Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
22.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SLS NSi SDS desnica volitve analiza Marko Zidanšek Aleš Hojs Aleš Primc Janez Janša Janez Janša Lovro Šturm Ljudmila Novak noad Alenka Bratušek Ivan Oman

Sreda, 14. 10. 2015, 22.04

6 let, 6 mesecev

Je Janez Janša našel novo sestrsko stranko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nikakor ne, odgovarja predsednik SLS Marko Zidanšek na vprašanje, ali njegova podpora novi televiziji NOVA 24 TV pomeni koketiranje z SDS. Pobudnik medijske hiše je namreč predsednik SDS Janša.

"V SLS podpiramo pluralnost medijev in njihovo svobodo, saj vsaka medijska hiša prispeva svoj košček v mozaik medijskega prostora." Tako v prospektu za kupce delnic NOVA24TV.si, izdajatelja nove televizije, pravi predsednik zunajparlamentarne Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek.

Predsednik SLS, ki je bila kratek čas po združitvi z SKD leta 2000 največja parlamentarna stranka, je na prospektu med drugimi v družbi z Janšo, predsednikom Zbora za republiko Lovrom Šturmom, članom NSi in "oporečnikom" v stranki Ljudmile Novak Alešem Hojsom, ki je tudi predsednik upravnega odbora NOVE24TV.si, ter članom SLS in sovoditeljem Koalicije "Za otroke gre!" Alešem Primcem. Ta je tudi član upravnega odbora in predsednik programskega sveta televizije.

Zimski odnosi med pomladnima SDS in SLS Zidanška smo vprašali, ali podpora novi televiziji, katere ustanovitev je konec maja napovedal Janez Janša, pomeni tudi politično gesto in približevanje SDS. Znano je namreč, da sta imeli pomladni stranki v preteklosti zelo "zimske" odnose. "Ne, preprosto govorimo o tem, da podpiramo svobodo medijskega prostora in da nimamo težav z nobenim novim medijem, ki se pojavi. Sicer pa v projektu ne sodelujemo."

Zidanšek pravi, da se medijski prostor tako odpira, sam pa ni kupil delnic nove medijske hiše. "Če jih bo kdo kupil, je to njegova svobodna volja, ljudi k temu ne pozivamo, smo nevtralni."

Predsednik SLS še poudarja, da so odprti in da se pogovarjajo z vsemi strankami, levimi, desnimi in sredinskimi, ter tudi večjimi podjetji, kot je Luka Koper. "Vsi opažajo, da manjka glas SLS v parlamentu, ker je stranka tudi zagovornica lokalnih interesov. Teh tem nihče ne pokriva," se pohvali Zidanšek.

Lahko ena televizija naredi stranko? Kako Zidanšek komentira polemiko na našem mediju med Alešem Hojsom in Ljudmilo Novak? Ta novo televizijo vidi kot odskočno desko za ustanovitev nove stranke na desnici. S takšnim mnenjem Novakove se predsednik SLS ne strinja in pravi, da ena televizija ne bo naredila nove stranke, te se sam sicer ne boji. Kaj pravi na to, da bi takšna stranka hodila v zelje tudi ljudski stranki?

"Ko sem bil pred slabim letom dni izvoljen za predsednika, sem povedal, da je SLS odprta desnosredinska stranka in da na desni sredini ni več prostora za novo stranko, ker je ta prostor zasedla SLS." Zidanšek je po "letu garanja na terenu" optimistično prepričan, da se ljudska stranka v politični prostor vrača na velika vrata.

Kongres tekmic na isti dan A pot nazaj v parlament je posuta s političnim trnjem. SLS bo imela 21. novembra programski in statutarni kongres, ki bo, zanimivo, na isti dan, kot ga bo imela tudi konkurenčna NSi. Ta ima za seboj podobno izkušnjo kot zdaj SLS, saj je leta 2008 po štirih letih v prvi Janševi vladi izpadla iz parlamenta. NSi je tudi edina stranka, ki se ji je uspelo vrniti v državni zbor. To je zdaj naloga Marka Zidanška.

Poglejmo še, kako ljudska stranka kotira v javnomnenjskih raziskavah Episcentra. Presenetljivo dobro, bi lahko rekli, saj se SLS zaradi zunajparlamentarnega statusa ne uspe pogosto pojavljati v medijih. Kazalniki podpore javnosti sicer upadajo, a tudi v zadnji anketi je SLS dobila solidnih 3,1 odstotka, medtem ko se je med oktobrom lani in januarjem letos celo približala petim odstotkom.

Še lani je bila zmagovalka Razlog, da ostaja v zavesti volivcev, je verjetno tudi to, da ima še vedno zelo močno strankarsko mrežo po vsej državi. Ne gre pozabiti niti, da je po hudem porazu na parlamentarnih volitvah julija lani le nekaj mesecev pozneje na lokalnih volitvah spet zmagala, če izid merimo po številu izvoljenih županov.

Po podatkih Državne volilne komisije jih ima 31, sledi SD z 20 župani, SDS jih ima 19. Na volitvah v mestne in občinske svete je SLS z 8,48 odstotka na ravni države dosegla četrto mesto, za SDS (14,34 odstotka), SMC (11,11 odstotka) in SD (9,95 odstotka) ter pred DeSUS (7,45 odstotka), NSi (6,61 odstotka) in preostalimi strankami.

Ne spreglejte