Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2020,
17.50

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

67

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Bojana Beović Srečko Šestan

Ponedeljek, 19. 10. 2020, 17.50

3 leta, 6 mesecev

Beovićeva: En odstotek prebivalcev je aktivno okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

67

Napovedi za naslednjih nekaj tednov niso optimistične. Tudi če bodo sprejeti ukrepi res učinkoviti, lahko v drugem tednu novembra pričakujemo od 480 do 680 bolnikov v bolnišnicah, od tega od 80 do celo 190 bolnikov na intenzivnih oddelkih, je povedala vodja vladne skupine za boj proti covid-19 Bojana Beović, ki meni, da je v Sloveniji en odstotek prebivalcev aktivno okuženih.

Z današnjim dnem je v Sloveniji razglašena 30-dnevna epidemija covid-19. Vlada je na današnji seji sprejela nove omejitve, med drugim so povsod po državi, v vseh regijah, tudi oranžnih, od torka prepovedane vse prireditve, verski obredi z verniki, poroke in druga druženja, tudi sicer je druženje omejeno na šest ljudi.

Prav tako bo od jutri med 21. in 6. uro prepovedano gibanje na prostem, razen nujnih opravkov.

"Izjemen porast okuženih"

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejala vodja vladne skupine za boj proti covid-19 Bojana Beović, imamo izjemen porast okuženih, po številu novookuženih v zadnjih 14 dneh se bližamo najbolj obremenjenim državam v Evropi.

Zelo skrb vzbujajoče je tudi, da je pozitiven velik delež testiranih. Na podlagi deleža pozitivnih testov predvidevamo, da je okužen vsak stoti prebivalec, torej en odstotek. "Pri tem si lahko predstavljamo, kolikšna je verjetnost, da okuženo osebo tudi srečamo," je dejala.

"Pri tej bolezni nas ne skrbi najbolj to, koliko je okuženih, ampak ko se pri tako velikem številu okuženih povečuje število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je dejala.

Še večji problem nastane, ko se povečuje število tistih, ki potrebujejo pomoč pri dihanju oziroma so priklopljeni na aparature, pravi. Trenutno je na intenzivnem oddelku 60 bolnikov, dva sta taka, ki potrebujeta tako imenovano zunajtelesno oksigenacijo, je povedala.

Kot je še dodala, je bilo slovensko zdravstvo že pred epidemijo preobremenjeno. To pomeni, da ne moremo več opraviti vsega dela in moramo razmišljati, kateri bolnik ima prednost, je dejala. "To pomeni, da nekateri ne bomo mogli več priti do zdravnika, ko ga bomo potrebovali," poudarja.

Koronavirus
Novice Slovenija v skupini držav, kjer je trenutno najhuje

Drugi teden novembra lahko pričakujemo do 190 oseb na intenzivnih oddelkih

"Čeprav so številke za zdaj še obvladljive, napovedi za naslednjih nekaj tednov niso ravno optimistične," je dejala. "Tudi če bodo nedavno sprejeti ukrepi res učinkoviti in se bo krivulja obrnila navzdol, lahko v drugem tednu novembra pričakujemo nekje od 480 do 680 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo in od tega od 80 pa tja do celo 190 takih, ki bodo potrebovali oddelke za intenzivno zdravljenje, se pravi različne oblike umetnega predihavanja in podobne ukrepe," je dejala. "Seveda samo v primeru, da bodo ukrepi prijeli," je še poudarila.

Kaj še je povedala Beovićeva, si poglejte v zgornjih posnetkih.

UKC Ljubljana bolnike začel nameščati tudi v prostorih ortopedske klinike

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bolnike s covidom-19 začeli nameščati že na tretji lokaciji, in sicer na ortopedski kliniki, je danes sporočil generalni direktor Janez Poklukar. V osrednji slovenski bolnišnici je zaradi covida-19 trenutno hospitaliziranih 85 oseb, od teh jih 22 potrebuje intenzivno zdravljenje, poroča STA.

Po navedbah Poklukarja se po številu bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi bližamo dvakratniku vrha epidemije spomladi, v naslednjih dneh pa se lahko zgodi tudi, da bomo imeli dvakratnik današnjega števila. V tem primeru bomo na štirikratniku spomladanskih obremenitev za covid-19, "ko smo pogosto rekli, da smo na meji zmožnosti," je povedal.

Kot pravi, imajo trenutno kapacitet dovolj, dnevno pa povečujejo število postelj skladno s številom obolelih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Bolniki so nameščeni v prostorih infekcijske klinike in negovalni bolnišnici na Vrazovem trgu, po novem pa tudi na ortopedski kliniki, še navaja STA.

Preberite še:

Aleš Hojs
Novice Novi ukrepi: omejitev gibanja ponoči in zbiranje na največ šest ljudi #video
Civilna zaščita
Novice Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja #video
Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Razglašena je epidemija, danes se še nič ne spreminja
Ne spreglejte