Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
14.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

javno mnenje vlada politične stranke

Petek, 18. 4. 2014, 14.37

7 let, 12 mesecev

Javno mnenje: SDS je spet na konju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi zmagi nazdravljali v stranki SDS, čeprav bi imela pred drugouvrščeno SD po anketi Episcentra slabe pol odstotne točke prednosti.

Svojo naklonjenost je v anketi javnega mnenja Episcenter stranki SDS izreklo 21,3 odstotka vprašanih, stranki SD pa 20,9. Na tretjem mestu je z dobrimi sedmimi odstotki PS, sledijo NSi, SLS, DeSUS in DL.

Podporniki levice padli v apatijo Da se je tehtnica prevesila nekoliko v desno, je po mnenju političnega analitika Mitje Štularja rezultat razočaranja nad "aroganco, ki jo državljani čutimo pri različnih ukrepih vladne koalicije".

Miha Kovač pa dodaja, da se del volivcev levice umika v apatijo in s tem prepušča prostor pristašem desnice. Za zdrs SD pa je po njegovem mnenju kriv nekarizmatičen predsednik in preveč neoliberalna politika.

Kako bi se dejansko razdelile karte, bodo po njegovem mnenju najbolje pokazale prihajajoče evropske volitve.

Nove stranke – močnejše povezane? Precejšnje podpore so deležne tudi nove stranke – skupaj dobrih trinajst odstotkov. Če bi se združile, bi bile po tej anketi tretja najmočnejša stranka. A Kovač opozarja, da so si te stranke precej raznorodne in da je težko predvideti, ali bi na volitvah res več pritegnila kombinacija. Test bodo volitve v evropski parlament.

Uspeh novih strank je sicer v glavnem odvisen od medijske podpore, dodaja Štular. Sicer meni, da je bilo glede novih strank v preteklosti že več razočaranj, ker so bile to bolj ali manj zgolj navidezno nove.

Kovač: Vlada nepriljubljena zaradi Jankovića Podpora vladi se sicer že več mesecev giblje pri eni tretjini anketirancev, je pa v zadnjem mesecu še nekoliko zdrsnila. Po oceni Štularja so ljudje razočarani nad nepripravljenostjo vlade, da bi racionalizirala poslovanje, vzpostavila gospodarno obnašanje v javnem sektorju in ustvarila razmere za uspešen razvoj gospodarstva. Kot pravi, bi bila tudi v kriznih razmerah podpora vladi lahko večja, če bi bilo njeno delo bolj kakovostno.

Kovač pa ugotavlja, da na priljubljenost vlade vplivajo tudi poteze Zorana Jankovića, s katerimi ustvarja razmere, ki lahko postajajo krizne. Kot napoveduje, bo priljubljenost PS padla pod parlamentarni prag, če bi zaradi Jankovićevega uspeha na kongresu PS padla vlada. V nasprotnem primeru pričakuje, da bo podpora stranki nekoliko narasla.

Ne spreglejte