Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
10.14

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

204

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Karl Erjavec Marjan Šarec Jože P. Damijan

Torek, 15. 12. 2020, 10.14

3 leta, 4 mesece

Karl Erjavec je zamenjal Jožeta P. Damijana

Organi DeSUS v četrtek o morebitnem izstopu iz koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

204

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Organi DeSUS bodo v četrtek razpravljali o morebitnem izstopu iz koalicije, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Stranka LMŠ pa je danes sporočila, da bi pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici podprla Erjavca. Kot kaže, se je levi blok s tem odrekel Jožetu P. Damijanu in bo 46 glasov, kolikor jih potrebuje, poskusil dobiti z Erjavcem. Tu pa bi se lahko zapletlo, saj je videti, kot da Erjavec nima podpore med svojimi poslanci.

Koalicija ustavnega loka (KUL), ki jo sestavljajo stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ima v državnem zboru 39 glasov. Do večine v parlamentu jim manjka še sedem poslanskih glasov, za katere upajo, da jih bodo dobili med poslanci strank DeSUS in SMC. 

Odločitev bo padla v četrtek

V državnem zboru so se predstavniki KUL sešli s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem in vodjo poslancev Francem Juršo. Po sestanku je Erjavec povedal, da so se s strankami pogovarjali o položaju DeSUS v trenutni koaliciji ter možnosti, da bi stranka upokojencev postala del koalicije KUL. V DeSUS bodo o tem razpravljali v četrtek, ko se bosta sestala izvršni odbor in svet stranke, je po poročanju STA napovedal Erjavec.

"Članstvo je zelo nezadovoljno z delom aktualne vlade"

Pojasnil je, da so v stranki pritiski s terena zelo močni, saj je članstvo zelo nezadovoljno z delom aktualne vlade. Motijo jih ideološke teme, napadi na medije ter približevanje Slovenije Madžarski in Poljski. Prav tako jih moti sodelovanje v vladi, ki se je "nekako iztekla" in nima rešitev za izhod iz epidemije koronavirusa, navaja STA.

Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 1.524 novih okužb, umrlo še 44 ljudi

Erjavec je spomnil, da je že pred volitvami 2018 jasno povedal, da se ne vidi v vladi Janeza Janše, v teh devetih mesecih aktualne vlade pa so po njegovih besedah tudi državljani spoznali, zakaj si tega nikoli več ne želi. Z uresničevanjem koalicijske pogodbe sedanje vlade sicer v DeSUS nimajo težav, pričakujejo pa, da se bodo njihove zahteve uresničevale tudi v morebitni novi koaliciji, še piše STA.

Erjavec eden od kandidatov za mandatarja

Odločitve o mandatarskem kandidatu koalicije KUL sicer po Erjavčevih besedah še niso sprejeli, saj morajo najprej opraviti razpravo na organih strank. Je pa potrdil, da je samo eden od kandidatov. Predsednik DeSUS je ob tem spomnil tudi na vlogo SMC, od katere pričakujejo, da se opredeli do različnih pobud, še navaja STA.

KUL se je sprva o kandidaturi za novega mandatarja pogovarjala z ekonomistom Jožetom P. Damijanom. Po vrnitvi v politiko pa je vse bolj verjetno, da bo novi kandidat za mandatarja Karl Erjavec. | Foto: STA , KUL se je sprva o kandidaturi za novega mandatarja pogovarjala z ekonomistom Jožetom P. Damijanom. Po vrnitvi v politiko pa je vse bolj verjetno, da bo novi kandidat za mandatarja Karl Erjavec. Foto: STA ,

Štirje poslanci DeSUS stopili na zavoro

Za zdaj kaže, da Erjavec nima podpore niti pri svojih poslancih. Po zmagi na kongresu stranke je prvak predlagal, da DeSUS zapusti Janševo koalicijo, pri tem pa so štirje poslanci stranke od petih, Franc Jurša, Robert Polnar, Ivan Hršak in Branko Simonovič, stopili na zavoro.

