Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2020,
10.56

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

100

Natisni članek

ukrepi Jernej Vrtovec Koronavirus

Sobota, 21. 3. 2020, 10.56

4 leta, 2 meseca

Kacin napovedal ukrep omejitve gibanja znotraj občine, Hojs napoved omilil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

100

Jelko Kacin | Ukrep je v medresorskem usklajevanju, zato da bi bil čim bolj življenjski, pravi Jelko Kacin. | Foto STA

Ukrep je v medresorskem usklajevanju, zato da bi bil čim bolj življenjski, pravi Jelko Kacin.

Foto: STA

Vlada pripravlja ukrep, ki bo določal, da bodo morali prebivalci ostati znotraj lastne občine, je dejal uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin. A notranji minister Aleš Hojs je to napoved omilil. Kot je še Kacin dodal na novinarski konferenci, je do uveljavitve tega ukrepa še kar nekaj dni. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec poudarja, da bo oskrba z energijo še naprej nemotena.

Kot je povedal Kacin, se pripravlja ukrep, po katerem bi prebivalci morali ostati znotraj lastne občine. Kot je dodal, ukrep še ni dorečen in je v medresorskem usklajevanju, zato da bi bil čim bolj življenjski. "Da vam ne bi onemogočil življenja, prihajanja na delo, da ne bi povzročil težav pri oskrbi vaših staršev oziroma ljudi, za katere morda skrbite na ozemlju druge občine," je povedal uradni govorec vladnega kriznega štaba.

Do uveljavitve "še kar nekaj dni"

Do uveljavitve tega ukrepa je še kar nekaj dni, je še dodal. Dejal je, da gre za dobronameren ukrep.

Državljane je pozval, naj konec tedna ne okupirajo turističnih središč. "Če bo gneča v turističnih središčih, nismo dosegli ničesar," je poudaril. Na Obali se župani upravičeno sprašujejo, kaj to pomeni, če ljudje iz osrednjega dela Slovenije množično prihajajo na Obalo, je dejal in prosil ljudi, naj tega ne delajo.

"Čeprav je danes sobota, je to nedelja in takih nedelj, ko ne bomo imeli kam iti, bo še veliko," je dejal. "Naj bo ta vikend miren, naredili bomo vse, da vas v tem času ne bomo vznemirjali. Uživajte, dokler lahko," je zaključil.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za POP TV to napoved omilil in dejal, da razmišljajo o omejitvi gibanja, ki pa verjetno ne bi bila izvedljiva v občinah, pač pa v posameznih pokrajinah.

trgovine
Novice Novo glede obratovanja trgovin: odprte bodo najmanj do 18. ure

Vrtovec: Oskrba z energijo nemotena, tako bo tudi v bodoče

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je dejal, da se zavedajo, da ukrepi posegajo v življenja in delo ljudi. Povedal je, da se bodo ti sprostili, ko bomo virus omejili ali pa imeli dovolj opreme za sprostitev denimo potniškega prometa. "To pa brez zaščitnih mask ni mogoče, saj bi se virus širil naprej," je dejal.

Kot je še dodal, je posebna skrb ministrstva skrb za transport blaga, da tranzit poteka nemoteno. "Ustanovili smo posebno koordinacijsko skupino, katere cilj je pomoč avtoprevoznikom z informacijami, da nam lahko dobavljajo nujno potrebno blago," je dejal. Kot oteževalno okoliščino je izpostavil, da vse države delajo po svoje, da v njihovih državah ne bi prihajalo do težav.

Vrtovec sicer pravi, da koridorji in konvoji za transport v državi delujejo. Slovenija bo tovornjakom dovolila vstop iz Italije, če bo to storila tudi Hrvaška in spuščala tovornjake v državo, saj ne želi, da bi Slovenija postala žep, kjer bi obtičale dolge kolone, je dejal.

Koronavirus
Novice V Sloveniji potrjenih 383 primerov z novim koronavirusom

"Čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo," pravi minister Jernej Vrtovec. | Foto: STA , "Čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo," pravi minister Jernej Vrtovec. Foto: STA ,

O ukrepu, s katerim bodo znižali plačila elektrike za 850 tisoč slovenskih gospodinjstev in 90 tisoč podjetij, je dejal, da bo do konca maja znesek na položnicah nižji za 27 odstotkov.

Kot je dejal, bodo nižje položnice občutili predvsem socialno šibkejši. Čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo, je povedal minister in se slovenskemu elektrogospodarstvu zahvalil za razumevanje in slogo v hitri pripravi ukrepov v boju z novim koronavirusom.

Dejal je še, da je ključna oskrba z energijo. Zagotovil je, da je ta nemotena in bo takšna tudi v bodoče.

Čopova ulica
Novice Opolnoči prepoved zbiranja: na javno površino sami in le po nujnih opravkih #video
širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video
koronavirus
Novice Posamezniku, ki bi namenoma razširjal virus, grozi celo do 15 let zapora

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte