Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 17.00

8 let

Janšev kabinet zanika zahteve glede govorcev ob Ruski kapelici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V kabinetu predsednika vlade zatrjujejo, da niso postavili nobenih zahtev glede govorcev na nedeljski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem.

Ob tem navajajo, da je organizator slovesnosti objavil koncept prireditve, še preden so se uskladili, in tako koncept ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov.

Uvodni nagovor na nedeljski slovesnosti v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz, je namreč imel predsednik Društva Slovenija Rusija Sašo Geržina, čeprav naj bi ga po prvotnih načrtih moral imeti zgodovinar Jože Pirjevec.

Ta je nato za spletni portal MMC dejal, da je iz kabineta predsednika vlade "prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug". Zahtevo pa naj bi pogojevali z udeležbo vojakov na slovesnosti.

V uradu vlade za komuniciranje (Ukom) navajajo, da so program in aktivnosti pri izvedbi spominske slovesnosti usklajevali skupaj z organizatorji dogodka in da je bilo ves čas načrtovano, da bosta imela govor, kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve, slovenski predsednik vlade Janez Janša in predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov.

Glede na dejstvo, da se letos spominjamo tudi 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, je kabinet predsednika vlade predlagal, da imata pozdravni govor tudi predsednika oz. najvišja predstavnika organizatorjev, so navedli v Ukomu.

"Koncept ni upošteval običajnega postopka"

"Iz kabineta predsednika vlade torej niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč smo želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice," navajajo v Ukomu in dodajajo, da so organizatorju objavili svoj koncept prireditve, še preden so se o tem prvič uskladili, in tako koncept ni upošteval običajnega protokola.

Sicer pa v kabinetu vlade nasprotujejo poskusu, da se iz spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, ustvari razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne potrebuje in ki ne doprinesejo h kakovosti odnosov med državama, so še sporočili iz Ukoma.

Pozitivna Slovenija: Za program je odgovorno društvo, ne vlada Na dogajanje so se odzvali tudi v poslanski skupini Pozitivne Slovenije (PS), kjer so opozorili, da je za določitev programa odgovorno društvo, ne vlada oz. koordinacijski odbor za državne proslave ter protokol RS. Društvo se tako svobodno odloča o tem, kdo na slovesnosti nastopa, opozarjajo v opozicijski stranki.

Ob tem dodajajo, da kabinet predsednika vlade nima pooblastil, da odloča o izkazovanju vojaške časti oz. udeležbi garde Slovenske vojske (SV) oz. častne enote RS na slovesnostih, saj je garda enota SV, njeno udejstvovanje oz. naloge pa opredeljujejo protokolarna pravila in pravila službe ter odredbe SV.

V PS vlado oz. predsednika vlade in njegov kabinet še opozarjajo, da nima takšnih pooblastil kot Vatikan, ki je dvema slovenskima škofoma prepovedal nastopanje v javnosti. Če se je omenjeno ravnanje res zgodilo, pa v stranki menijo, da je šlo za navaden primer cenzure.

Ne spreglejte