako kot NSI - na fotografiji vodja njene poslanske skupine Matej Tonin -, SDS in SLS članica Evropske ljudske stranke (EPP). | Foto: Bobo Nemška CDU, katere viden član je bil pred leti Dieter Althaus, je tako kot NSI - na fotografiji vodja njene poslanske skupine Matej Tonin -, SDS in SLS članica Evropske ljudske stranke (EPP). Foto: Bobo

Zakaj prav NSi?

Zakaj se je Althaus obrnil na poslance in zakaj prav NSi in Tonin, ni znano. Na druge stranke smo naslovili vprašanje, ali so se predstavniki Magne sestali tudi z njimi. Za zdaj smo odgovor dobili iz koalicijskih SMC in SD, DeSUS ter opozicijske Levice (ta je naložbi izrazito nenaklonjena in je tudi glasovala proti lex Magna). V vseh strankah pravijo, da jih ni obiskal nihče. V SDS nam včeraj niso odgovorili.

V NSi pravijo, da je Althaus prišel do njih, ker "je parlament takrat obravnaval priporočila glede Magne, ki jih je vložila SDS". Šlo je za priporočila o tem, da naj vlada preuči še druge mogoče lokacije, ki jih omenjamo zgoraj.

V NSi so sicer naložbi naklonjeni, zmotil pa jih je lex Magna, a so se pri lanskem glasovanju o zakonu le vzdržali. "Že takrat smo opozorili na problematično početje vlade, ko je za določenega investitorja pripravila poseben zakon, namesto da bi boljše poslovno okolje z lažjimi pogoji investiranja omogočila vsem, ki želijo poslovati v Sloveniji," pravijo v stranki. 

Od zaupnika Merklove do političnega "katalizatorja" v Magni

Tesno sodelovanje Angele Merkel in Dieterja Althausa se je končalo leta 2009, ko je Althaus odstopil kot ministrski predsednik Turingije in predsednika tamkajšnje enote stranke CDU. | Foto: Reuters Tesno sodelovanje Angele Merkel in Dieterja Althausa se je končalo leta 2009, ko je Althaus odstopil kot ministrski predsednik Turingije in predsednika tamkajšnje enote stranke CDU. Foto: Reuters Dieter Althaus je bil dolgo viden člen Krščansko-demokratske unije (CDU), ki jo vodi nemška kanclerka Angela Merkel. Leta 2003 je postal ministrski predsednik nemške zvezne dežele Turingije na vzhodu države, po prvi zmagi Merklove na nemških parlamentarnih volitvah leta 2005 pa tudi eden najtesnejših zaveznikov kanclerke.

Septembra 2009 je po slabem volilnem rezultatu, ko je CDU izgubila večino v turingijskem deželnem parlamentu, odstopil. Althaus se je takrat znašel pod plazom kritik zaradi svojega načina vodenja. Spiegel je poročal, da ni znano, ali se je Althaus za odstop odločil sam ali ga je spodbudil vrh stranke, najverjetneje pa je Merklova "žrtvovala svojega najpomembnejšega moža na Vzhodu, da ne bi izgubila Turingije". 

Tri mesece kasneje, januarja 2010, je nemški časopis Frankfurter Allgemeine razkril, da se Althaus seli na položaj lobista v avstrijsko-kanadsko korporacijo Magna, kjer naj bi skrbel "za pomembnega kupca Magne Volkswagen in stike z državnimi uradniki v Nemčiji". Takratni prvi mož Magne International Siegfried Wolf je dejal, da je "razveseljivo, ko se politiki odločijo svoje dobre povezave in izkušnje unovčiti v realnem gospodarstvu". Dodal je, da želijo z Althausovo pomočjo utrditi položaj Magne v Nemčiji. 

Ne spreglejte