Odločali bodo tudi o izključitvi Polnarja iz stranke

Polnar je medijem celo povedal, da imajo poslanci pripravljene izstopne izjave iz stranke, če se bodo ti pritiski nadaljevali. Ta izjava pa naj bi med članstvom po poročanju nekaterih medijev povzročila precej slabe volje. Izvršilni odbor DeSUS bo v četrtek odločal tudi o pobudi za izključitev Polnarja iz stranke, je poročal STA. Takšna pobuda je po Erjavčevih besedah prišla iz občinske organizacije, katere član je Polnar. Očitajo mu neprimerne izjave in žaljiv nastop do stranke. Erjavec je ob tem izrazil pričakovanje, da ob Polnarjevi izključitvi iz stranke ta tudi ne bo več član poslanske skupine DeSUS.

Damijana je zamenjal Erjavec

KUL se je sprva o kandidaturi za novega mandatarja pogovarjala z ekonomistom Jožetom P. Damijanom, ki je v preteklosti že večkrat zatrdil, da imajo, kot je videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali aktualno koalicijo. A KUL konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo in s katero bi zamenjali vlado Janeza Janše, do zdaj ni vložila.

Po vrnitvi Erjavca na vrh stranke DeSUS in v slovensko politiko pa so se stvari obrnile. V javnosti se v zadnjem času prvak stranke upokojencev vse pogosteje omenja kot tisti, za katerega v KUL menijo, da bi lahko zbral dovolj glasov.

Šarec: LMŠ bo podprla Erjavca

Da pri kandidaturi podpirajo Erjavca, je na družbenem omrežju Twitter sporočil tudi Marjan Šarec, predsednik LMŠ, ki je največja opozicijska stranka in ima v državnem zboru 14 poslank in poslancev.

"Glede na vse špekulacije zadnjih dni, na tem mestu jasno in nedvoumno. Ta vlada je popolnoma skrenila v vseh pogledih. Kot največja opozicijska stranka bomo v LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega," je zapisal Šarec.

Ivan Gale in Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek in Gale v preiskavi KPK zaradi nakupa zaščitne opreme

Na njegov zapis se je na Twitterju odzval državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. "Krik vpijočega iz praznega bazena," je zapisal.

Predsednica SD Tanja Fajon se sicer ni neposredno odzvala na Šarčevo objavo, je pa v tem kontekstu na Twitterju zapisala, da časa ni več in da je prišel trenutek odločitve. "Danes je ključno zaupanje, ki pa ga je trenutna vlada izgubila. Zdaj je čas za pogum, da se povežemo. Če želimo zmago nad epidemijo, normalizacijo in razvoj Slovenije, lahko že danes naredimo korak naprej," je čivknila.

Bi tudi v Levici podprli Erjavca?

Koordinator Levice Luka Mesec je ta teden napovedal, da računajo, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili še pred novim letom. V Levici podobno kot v preostalih strankah KUL za zdaj niso zavrnili možnosti, da bi za kandidata podprli Erjavca, je pa Mesec še prejšnji teden dejal, da ima podporo Levice Damijan. Na vprašanje, ali bi podprli tudi Erjavca, če se izkaže, da Damijan nima dovolj glasov, je Mesec po poročanju STA odgovoril, da tega ne more komentirati, dokler se ne dogovorijo o drugem mandatarju.

Počivalšek: Kot predsednik SMC se bom zavzemal za dokončanje zgodbe

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA , Predsednik SMC Zdravko Počivalšek napoveduje, da se bo zavzemal za dokončanje zgodbe, ki so jo v aktualni koaliciji začeli. Glede vprašanja konstruktivne nezaupnice je v izjavi za STA spomnil, da so v SMC že večkrat povedali, "da v teh časih zdravstvene in ekonomske krize ne podpirajo tako neodgovornega in rušilnega delovanja".

Počivalšek želi, da v čim večji meri zagotovijo izvedbo koalicijskih zavez, "seveda brez nepotrebnih provokacij".

"Potrudimo se zajeziti epidemijo in nastaviti temelje za gospodarsko okrevanje, saj mora biti to sedaj naša skupna prioriteta," je v pisni izjavi za STA še pozval Počivalšek.

V Levici pozdravljajo napoved prvaka DeSUS Karla Erjavca, da bodo organi stranke odločali o izstopu iz vlade Janeza Janše.

Novinarska vprašanja, ali je Erjavec sprejemljiv tudi zanje, smo poslali tudi Levici, SD in SAB. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.
Ne spreglejte