Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
14.09

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

62

Natisni članek

vlada DeSUS Janez Janša Janez Janša Franc Jurša

Sreda, 3. 2. 2021, 14.09

3 leta, 2 meseca

Jurša: Janši sem povedal, da ne nameravamo biti ekstremna opozicija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

62

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi v državnem zboru potrdil, da se je pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in ga seznanil s stališči DeSUS o podpori konstruktivni nezaupnici. Povedal mu je, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume.

O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška se z Janšo po Jurševih navedbah nista pogovarjala. Prav tako se nista pogovarjala o tem, ali s tem čakajo na rezultat konstruktivne nezaupnice, piše STA.

Na rekonstrukcijo vlade bo treba počakati še najmanj dva tedna. Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet.


"Janša je prijeten sogovornik"

Na vprašanje, ali je vendarle tako mogoče razumeti sosledje dogodkov, torej da bi Janša z odločitvijo glede DeSUS v vladi počakal na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, pa je Jurša odgovoril slikovito: "Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite." "Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik," je dodal.

Janša je namreč v petek dejal, da do današnjega srečanja koalicije, ki bo pozneje popoldne, pričakuje odgovor poslancev DeSUS, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Če vlade ne podpirajo, bo poleg zdravstvenega odprt tudi kmetijski resor, ki ga zdaj vodi Podgoršek, je v petek povedal Janša, piše STA.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Različna sporočila iz DeSUS

Iz DeSUS medtem tudi po torkovem sestanku poslanske skupine in vodstva stranke, po katerem je Erjavec sporočil, da poslanci DeSUS podpirajo konstruktivno nezaupnico, prihajajo različna neuradna sporočila o stališčih posameznih poslancev. Jurša je sicer že v torek napovedal, da se bodo v primeru neuspeha nezaupnice pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo njihova poslanska skupina, ki je sam v ekstremni opoziciji ne vidi.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se je danes sicer sestal s strankami KUL. Po sestanku je ponovil, da bodo konstruktivno nezaupnico z 10 podpisi vložili prihodnjo sredo. Prepričan je, da jo bodo podprli tudi štirje poslanci DeSUS, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša danes to ugotovil, piše STA.

Po Erjavčevih besedah bodo stranke, ki podpirajo nezaupnico vladi, prispevale po dva poslanska podpisa pod predlog.
Spomnil je tudi na napoved Jurše, da poslanci DeSUS tudi v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo radikalna opozicija. "Nima pa smisla, da predsednik vlade čaka na odločitev o konstruktivni nezaupnici in potem šteje, koliko poslancev DeSUS ima v svoji koaliciji. Ta številka bo ostala nič, kot je danes," je prepričan Erjavec. Verjame sicer, da bo nezaupnica uspela.

DeSUS tudi sicer v državnem zboru po odhodu iz koalicije podpira večino vladnih predlogov zakonov. Prav tako neuradno naj ne bi bilo mogoče pričakovati, da bi podprli interpelacije ministrov, ki se napovedujejo. Tako kaže, da bo položaj DeSUS jasnejši po glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo stranke KUL s kandidatom za predsednika vlade Erjavcem nameravajo vložiti prihodnji teden, še piše STA.

Zorčič: Koalicija ima sodeč po glasovanju o protikoronskem zakonu še več kot 47 glasov

Sodeč po glasovanjih DeSUS v DZ po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča ni videti, da bi ta poslanska skupina nasprotovala koaliciji Janeza Janše. Ta ima izhajajoč iz glasovanja o osmem protikoronskem zakonu še nekoliko več kot 47 glasov v DZ, ocenjuje. Tako status DeSUS v DZ in razrez članstva v delovnih telesih za zdaj ostajata enaka.

Če bo prišlo do tega, da se bodo vsi poslanci DeSUS javno opredelili proti koaliciji Janeza Janše, bo treba glede na koalicijsko-opozicijska razmerja ponovno razdeliti tudi članstvo v delovnih telesih DZ, je v izjavi v DZ pojasnil Zorčič (SMC), piše STA.
Ne spreglejte