Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
12.35

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

Natisni članek

epidemija Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 25. 3. 2021, 12.35

3 leta

Janša Pahorju predlagal sklic pogovora o zapiranju države čez velikonočne praznike

Pahor sklical sestanek: v nedeljo se bodo odločili o ukrepih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

Borut Pahor in Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem predlaga, da se srečanje z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino opravi čim prej. Pahor se je odzval in na sestanek povabil vse omenjene. 

Ministrstvo je namreč na podlagi stališča posvetovalne skupine oblikovalo dodatne predloge za zaustavljanje tretjega vala epidemije bolezni covid-19, ki je zajel večji del Evrope in z njo tudi Slovenijo. Kot poudarja predsednik vlade Janez Janša, je glede na skrb vzbujajoče hitro naraščanje okužb in obolelih vlada prisiljena obravnavati in sprejeti ukrepe najpozneje do konca tega tedna.

Predsednik Pahor se je na pobudo odzval in naslovil pismo na predsednici in predsednike parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin, ministra za zdravje in strokovno svetovalno skupino ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19. V pismu je zapisal, da "je vlada pravočasno ukrepala v prvem valu epidemije, z ukrepi pa je zamudila v drugem. Vsi, ne glede na razlike med nami, si želimo, da bi vlada pravočasno ukrepala na začetku tretjega vala". Omenjene je povabil na srečanje, ki bo v nedeljo ob 10. uri na Brdu pri Kranju. 

Janša je Pahorju obenem predlagal, da bi se srečanje izvedlo javno, saj bi se tako lahko vsi seznanili s predlogi in dilemami, s katerimi se moramo spoprijeti. Pahor je v pismu zapisal, da se bodo o tem predlogu posvetovali ob začetku srečanja. 

koronavirus, koronavirus splošno
Novice Neuradno: strokovna skupina za popolno zaprtje od 1. do 12. aprila
Na naše včerajšnje poročanje, da bi strokovna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, vladi lahko predlagala, da bi zaradi naglega širjenja epidemije in vse več bolnih v bolnišnicah od 1. do 12. aprila povsem zaprli državo, se je za 24ur.com odzvala Logarjeva. Na vprašanje, ali je res, da se pogovarjajo o tem, je odgovorila: "Glede na slabšanje epidemiološke situacije potekajo pogovori o nadaljnjih ukrepih. O podrobnostih se bomo pogovarjali na sestanku pri predsedniku republike Borutu Pahorju."

Fajonova: Sestanka se bom udeležila, če ...

Na povabilo predsednika se je odzvala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je zapisala, da njeni predlogi v preteklosti niso bili upoštevani, zato ne vidi smisla, da je na sestanku prisotna. Razen v primeru, da bo vlada uresničila predloge, ki jih je posredovala, med drugim predlaga takojšen preklic kaznovanja in represije zaradi omejitev državljanskih pravic, vključno z ukinitvijo policijske ure, in vodilno vlogo epidemiologov in njihovo večjo zastopanost v strokovni skupini. 

Se pa Fajonova strinja s predlogom predsednika vlade Janše, da naj bo seja odprta za javnost. 

Bratuškova: Na sestanku ne moremo sodelovati

"V stranki SAB smo dokazali, da smo se v teh težkih časih pripravljeni pogovarjati za skupno mizo ne glede na to, da te vlade, in še manj politike SDS, ne podpiramo. Toda za pogovor sta vedno potrebni obe strani in na žalost naše želje niso bile slišane, naša vprašanja pa niso dobila odgovorov, ki bi nam omogočali sodelovanje pri kreiranju rešitev izhodne strategije tretjega vala," je v odzivu zapisala Alenka Bratušek, ki poudarja, da njihova vprašanja o napakah, ki so bile storjene v drugem valu epidemije, niso dobila odgovorov. Prav tako niso dobili analiz in podatkov, za katere so prosili. Zanima pa jih tudi, kakšno je sodelovanje med strokovno skupino in vlado pri sprejemanju ukrepov.

Bratuškova se je zahvalila za inciativo, "vendar brez ključnih podatkov in informacij na naslednjem sestanku ne moremo sodelovati".

Mesec: Predlagamo posvet o predčasnih volitvah

"Zahvaljujem se vam za vabilo, a se srečanja v Levici tudi tokrat ne moremo udeležiti. Kot smo sporočili v svojem zadnjem pismu, smo vsekakor za dialog, nikakor pa ne moremo privoliti v to, da bi vladi, ki uničuje demokratične institucije države, dajali legitimnost z udeleževanjem na neformalnih srečanjih," je v odzivu zapisal koordinator Levice Luka Mesec, ki Janši očita, da je vabilo na posvet le priložnost, da bi "zvrnil odgovornost za lastne napake na opozicijo".

Mesec predsedniku Pahorju predlaga, naj raje organizirata posvet o predčasnih volitvah, ki da so "še preostali odgovor na nevzdržno stanje v državi".

Vlada mora o zaostrovanju ukrepov odločiti najpozneje v nedeljo

Janša je predlagal, da bi bilo srečanje v petek zvečer ali pa v soboto oziroma nedeljo, pri čemer je v svojem dopisu poudaril, da mora vlada o predlogih oziroma ukrepih za zaustavljanje tretjega vala epidemije odločiti najpozneje v nedeljo zvečer.

Kot je spomnil Janša, so predstavniki opozicije na prvem srečanju posebej poudarjali, da bi si želeli podrobnejšo seznanitev z ukrepi prej, preden so ti sprejeti, vlada pa s pozivom Pahorju k sklicu tega sestanka upošteva pozive opozicije.

Ne spreglejte