Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

20

Natisni članek

Bojana Beović okuženi

Torek, 28. 7. 2020, 10.19

3 leta, 9 mesecev

"Pri bivanju na Hrvaškem je treba biti izrazito pozoren" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

20

"V Sloveniji so se začeli pojavljati posamezni pozitivni primeri pri ljudeh, ki so se vrnili s počitnic na Hrvaškem. Ne gre več za obiskovalce nočnih klubov, ampak za običajno obmorsko letovanje," je dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, ki pravi, da je za zdaj teh primerov še malo.

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 14 okužb z novim koronavirusom, za posledicami bolezni covid-19 je umrla ena oseba. "Ponovno beležimo okužbe iz tujine ob vrnitvi z dopusta. Zaznati je žarišča virusa znotraj delovnih organizacij. Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih dveh tednih je takih," je na dopoldanskli novinarski konferenci dejala namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

Pozvala je k spoštovanju samozaščitnih ukrepov, odgovornemu ravnanju, še posebej ob prihodu iz tujine, in sodelovanju z epidemiologi. "Le tako bomo zamejili vnos novih okužb in njihovo širjenje," je dejala Horjakova.

"Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom"

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je dejala, da tudi situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Njihovo število novih okužb je na dnevni ravni vsaj dvakrat tolikšno kot v Sloveniji ob manjšem številu opravljenih testov, je dejala. "Za razliko od Srbije in Bosne in Hercegovine sicer to število ne narašča, kar je najbrž posledica uspešnega lokalnega zamejevanja teh izbruhov."

Res pa je, kot poudarja Beovićeva, da so se v Sloveniji začeli pojavljati posamezni pozitivni primeri pri ljudeh, ki so se vrnili s počitnic na Hrvaškem. "Ne gre več za obiskovalce nočnih klubov, ampak za običajno obmorsko letovanje," je dejala. Kot je dodala, je za zdaj teh primerov malo – morda šest v zadnjem tednu. A če se pravočasno ne reagira, se stvari razširijo, je še povedala.

Video: Planet TV

"Grožnja je precejšnja"

Pri bivanju na Hrvaškem, če se zanj vendarle morate odločiti, se moramo "izredno, izredno paziti", je dejala. "Treba je biti izrazito pozoren na vse ukrepe, ki veljajo tudi v Sloveniji, imeti čim manj stikov z drugimi ljudmi, tudi drugimi turisti," je dejala. Grožnja je precejšnja, nekatere evropske države so reagirale bolj izrazito, je dejala in izpostavila Nizozemsko, ki je svojim državljanom priporočila, da se iz Hrvaške vrnejo.

Stanje bomo skrbno spremljali in če se situacija ne bo uredila, če bodo primeri naraščali, bo treba režim nekoliko spremeniti, je še dejala.

Beovićeva je zanikala, da bi se svetovalna skupina pogovarjala o zaprtju meje s Hrvaško 14 dni pred začetkom novega šolskega leta, s čimer bi preprečili širjenje okužbe v šolah. Je pa svetovala vsem, ki imajo šoloobvezne otroke, naj v tem obdobju ostanejo doma.

Hrvaška, morje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Hoja po robu prepada"

Kot je še dejala Beovićeva, potek epidemije v Sloveniji še najbolj spominja na hojo po robu prepada. "Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti v državi omogočata tako vnos kot širjenje virusa," je še dejala.

Hoja po robu pomeni, da je večdnevno povečano število novo odkritih okuženih lahko napoved ponovnega vzpona epidemije. To zaustavi zdravstvene dejavnosti in pomeni tudi slabšo obravnavo bolnikov s covid-19 in neustrezno in prepozno obravnavo preostalih bolnikov, je dejala.

"Zapore države ne smemo dopustiti"

Kot je poudarila, je edini način za zaustavitev takega vala zapora države, "česar ne smemo dopustiti". "Zato ob vsakem takem povečanju števila primerov izrazito opozarjamo na dosledno upoštevanje vseh predpisanih ukrepov, vključno s čim manj potmi v druge bolj ogrožene države. Zato moramo sprotno zamejevati izbruhe. To je uspešno, če so sklenjeni vsi členi verige: takojšnji pregled pri zdravniku ob simptomih, bris, diagnostika, dovolj malo primerov, da jih lahko analizira, zameji terenska epidemiološka služba in spoštovanje karantene," je dejala.

Bistveno je sodelovanje vsakega posameznika pri zmanjševanju števila primerov: torej maske, razdalje, higiena rok, izogibanje družbam, kjer je več kot deset ljudi oziroma niso iz istega gospodinjstva, izogibanje gneči, še pravi.

"Zdaj je bolj problematično širjenje med ljudmi, ki so tesno skupaj"

"Situacija je drugačna kot v prvem valu, ko smo imeli strmo naraščanje števila primerov iz dneva v dan, kot odziv pa relativno zaporo države, ki je bila moteča in predvsem zelo obremenjujoča za gospodarstvo. Po skoraj enomesečnem premoru se je ponovno pojavilo širjenje okužb, najprej je bil v ospredju vnos iz drugih držav, zdaj je bolj problematično širjenje med ljudmi, ki so tesno skupaj, to so družine, zasebna in tudi neurejena javna druženja in delovna mesta," dodaja Beovićeva."To ne pomeni, da lahko zaradi zmanjšanja vnosov iz tujine režim na meji spremenimo, ravno nasprotno, manjši vnos iz tujine je posledica bolj učinkovitega režima na meji," je dodala.

 

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Potrdili 14 novih okužb, okužena tudi bolnika v URI Soča #video
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video
upokojenci
Novice Skupnost socialnih zavodov izstopa iz delovne skupine za covid-19
Ne spreglejte