Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

21

Natisni članek

protest vlada Miro Cerar

Četrtek, 3. 11. 2016, 18.30

6 let, 6 mesecev

To so najslabše plačani delavci v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

21

Foto: Bobo

Na protestnem shodu pred poslopjem vlade se je danes zbralo okoli 2.500 zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami in glasno zahtevalo dostojno plačilo za svoje delo.

Zbrani na shodu so prek transparentov pristojne opozarjali, da jim je dovolj čakanja na izpolnitev dogovorov, da delajo samo za plačilo položnic in se pozabljeni na robu preživetja borijo z minimalno plačo. Zato zahtevajo, da se jim zagotovi dostojno življenje in da za svoje delo dobijo ustrezno plačilo.

Pobuda za protest je prišla iz vrst Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). | Foto: Bobo Pobuda za protest je prišla iz vrst Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Foto: Bobo

Kot je na shodu spomnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, v javnem sektorju okoli devet tisoč ljudi ne zasluži niti minimalne plače, od tega 5.500 v vzgoji in izobraževanju. Med njimi so tudi takšni, ki imajo srednjo izobrazbo, pa so še vedno na minimalni plači.

"Nesprejemljivo je, da ljudje, ki so zaposleni, hodijo po pakete na Rdeči križ in se tresejo pred vsako položnico," je poudaril.

Koprivnikar: Vlada se ne bo odpovedala možnosti predlagati zakone

Vlada je presodila, da je zahteva sindikatov javnega sektorja po varovalki pri spreminjanju plačne zakonodaje neizvršljiva, zato nanjo ni pristala. Bo pa sindikate povabila k nadaljnjim pogajanjem, je po seji povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kritičen je bil do sindikatov. Očital jim je, da so pri  iskanju rešitev za odpravo anomalij premalo aktivni. Spomnil je namreč na več deset sestankov pogajalskih skupin o plačnih ukrepih in posebne skupine za odpravo plačnih anomalij.

Kot je dejal, si vlada želi odpraviti anomalije, a se je sindikalna stran "šele na zadnjih nekaj sestankih pridružila delu". "In tudi včeraj, ko smo imeli na dnevnem redu pogajanj točko poročanja o odpravi anomalij, so sindikati pogajanja prekinili in niso želeli razpravljati o odpravi anomalij," je dejal Koprivnikar o sredinih pogajanjih.

Sindikati javnega sektorja o nadaljnjih korakih v petek

Po odločitvi vlade, da je zahteva sindikatov javnega sektorja po varovalki pri spreminjanju plačne zakonodaje neizvršljiva, bodo sindikati o svojih nadaljnjih korakih odločali v petek, ko se bosta dopoldne na skupnem sestanku dobili obe sindikalni pogajalski skupini. 

Ne spreglejte