Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
31. 12. 2021,
22.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Natisni članek

sodišče Damijan Florjančič Branko Masleša

Petek, 31. 12. 2021, 22.01

2 leti, 4 mesece

Kaj je predsednik vrhovnega sodišča glede Masleše zamolčal sodnemu svetu

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Damijan Florjančič, predsednik vrhovnega sodišča | Sodni svet se bo s pojasnilom predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča seznanil na prvi naslednji seji 6. 1. 2022. Po seznanitvi s pojasnilom se bodo člani sodnega sveta odločili, ali bodo v tej zvezi sprejeli morebitno stališče, so nam sporočili iz sodnega sveta. | Foto STA

Sodni svet se bo s pojasnilom predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča seznanil na prvi naslednji seji 6. 1. 2022. Po seznanitvi s pojasnilom se bodo člani sodnega sveta odločili, ali bodo v tej zvezi sprejeli morebitno stališče, so nam sporočili iz sodnega sveta.

Foto: STA

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič se je na stališče sodnega sveta o neprimernosti komuniciranja vrhovnega sodišča glede diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše odzval z izgovorom, da je bila na Twitterju objavljena izjava Masleše, "kar zaradi omejenosti števila znakov pri sporočanju na družbenem omrežju morebiti ni bilo dovolj razvidno", pri čemer ni omenil, da se je vrhovno sodišče po elektronski pošti, kjer ni omenitve znakov, enako odzvalo na vprašanja našega spletnega portala.

Branko Masleša
Novice Predsednik vrhovnega sodišča: Diploma Branka Masleše je zaupne narave

"Sodni svet v okviru skrbi za javni ugled sodstva skladno s prvim odstavkom 2. člena zakona o sodnem svetu poudarja pomen načela transparentnosti delovanja sodstva, v okviru katerega je sodna uprava dolžna posredovati zainteresirani javnosti vse pomembne informacije o dejstvih, ki se nanašajo na opravljanje sodniške funkcije. Način komunikacije sodne uprave Vrhovnega sodišča RS v objavi na Twitter računu z dne 6. 12. 2021 Sodni svet ocenjuje kot neustrezen in neprimeren."

Tako se je sodni svet odzval za tvit vrhovnega sodišča, kjer so zapisali:

Na stališče sodnega sveta se je nato odzval predsednik vrhovnega sodišča, ki je med drugim zapisal:

"V zvezi z vašim stališčem o (ne)primernosti vsebine komunikacije glede vložene tožbe in namembnosti morebitne prisojene odškodnine v tem primeru pa dodajamo, da je bila v tem delu povzeta in z njegovim soglasjem objavljena izjava sodnika Masleše, kar zaradi omejenosti števila znakov pri sporočanju na družbenem omrežju morebiti ni bilo dovolj razvidno."

Novice Ernest Petrič odkrito o Milanu Kučanu, jugonostalgiji in Masleševi diplomi #video

Ne le prek Twitterja, grozili so tudi po elektronski pošti

A Florjančič je pri tem zamolčal, da vrhovno sodišče na tak način ni komuniciralo le prek Twitterju, pač pa tudi neposredno z novinarji. Namesto odgovorov na naša novinarska vprašanja so nam namreč poslali naslednje sporočilo:

"Vezano na vprašanja glede diplome vrhovnega sodnika Masleše sporočamo, da je vprašanje obstoja diplom sodnikov, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Tako bo omenjeni vrhovni sodnik glede neresnic vložil tožbo, znesek odškodnine pa bo nakazal v dobrodelne namene."

Pri tem velja poudariti, da se je tudi sodni svet opredelil zgolj do komuniciranja vrhovnega sodišča prek Twitterja, ne pa tudi do sporočila, ki ga je vrhovno sodišče namesto odgovorov na novinarska vprašanja poslalo našemu spletnemu portalu.

Sodni svet bo Florjančičev odziv obravnaval po praznikih

"Sodni svet je pojasnilo predsednika vrhovnega sodišča RS mag. Damijana Florjančiča, na katerega se sklicujete v vašem vprašanju, prejel 20. 12. 2021 in se bo z njim seznanil na prvi naslednji seji 6. 1. 2022. Po seznanitvi s pojasnilom se bodo člani Sodnega sveta odločili, ali bodo v tej zvezi sprejeli morebitno stališče," so nam sporočili iz sodnega sveta.

Vrhovno sodišče spet molči

Vrhovno sodišče nam na vprašanji:

- zakaj so nam poslali elektronsko sporočilo z enako vsebino, kot so jo objavili na Twitterju, čeprav v elektronskih sporočilih ni omejitve znakov, in 

- kako predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič z vidika svojega odziva na stališče sodnega sveta komentira elektronsko sporočilo, ki so nam ga poslali z vrhovnega sodišča,

 ni odgovorilo.

"Menimo, da je bilo na vsa vaša vprašanja že odgovorjeno, zato ni potrebe po dodatnih pojasnilih," so zapisali.

Branko Masleša
Novice Sodni svet: Zakonjšek nas je seznanil, da je pooblaščenec Masleše

Ključna vprašanja, na katera še vedno ni odgovora

Medtem javnost še vedno ni dobila odgovorov na naslednja vprašanja glede Masleševe izobrazbe:

- Zakaj na diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki jo je objavilo vrhovno sodišče, ni nobenega pečata?

- Katere obveznosti je moral gospod Masleša izpolniti, da se mu je priznal pravosodni izpit?

- Ali je del teh obveznosti opravil tudi v okviru služenja vojaškega roka? Če da, katere?

"Glede vprašanja dokumentov izpostavljamo, da Vrhovno sodišče ni tisto, ki vodi izbirni postopek, v konkretnem primeru pa razpolagamo s kopijo dokumentov. Na ostali dve vprašanji vam vsebinskega odgovora ne moremo ponuditi, saj ne gre za vsebino, ki je v pristojnosti Vrhovnega sodišča. Predlagamo, da se z vprašanji obrnete na pristojne institucije, denimo Sodni svet ali podobno," pravijo na vrhovnem sodišču.

Zakon za SRS določal dve leti pripravništva

Spletni portal prava.si je medtem objavil zakon iz nekdanje Socialistične republike Slovenije, v katerem je zapisano, da smejo pravosodni izpit opravljati tisti, ki so kot diplomirani pravniki najmanj dve leti opravljali pravniško delo pri sodišču. 

Masleša je namreč pravosodni izpit, ki ga je sicer, enako kot diplomo, opravil v Sarajevu, končal manj kot leto dni po zaključku študija. 
Masleša | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud

Spodaj si poglejte Masleševo diplomo in potrdilo o pravosodnem izpitu.

diploma Masleša | Foto: pravosodni Masleša | Foto:

 

Ne spreglejte