Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
7. 2. 2019,
8.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

4

Natisni članek

Janez Poklukar požar Splošna bolnišnica Jesenice

Četrtek, 7. 2. 2019, 8.26

5 let, 2 meseca

Jeseniška bolnišnica po požaru: večmilijonska sanacija ali novogradnja?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

4

požar Jesenice, bolnišnica | Foto STA

Foto: STA

Požar v jeseniški bolnišnici, ki je prejšnji teden zahteval dve žrtvi, je bolnišnico po izračunu vodstva stal 2,7 milijona evrov. Sanacija bi po njihovih besedah trajala poldrugo leto, zato se vodstvo zavzema za gradnjo nove. 

Jeseniška bolnišnica se po uničujočem požaru, ki ga je zanetil eden od bolnikov (poleg njega je umrl še pacient na sosednji postelji, tretji pacient v bolniški sobi pa je bil hudo poškodovan), vrača v normalni delovni ritem. 

V ponedeljek so začeli izvajati zdravstvene storitve v vseh enotah, razen na oddelku za zdravstveno nego in oskrbo. Tega naj bi odprli do 18. februarja.

Splošna bolnišnica Jesenice
Novice Po požaru lahko nosečnice znova rodijo na Jesenicah
požar Jesenice
Novice Požar v jeseniški bolnišnici: umrla dva bolnika #video #foto

požar Jesenice, bolnišnica | Foto: STA , Foto: STA ,

Uprava za novo bolnišnico

Vodstvo je izračunalo, da je požar bolnišnici povzročil 2,7 milijona evrov škode, za sanacijo pa bi potrebovali poldrugo leto, po včerajšnji seji sveta zavoda sporočajo z Jesenic. "Kljub temu, izhajajoč iz dejstev večjega števila starajoče se populacije, napredka medicine in ne nazadnje tudi zahtev stroke, pa ta bolnišnica še vedno ne omogoča nadaljnjega razvoja, zato je nujna gradnja nove, sodobne bolnišnice," menijo v bolnišnici, ki jo vodi Janez Poklukar

Dodajajo, da je po njihovem mnenju tragičen dogodek "ponovno pokazal, kako nujna bi bila vgradnja evakuacijskih dvigal in gradnja preostalih ukrepov požarne sanacije".

Zadnjo besedo pri odločanju o sanaciji stare ali gradnji nove bolnišnice bo imelo ministrstvo, ki je lastnik bolnišnične infrastrukture.

Po dobrem letu dni končujejo sanacijo

Ali bo zdravstveni minister Samo Fakin zbral denar za novo bolnišnico na Jesenicah? | Foto: STA , Ali bo zdravstveni minister Samo Fakin zbral denar za novo bolnišnico na Jesenicah? Foto: STA , Splošna bolnišnica Jesenice je lansko leto sicer končala s 183 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki, kar je nad načrti, a manj kot leto pred tem (497 tisoč evrov). Treba je dodati, da so bolnišnice v letu 2017 prejele denar v okviru interventnega zakona, na podlagi katerega so na Jesenicah pokrili pretekle izgube, poplačali dolg do dobaviteljev in uveljavili šestdesetdnevni plačilni rok.

Na lanski poslovni izid je med drugim pozitivno vplival dvig cen zdravstvenih storitev za pet odstotkov. V bolnišnici na zadnji dan lanskega leta niso imeli zapadlih obveznosti do dobaviteljev in uporabnikov enotnega kontnega načrta, prejete obveznosti poravnavajo v skladu z dogovorjenimi plačilnimi roki.

Posledično je Poklukarjeva uprava svetu zavoda predlagala, da dobro leto dni po njenem začetku sproži postopek izhoda iz sanacije. 

Ne spreglejte