Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
9.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Domžale festival

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 9.54

8 let, 1 mesec

Jubilejni, 15. etno rock festival v Domžalah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Etno rock festival v Domžalah letos slavi 15 let delovanja in prinaša pomembno novost. Do zdaj enodnevni festival bodo razširili na dva dneva.

Prvega, ki bo v četrtek, 25. avgusta, namenjajo mladi generaciji, in bo potekal v Češminovem parku v Domžalah. Drugi dan, petek, 26. avgusta, ostaja klasičen, etnorockovski, na znani lokaciji na ploščadi pred blagovnico Vele v središču Domžal.

Prvi dan bo posvečen otrokom "Po štirinajstih letih Etno rock festivala v Domžalah, na katerem so lahko številni obiskovalci slišali in videli glasbene skupine, ki so igrale glasbo različnih ljudskih glasbenih tradicij, na njih temelječo lastno avtorsko glasbo in predelave pogosto prepletene z vplivi bolj ali manj popularnih drugih glasbenih žanrov, je vzniknila ideja, da bi glasbeni festival ob 15. obletnici razširili na dva dneva," pojasnjuje eden od pobudnikov in organizatorjev ERF Béla Szomi Kralj. "Tako bo prvi festivalski dan v celoti posvečen predšolskim in osnovnošolskim otrokom oziroma mladim tam nekje do pubertete – ciljna skupina so otroci med 4. in 12. letom."

Kot organizatorji so skozi vsa ta leta poleg že uveljavljenih glasbenih ustvarjalcev skoraj vsako leto pred občinstvo pripeljali kakšno novo, obetajočo skupino, ki je kaj kmalu postala vseslovensko prepoznavna, včasih pa celo še širše. "Z željo spodbujanja otroške in mladinske glasbene kreativnosti v neklasičnih žanrih, torej tistih, ki jih ne poučujejo po glasbenih šolah, smo se odločili razširiti festival," še dodaja Szomi Kralj.

Ljudska glasba in zabava za vse generacije JariERF, kot se imenuje prvi festivalski dan, bo predvidoma potekal v novem Češminovem parku v Domžalah, ki se še ni povsem udomačil v zavesti Domžalčanov in drugih obiskovalcev. Dogodek bo v četrtek, 25. avgusta, med 17. in 21. uro in bo hkrati tudi svojevrstno praznovanje začetka šolskega leta. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v avli OŠ Domžale, vstopnine ne bo.

15. Etno-rock festival preprosto ponuja ljudsko glasbo in zabavo za vse generacije. V petek, 26. avgusta, se bodo v Domžalah predstavile novo nastale zasedbe: Balkana, Brencl Banda, Horda grdih in stalnica festivala, glasbena skupina Kontrabant, ki je mlajšim izvajalcem vzor in navdih s svojim dolgoletnim obstojem. Festival bo zaključila skupina Orlek, ki elemente ljudske glasbe združuje z elementi rocka, ob tem pa je skupina Orlek s svojimi besedili avantgarda mezdnih delavcev, rudarjev, vseh, ki trdo garajo za skorjo kruha. Med menjavo skupin se bodo na odru ERF predstavile tudi domžalske Ljudske pevke pod vodstvom Mare Vilar.

"Etno-rock festival kljub betonskemu mestu še vedno ostaja zibelka mladih prihajajočih rodov etno glasbenikov, za njimi pa prihajajo seveda izkušenejši, že dokazani glasbeniki, ki so mnogim nastopajočim tudi idoli," še pove Béla Szomi Kralj. "Osnovni cilj festivala je ohranjati predvsem slovensko ljudsko glasbo, poezijo, poustvarjanje le-te, z njo pa želimo okužiti mlajše in sposobne glasbenike ter njihove glasbene skupine, da to glasba prenašajo iz roda v rod."

Ne spreglejte