Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 10. 2021,
19.30

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

69

Natisni članek

javno mnenje volitve Državni zbor Finance zlom Stranka DeSUS

Torek, 12. 10. 2021, 19.30

2 leti, 6 mesecev

Jasnič: Nadaljevanje te poti vodi v propad stranke DeSUS, kaj pa poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

69

Ljubo Jasnič DeSUS | Foto STA

Foto: STA

Svet DeSUS je na današnji seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, je v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. "V stranki DeSUS smo se od svojih vrednot popolnoma oddaljili in stranko strmoglavili pod vsakršen razumni prag javnomnenjske podpore," je še dejal Jasnič. Čeprav je od klavzure stranke veliko govora o mogočem pozivu k odstopu poslancev, o tem danes na svetu stranke ni bilo govora. 

"Nadaljevanje te poti vodi v propad stranke DeSUS in tega kot predsednik ne morem dovoliti in ne bom dovolil," je v izjavi za medije dejal Ljubo Jasnič. Stranka je zašla pod prag, ko stranki grozi ne samo, da ne bo več zastopana v državnem zboru po volitvah naslednje leto, ampak lahko pade tudi pod prag, ki ji zagotavlja finančni obstoj, je še dejal.

Svet stranke DeSUS je tako sklenil, da ne bo več podpiral ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov vlade, tej so odrekli podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za leti 2022 in 2023.

Nekateri poslanci dokumentu nasprotujejo

To sicer še ne pomeni, da bodo poslanci, ki so se že večkrat znašli v nesoglasju z vodstvom stranke, tako tudi glasovali. Na današnji seji sveta prisotna poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu namreč nasprotujeta, Simonovič je tudi potrdil, da je glasoval proti.

Po besedah predsednika sveta DeSUS Antona Urha je bilo današnje glasovanje na svetu stranke sicer enotno, poslanci pa že zdaj zdaj podpirajo stališče stranke, saj da ne podpirajo vlade. "Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo, in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje," je dejal.

Ob tem je spomnil, da sta poslanca DeSUS glasovala proti koalicijskemu predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je predvidela nove globe za nedostojno vedenje.

Sicer pa je svet DeSUS danes potrdili sklepe izvršnega odbora, ki je predlagal, da ne podprejo nekaterih predlogov zakona, med drugim zakona o demografskem skladu.

Jasnič: Vsi ukrepi padajo na sodnih instancah

Stranka DeSUS je v zadnjem poldrugem letu glasno in tiho podpirala vlado, je še povedal Jasnič, ki ravna v polnem nasprotju z vsemi vrednotami stranke.

"Podpirala je vse ukrepe, ki so državo pripeljali na rob državljanskih spopadov: pomagala je legitimirati rušenje pravne države, nespoštovanje vsakršnih sodnih odločb, rušenje svobode medijev, v zadnjem obdobju pa vsi njeni ukrepi padajo na sodnih instancah, zlasti in predvsem na Ustavnem sodišču," je še poudaril Jasnič in dodal, da je zadnji dokument, ki ga vlada podpira, Zakon o igrah na srečo. Ta igralce, kljub nasprotovanju Bruslja, prepušča svetovnemu trgu in s tem uničuje humanitarne in športne organizacije v Sloveniji. 

Vlada je zavozila na več področjih 

Hkrati je vlada s podporo DeSUS popolnoma zavozila upravljanje epidemije, tako da je Slovenija najslabša država v Evropski uniji po tem kriteriju, nazadnje pa smo bili v Ljubljani že dvakrat priča surovemu policijskemu obračunavanju in nasilju proti državljanom, ki že 80 tednov protestirajo proti tej vladi. "Takšno dosedanje ravnanje DeSUS je pripomoglo k temu, da je država razklana, razdeljena in da je prepad med oblastjo in državljani globok," je še dodal.

Nobene podpore vladi, predčasne volitve so nujne

"Stranka DeSUS tega ne more več podpirati. DeSUS tej vladi odreka vsakršno podporo in jo poziva, naj nemudoma razpiše predčasne volitve, da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva," je pozval Jasnič in dodal, da je podpora vladi morda dobra za kakšnega posameznika v DeSUS, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je, za stranko, je še dejal Jasnič.

Ljubo Jasnič
Novice Na svetu DeSUS je mogoče pričakovati vročo razpravo
alenka bratušek. zlatko ficko. jernej pavlič
Novice So v SAB izpraznili blagajno DeSUS?
Ljubo Jasnič DeSUS
Novice Bodo v DeSUS poslance pozvali k odstopu?
Ljubo Jasnič
Novice Jasnič ni govoril po resnici
Ljubo Jasnič DeSUS
Novice 30 let DeSUS: "Ne bomo vrgli puške v koruzo " #video
Ne spreglejte